Εργοστάσιο Βαλένθια

Οι εργάτες της Ford φορούν... εξωσκελετικές στολές (video)

Η Ford είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που «ντύνει» τους εργαζόμενους στη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη Βαλένθια με εξωσκελετικές στολές. Οι στολές επιτρέπουν στους εργαζόμενους να σηκώνουν και να χειρίζονται βαριά εξαρτήματα. Τέτοιες στολές χρησιμοποιούν 100 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Τα φουτουριστικά κοστούμια ίσως θυμίζουν τη μεταμόρφωση του Τόνι Στάρκ στον υπερήρωα Iron Man – αλλά στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν τους ώμους και την πλάτη του χρήστη, μεταφέροντας το βάρος στους γοφούς, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών στο χώρο εργασίας.

«Το να εργάζεσαι στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων απαιτεί γνώσεις και ικανότητες, ενώ αρκετές φορές δοκιμάζεται και η σωματική αντοχή σου. Τα εξωσκελετικά κοστούμια μπορεί να μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση των εργαζομένων μας και να κάνουν ευκολότερες τις εργασίες που απαιτούν σωματική δύναμη,» δήλωσε ο Ντέιλ Γουισνούσκι, αντιπρόεδρος Παραγωγής, της Ford Ευρώπης.

Μέχρι το 2020, το 25% των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας πάνω από 60 ετών και εκτιμάται ότι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι και άτομα με κινητικά προβλήματα ή μυοσκελετικές διαταραχές θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφεληθούν από τη χρήση εξωσκελετών. Σε όλη την Ευρώπη, οι μυοσκελετικές διαταραχές αντιπροσωπεύουν το 61% όλων των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία, ενώ στη Γερμανία συμβάλλουν σε μία μείωση κατά 16δις Ευρώ του καθαρού εθνικού προϊόντος της χώρας.

Ενώ οι εξωσκελετοί έχουν δοκιμαστεί σε άλλα εργοστάσια αυτοκινήτων, η εφαρμογή τους από την Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας που κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και Transit Connect, είναι η πρώτη που ενσωματώνει πλήρως την τεχνολογία στη διαδικασία παραγωγής.

Τα εννέα κοστούμια από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή βοηθούν τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής να σηκώνουν, να κινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε ζυγίζει πάνω από τρία κιλά, όταν στέκονται σε άβολη θέση. Οι στολές παρέχουν προστασία από την κόπωση και τους τραυματισμούς, μειώνοντας την καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σωματικές βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος δοκιμών και εξέλιξης εξωσκελετών, οι διευθυντές παραγωγής ζήτησαν από περίπου 200 εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν με ποιο τρόπο ένας εξωσκελετός μπορεί να ωφελήσει τους βοηθήσει στη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επελέγησαν 100 εργαζόμενοι που θα ωφελούνταν περισσότερο από την τεχνολογία και οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές των συσκευών. Όσοι χρησιμοποιούν τις στολές χειρίζονται βαριά ή ογκώδη εξαρτήματα όπως τα ρεζερβουάρ καυσίμου. Το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί τόσο επιτυχημένο, ώστε 20 ακόμα εργαζόμενοι θα δοκιμάσουν τον εξοπλισμό στις αρχές Απριλίου.

Για την Ford, αποτελεί τμήμα της επένδυσης στο Industry 4.0, ένας όρος που έχει επινοηθεί για να περιγράψει μία τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, και περιλαμβάνει τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ανταλλαγής δεδομένων και παραγωγής.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί εργονομίας της Ford στη Β. Αμερική έχουν εργαστεί σε πάνω από 100 νέα, παγκόσμια οχήματα, μεταξύ των οποίων τα Ford Edge, Mustang και F-150, χρησιμοποιώντας μία σειρά εργονομικών τεχνολογιών παραγωγής. Η Ford κατάφερε να πετύχει μείωση στα ποσοστά εργατικών περιστατικών, αλλά και να περιορίσει κατά 90% εργονομικά θέματα με κινήσεις υπερέκτασης των εργαζομένων, ή εργασίες με δύσκολες τοποθετήσεις εξαρτημάτων.

«Η δουλειά μου είναι σαν μία προπόνηση στο γυμναστήριο και πραγματικά η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για να βγάλεις πέρα σε μερικές εργασίες. Η εξωσκελετική στολή κάνει μεγάλη διαφορά και στο τέλος μιας βάρδιας νιώθω πολύ πιο ξεκούραστος,» δήλωσε ο Ραμόν Ναβαρέτ, εργαζόμενος στη γραμμή συναρμολόγησης, ο οποίος βοηθά στην τοποθέτηση εξαρτημάτων εσωτερικού οχημάτων.

Δείτε το video:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.