Οι ΗΠΑ παίζουν με την φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα – «Πάμε κι όπου βγει» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι ΗΠΑ παίζουν με την φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα – «Πάμε κι όπου βγει» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Προς έναν περιφερειακό πόλεμο στην Μέση Ανατολή με άμεση εμπλοκή δυτικών δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένης και (προς το παρόν) μιας ελληνικής φρεγάτας- απέναντι σε αντιδυτικές – αντιϊσραηλινές δυνάμεις όπως το Ιράν και οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και η Χαμάς, σπρώχνουν την ήδη ταραγμένη περιοχή οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοι τους.

Οι δυτικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian (Φύλακας της Ευημερίας) σήκωσαν το γάντι που είχαν ρίξει οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με τις συνεχείς επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τους σφαγιαζόμενους Παλαιστίνιους. Έτσι τις πρώτες πρωινές ώρες ο συνασπισμός δυνάμεων που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ άρχισαν να πλήττουν στόχους εντός της Υεμένης με πυραύλους και αεροπορία υποστηρίζοντας ότι έτσι διαφυλάσσουν την ομαλότητα της ροής εμπορευμάτων από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό συγκέντρωναν δυνάμεις στην Ερυθρά με παράλληλες προσκλήσεις προς τους συμμάχους τους να συμμετέχουν. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και έστειλαν στην υπό τις ΗΠΑ ομάδα κρούσης μια φρεγάτα για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους, αλλά και τις φάσεις και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης βέβαια, αλλά και σχετικά με το τι ακριβώς κάνει εκεί η ελληνική φρεγάτα δεν είναι ξεκάθαρες, αφού προς το παρόν τον λόγο έχουν οι πύραυλοι και τα αεροπλάνα των Αμερικανών και των Βρετανών κυρίως.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμμετέχει σε αυτή την μακρινή για την Ελλάδα και τα συμφέροντα της περιπέτεια, ελήφθη με την… αλάνθαστη στρατηγική σκέψη του «πάμε κι όπου βγει», ενώ η Δύση συλλογικά αποφάσισε να παίξει με την φωτιά χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο του Ιράν για τα μάτια των Ισραηλινών που συνεχίζουν να σφάζουν στην Γάζα και απειλούν με διεύρυνση του πολέμου και στον Λίβανο.

Μπορεί οι ΗΠΑ μετά την τελευταία επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή να προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με την στήριξη τους προς το Ισραήλ δημιουργώντας μια εικόνα ρήξης με την κυβέρνηση Νετανιάχου, όμως επί του πρακτέου με την επίθεση εναντίον των Χούθι συμβάλλουν στην επέκταση του επικίνδυνου χάους που επικρατεί εκεί μετά την 7η Οκτωβρίου, την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή απάντηση.

Σε αυτό το σημείο έχει επίσης ενδιαφέρον να θυμίσουμε τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στον τουρκικό Τύπο, όταν ανακοινώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετέχει με φρεγάτα στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Η τουρκική πλευρά που στηρίζει ανοιχτά την Χαμάς στην μάχη της εναντίον των Ισραηλινών δυνάμεων, αλλά και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την ιρανική ηγεσία, όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις στον Καύκασο και αλλού, είναι σίγουρο ότι θα συνυπολογίσει στα πλάνα της για την περιοχή την ελληνική συμμετοχή με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και στα ελληνοτουρκικά, τα οποία και πάλι πλέουν σε νερά… Γαλάζιας Πατρίδας (μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν).

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνη κλιμάκωση – Πυραυλικά χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη

Βρετανία και ΗΠΑ σχεδιάζουν να χτυπήσουν τους Χούθι στην Υεμένη – Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Σούνακ

ΗΠΑ: Κλιμακούμενες οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Ανησυχία ΟΗΕ για κίνδυνο επιδείνωσης

50 κάλπες απειλούν τη δημοκρατία

Ο Ερντογάν απειλεί πάλι με Γαλάζια Πατρίδα, ο Μητσοτάκης μειοδοτεί για τα τουρκικά F-16

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter