Οι κίνδυνοι της καλοκαιρινής προπόνησης και πως αντιμετωπίζονται

Οι κίνδυνοι της καλοκαιρινής προπόνησης και πως αντιμετωπίζονται

Oι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν πολλά εμπόδια για έναν δρομέα αναφορικά με την προπόνηση ή την συμμετοχή σε κάποιο αγώνα. Ο συνδυασμός της ζέστης με την υγρασία κάνουν μάλιστα τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Για να αντεπεξέλθει ο αθλητής θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό αν θέλει να έχει το σωστό αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σωστή προετοιμασία το καλοκαίρι θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη απόδοση το φθινόπωρο.

Γιατί είναι δύσκολο το τρέξιμο το καλοκαίρι;

Η ζέστη, η υγρασία και η έκθεση στον ήλιο είναι κάποιοι παράγοντες που δυσκολεύουν την προπόνηση του δρομέα τους μήνες του καλοκαιριού. Σαφώς το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την θερμότητα.

Η ζέστη αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και καθιστά το τρέξιμο μια δύσκολη υπόθεση. Η υγρασία αποτελεί μια ακόμη πρόκληση. Υψηλά ποσοστά υγρασίας εμποδίζουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί από το δέρμα- έναν φυσικό μηχανισμό που δροσίζει το σώμα σας.

Αλλά και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας που συναντά κανείς σε ξηρά κλίματα, οδηγούν σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με την σειρά του σε θέματα με την καρδιακή λειτουργία την ώρα της προπόνησης καθώς η καρδιά χτυπά με ταχύτερους ρυθμούς από το συνηθισμένο.

Προσέξτε τους κινδύνους που συνεπάγεται η καλοκαιρινή προπόνηση

Θερμικές Κράμπες: Η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα του νατρίου (του βασικού χημικού στοιχείου στο αλάτι), εξαιτίας της υπερβολικής εφίδρωσης, πυροδοτεί την έναρξη των μυϊκών θερμικών σπασμών. Όταν εκδηλωθούν οι θερμικές κράμπες, εάν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και για ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί η θερμική καταπόνηση του ασθενούς. Υπάρχει τότε κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή του, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Αφυδάτωση: Μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, απώλεια προσανατολισμού και έντονη κόπωση. Για να προλάβετε όλα αυτά πίνετε 150-300 ml νερού ή ενεργειακού ποτού ανά ώρα κατά την διάρκεια μεγάλων διαδρομών.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter