Οι φρούδες υποσχέσεις του Κυριάκου για την ανάπτυξη

Οι φρούδες υποσχέσεις του Κυριάκου για την ανάπτυξη

Στον αέρα τα επιδόματα και η 13η σύνταξη, αφού η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, κάτι, που με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υπάρχει… πουθενά στην Ευρώπη!

Ακόμα και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που λειτουργούν με χαμηλή φορολογία και φθηνά μεροκάματα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του χρόνου είναι αισθητά μειωμένες, αφού τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενσωματώνουν τους κινδύνους από ένα άτακτο Brexit τον ερχόμενο Οκτώβριο και συνέπειες από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο του Τραμπ σχεδόν με όλη την… υφήλιο.

Αλλά στα καθ’ ημάς, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία σημειωτέον μένουν σταθερά, δείχνουν διατήρηση του 2,2% αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος, όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου, το 2020. Αυτό, όταν η εκτίμηση της Κομισιόν (κάτω σε φωτογραφία) είναι πτώση του ΑΕΠ σε οικονομίες, όπως στην Κύπρο από 3,1% σε 2,7%, στην Μάλτα από 5,5% σε 4,8%, ή στην Ιρλανδία* 3,4% από 3,8% ή ακόμα ακόμα και στην Ισπανία που από 2,1%, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1,9%. Και αν ξενίζει η Μάλτα και η Ιρλανδία υπάρχει μόνον μία ερμηνεία. Η μεν Μάλτα θεωρείται παράδεισος των offshore ενώ η Ιρλανδία έχει χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση αμερικανικών πολυεθνικών.  

Αν αυτό δεν δείχνει αντοχή της ελληνικής οικονομίας, τότε τι; Και μάλιστα σε δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει τον απερχόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει το φθηνό χρήμα της ευρωζώνης φθηνότερο, διευρύνοντας από τον ερχόμενο Οκτώβριο τα ήδη αρνητικά επιτόκια του ευρώ σε -0,5%.

Η Ελλάδα καταφέρνει να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος, σχεδόν διπλάσιους από της ευρωζώνη (1,2%), αισθητά πάνω από την Γερμανία που το ΑΕΠ της εμφανίζει επιβράδυνση 0,5%, την Ιταλία (0,1%), την Αυστρία (1,5%), ακόμα και την Πορτογαλία που η αντιπολίτευση φέρνει ως παράδειγμα. Χαρακτηριστικά, η πορτογαλική οικονομία αναπτύσσεται φέτος κατά 1,7% και ίδιες είναι οι προβλέψεις και του χρόνου! Ακόμα και ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος στη σχετική έκθεση, προβλέπει ανάπτυξη για φέτος 1,9%!

Σημειωτέον, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ταυτίσει τα επιδόματα στις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες ή την καταβολή της 13ης σύνταξης με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. «Εάν δεν πετύχουμε το στόχο του 4% ανάπτυξη, που θα είναι μια ανάπτυξη που θα έρθει με επενδύσεις και όχι με κατανάλωση και δανεικά, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας συνολικά για την εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε χθες στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον Alpha, αναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του με τις μειώσεις των φόρων, αλλά δεν θα δώσει επιδόματα και τις συντάξεις που πλέον είναι διασφαλισμένα και νομοθετημένα.

Και σχήμα οξύμωρο:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται μείωση της φορολογίας για να έρθει η ανάπτυξη… Και ταυτόχρονα προϋποθέτει ανάπτυξη για να μειώσει τη φορολογία! 

Οι τύχες και η επιβίωση στα ζάρια…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter