Οι μπίζνες Μητσοτάκη με τη Σαουδική Αραβία και ο σκιώδης ρόλος των φίλων του

Οι μπίζνες Μητσοτάκη με τη Σαουδική Αραβία και ο σκιώδης ρόλος των φίλων του

Εντολοδόχος της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν κοινό μυστικό εδώ και μερικούς μήνες, αλλά το Politico μέσω σημερινού του δημοσιεύματος, κατέρριψε κάθε αμφιβολία: η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως προσφέρθηκαν να πληρώσουν την κατασκευή νέων γηπέδων ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον αυτές οι δύο χώρες συμφωνήσουν να καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα με τη χώρα του Κόλπου για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας είναι να διεξαχθεί εκεί το 75% των αγώνων. Μέσω μιας επένδυσης δισεκατομμυρίων ευρώ, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως όχημα την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πλέον η Σαουδική Αραβία δεν εξαγοράζει μόνο ποδοσφαιρικές ομάδες διεθνούς φήμης όπως η Manchester City –βρίσκεται εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου καθώς κατηγορείται ότι προέβη σε δεκάδες οικονομικές παραβάσεις προκειμένου να «γιγαντωθεί»- , αλλά και χώρες. Και ποια καλύτερη χώρα από αυτή που έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οι φίλοι του

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη χειρότερα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπακούει στην επεκτατική οικονομική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Η τελευταία φορά που το έπραξε μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός, ήταν προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, το οποίο διαφήμιζε ο φίλος του, Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ έως τον Απρίλιο του 2021, όταν και παραιτήθηκε. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που βάσει πορίσματος που συνέταξε η επιτροπή PEGA τον περασμένο Νοέμβριο, «είχε σημαντική επιρροή» στη μετακόμιση του κατασκοπευτικού δικτύου που έφερε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης predator από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού συνεταίρος του Αλέξανδρου Σίνκα, φαίνεται πως είναι ένας ακόμη φίλος του πρωθυπουργού, τον οποίο έφερε πριν από μερικές εβδομάδες στο προσκήνιο το Documento. Πρόκειται για τον Γ.Μ. Ρόκα, τον φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως αποκάλυψε το Documento πραγματοποιούσε «επενδύσεις» με χρηματιστηριακές αλχημείες και εικονικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να παίρνει υπερδιπλάσια τιμή για το ρεύμα που παράγει σε βάρος του δημοσίου και κατ’ επέκταση των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων, η υπογραφή της συμφωνίας East to Med data Corridor μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο χαμογελαστός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το συγκεκριμένο έργο είναι το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα των φιλικών στην κυβέρνηση ΜΜΕ, «θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία».

«Εάν δεν ήταν πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης δεν θα ήμασταν εδώ»

Επρόκειτο για την κατάληξη μιας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε μάλιστα θεσμοθετηθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ριάντ. Τότε, υπογράφηκε συμφωνία, βάσει της οποίας συστάθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, «εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Το συγκεκριμένο έργο διαφημίζει και προωθεί το τελευταία χρονικό διάστημα ο Αλέξανδρος Σίνκα, υπό την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας TTSA. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία είναι αυτή που θα συμμετέχει από την πλευρά της Ελλάδας στο επίμαχο έργο, μαζί με τη ΔΕΗ. Στην κοινοπραξία θα συμμετέχει επίσης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ο επιχειρηματικός κολοσσός Saudi Telecom και από την πλευρά της Κύπρου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Ιούνιο ο Αλέξανδρος Σίνκα στην ιστοσελίδα newmoney.gr, υπάρχει εκτενής αναφορά σχετικά με το πώς η έκλεισε αυτή η συμφωνία: «Πλέον η Ελλάδα θα καταστεί ανατολική πύλη εισόδου και εξόδου της ΕΕ για τα data… Πλέον οι προοπτικές της Ελλάδας είναι μεγάλες και όλοι το αναγνωρίζουν… Είναι ένα έργο που συνδέεται άμεσα με τις φιλοδοξίες που έχουν να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο hub. Και μέσω αυτού να αναβαθμιστεί και η Ελλάδα αφού θα είναι ο βασικός partner».

Ο Αλέξανδρος Σίνκα, δεν ξέχασε να απαντήσει και στο ερώτημα ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος που έκλεισε αυτή η μεγάλη συμφωνία: «Εάν δεν ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να χτίσει τις καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία δεν θα ήμασταν εδώ… Ο πρωθυπουργός, που έφερε το όραμα αυτό, το οποίο αξιοποιεί επιτέλους τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, και βοήθησε τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας να πιστέψει σε αυτό».

Υπάρχει όμως ακόμη κάτι ενδιαφέρον στην επίμαχη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξανδρος Σίνκα. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο επίμαχο ρεπορτάζ, «στον τομέα της ενέργειας η εταιρεία TTSA S.A., στην οποία είναι εκτελεστικός διευθυντής, «συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία R Energy 1 SA». Η τελευταία, που έχει έδρα στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2021 με αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τον Αύγουστο του 2016 και βρίσκεται σε διαδικασία εισόδου στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Γ.Μ. Ρόκα από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ΑΠΕ». Ο φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι σκαστές παρανομίες του πρωθυπουργικού φίλου

Το Documento είχε αποκαλύψει τις παρανομίες στην οποία προβαίνει ο επιχειρηματίας Γιώργος Ρόκας, ο οποίος φέρεται να έχει συστήσει εικονικές εταιρείες και υφαρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρόκας άλλωστε συνδέεται με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα φωτογραφήθηκε μαζί του μπροστά στο ασθενοφόρο που δώρισε η εταιρεία του Γ. Ρόκα, R-Energy1, στον Δήμο Ιθάκης!

Με επίκεντρο την εξαίρεση ενός νόμου, ο Γ. Μ. Ρόκας προβαίνει σε σκαστές παρανομίες. Ολόκληρη η δράση περιστρέφεται γύρω από πέντε μεμονωμένες – ανεξάρτητες εταιρείες ανεμογεννητριών, ισχύος 3ΜW έκαστη, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες.

Με αυτό τον τρόπο χάνονται τα ίχνη, αποφεύγονται οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί ΡΑΕ και οι μη δικαιούμενες εταιρείες εντάσσονται στο προνομιακό καθεστώς υψηλής σταθερής ταρίφας. Ετσι πετυχαίνουν με αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των άλλων παρόχων να απομυζούν τον κρατικό κορβανά, λαμβάνοντας για το ρεύμα που παράγουν –-για την πώληση του οποίου οφείλουν να συμμετέχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό– σχεδόν διπλάσια τιμή.

Ακόμη, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εξυπηρετώντας τα επιχειρηματικά projects του φίλου της «Μαξίμου ΑΕ», προώθησε προς ψήφιση φωτογραφικές διατάξεις εις βάρος των καταναλωτών ρεύματος.

Επίσης από τη δημοσιογραφική έρευνα είχε προκύψει ενδεχόμενη εξαπάτηση του κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Σίνκα, το μαύρο βαν και το Μέγαρο Μαξίμου

Αναφορικά με όσα αποκαλύφθηκαν στην προαναφερθείσα έκθεση της PEGA σχετικά με τον Αλέξανδρο Σίνκα, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα είχε αποκαλύψει και το Documento αναφορικά με την εμπλοκή που είχε προκειμένου το predator να έρθει στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην επίμαχη έκθεση, σύμφωνα με «πρόσφατες καταθέσεις υπό το φως των δικαστικών ερευνών για την υπόθεση του μαύρου βαν, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα είχε σημαντική επιρροή στη μετακόμιση στην Ελλάδα. Ο Σίνκα –που πρόσφατα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στον κεντροδεξιό κόμμα ΔΗΣΥ-, φέρεται να είχε καλές σχέσεις με τον Ντίλιαν και τον Αβνί. Φαίνεται ότι ο Σίνκα ήταν γνώριμος και του πρώην γενικού γραμματέα της ελληνικής κυβέρνησης Γρηγόρρη Δημητριάδη. Και οι δύο άνδρες κατείχαν θέσεις στο προεδρείο των Ευρωπαίων Δημοκρατικών Φοιτητών (EDS), τη φοιτητική οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ του 2003 και του 2004ο Σίνκα διετέλεσε πρόεδρος και ο Δημητριάδης αντιπρόεδρος».

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της PEGA, ο Δημητριάδης φέρεται να παρουσίασε τον φίλο του και Έλληνα επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο στον Σίνκα, εξαιτίας της μακροχρόνιας διαμάχης του Μπίτζιου σε κυπριακό δικαστήριο. Ο Σίνκα με η σειρά του συνέστησε στον δικηγόρο Χάρη Κυριακίδη να βοηθήσει τον Μπίτζιο σε αυτή του τη διαμάχη. Ο Κυριακίδης είχε επίσης καλή σχέση με το ΔΗΣΥ».

Και η ζωή προχωρά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Να απαντήσει για τις επαφές του με τη Σαουδική Αραβία

Politico: Μυστικό σχέδιο για το Μουντιάλ από Σαουδική Αραβία με εμπλοκή Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter