Οι New York Times επιβεβαιώνουν το Documento για τη διπλή παρακολούθηση της Σίφορντ

Οι New York Times επιβεβαιώνουν το Documento για τη διπλή παρακολούθηση της Σίφορντ

Την αποκάλυψη του Documento ότι η αμερικανίδα πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ, βρέθηκε εκτός από το στόχαστρο του Predator και σε αυτό της ΕΥΠ, όπως προέκυψε από σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ στον οποίο προσέφυγε, επιβεβαιώνει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και Αμερικανίδα πολίτη

«Στη στοχοποίηση της κ. Σίφορντ από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς και σε κάποια στοιχεία της υπόθεσής της έκανε αναφορά η ελληνική εφημερίδα Documento» αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική εφημερίδα, παραθέτοντας παράλληλα το χρονικό της παρακολούθησης της κ. Σίφορντ και παράλληλα κάνοντας αναφορά στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, από τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone, προέκυψε πως η αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ, πολιτική επιστήμονας και νομικός, που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, βρισκόταν και αυτή στις κεραίες της ΕΥΠ. Τον έλεγχο είχε ζητήσει η ίδια η Αμερικανίδα από την ΑΔΑΕ, καθώς όπως  όπως είχε αποκαλύψει το Documento από τις 13 Νοεμβρίου 2022 περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.

«Υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ που εργάστηκε στην ομάδα ασφάλειας της Meta ενώ ήταν εγκατεστημένη στην Ελλάδα βρισκόταν τουλάχιστον για ένα χρόνο υπό παρακολούθηση από την ελληνική εθνική  υπηρεσία πληροφοριών και χακαρίστηκε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι New York Times και επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης» τονίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν χέρι-χέρι», συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ των NYT, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στην υπόθεση υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αλλά και στις πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπό πίεση».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times, η παρακολούθηση της Αρτεμις Σίφορντ, είναι «η πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας αποτελεί αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα». Μάλιστα οι New York Times, στρέφουν ευθέως τα βέλη τους στην «αυταχρική» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η αποκάλυψη της παρακολούθησης της Αρτεμις Σίφορντ, «αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εξαπλώνεται πέρα από τη χρήση του από αυταρχικές κυβερνήσεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων, και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία».

Το σημαντικότερό όλων όμως είναι ότι οι New York Times καταλήγουν στο αυτονόητο συμπέρασμα, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες έχει επισημάνει το Documento: ΕΥΠ και Predator συνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλο από το Μέγαρο Μάξιμου. Για του λόγου το αληθές, στο δημοσίευμα των New York Times, αναγράφεται ότι «η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την ΕΥΠ και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε, δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό, γνωστό ως predator, συνεργάζονταν χέρι-χερι». Τώρα, που δεν το γράφει το Documento, αλλά οι New York Times τι θα πείτε κ. πρωθυπουργέ; Ότι όλα οφείλονται σε «ιδιώτες»;

Σύμφωνα πάντως με το επίμαχο δημοσίευμα, η αποκάλυψη από το Documento της παρακολούθησης της Αρτεμις Σίφορντ, «έρχεται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα, η οποία συγκλονίζεται από ένα αυξανόμενο σκάνδαλο υποκλοπών και παράνομης κατασκοπείας από πέρυσι, εγείροντας κατηγορίες ότι η κυβέρνηση έχει καταχραστεί τις εξουσίες της ΕΥΠ για παράνομους σκοπούς».

Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως αφότου η Αρτεμις Σίφορντ έμαθε από το Documento πως ήταν θύμα του Predator, έστειλε το κινητό της τηλέφωνο στο Citizen Lab του Τορόντο, όπου και διαπιστώθηκε πως η παρακολούθησή της μέσω του παράνομου λογισμικού είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνεχίστηκε για τουλάχιστον δύο μήνες. Στο ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχε το Documento πως η Αρτεμις Σίφορντ υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της από το Predator.

Υπάρχει όμως μια ακόμη μεγάλη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής, αφού σύμφωνα με τους New York Times, αφού όπως προέκυψε, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Αμερικανίδα πολίτη στης ΑΔΑΕ σχετικά με το αν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, προέκυψε πως πράγματι η ΕΥΠ την παρακολουθούσε. Όχι μόνο αυτό, αφού «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης δήλωσαν ότι η κ. Seaford είχε πράγματι υποκλαπεί από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021, τον μήνα πριν από την υποκλοπή μέσω του λογισμικού Predator και για αρκετούς μήνες μέσα στο 2022». Αρα, όπως γράφει εδώ και μήνες το Documento, τα θύματα πρώτα παρακολουθούνται από την ΕΥΠ προκειμένου να ανευρεθούν οι επαφές του και στη συνέχεια αναλαμβάνει το predator. Το ποιος ενορχηστρώνει όλο αυτό το δίκτυο είναι προφανές. Ετσι δεν είναι κ Μητσοτάκη;

Και κάτι ακόμα: οι New York Times επιβεβαίωσαν πλήρως το δημοσίευμα του Documento, αναφορικά και με το πώς μολύνθηκε το κινητό τηλέφωνο της Αρτεμις Σίφορντ με το predator: «Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κ. Seaford έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 μέσω της επίσημης πλατφόρμας εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης. Έλαβε ένα αυτοματοποιημένο SMS με τις λεπτομέρειες του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με τα έγγραφα, έλαβε άλλο ένα SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο».

Αυτό το λινκ «ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το predator στο τηλέφωνό της. Τα στοιχεία για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο μήνυμα κείμενο ήταν σωστά, υποδεικνύοντας ότι κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το μολυσμένο μήνυμα αναλόγως. Ο αποστολέας φαινόταν να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολιασμού, ενώ η μολυσμένη διεύθυνση URL μιμούνταν εκείνη της πλατφόρμας εμβολιασμού».

Για του λόγου το αληθές, το Documento έγραψε την περασμένη Παρασκευή πως «προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Αρτεμις Σίφορντ επιμολύνθηκε με το Predator. Οπως προκύπτει, στο κινητό τηλέφωνό της δεν στάλθηκε ένα από τα… γνωστά λινκ επιμόλυνσης. Αντιθέτως, της εστάλη ένα λινκ το οποίο προσομοίαζε με τα αυθεντικά λινκ που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό, τα οποία εστάλησαν σε όλους τους Ελληνες πολίτες που εμβολιάστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, το συγκεκριμένο λινκ που έλαβε η Αρτεμις Σίφορντ περιείχε πραγματικά στοιχεία αναφορικά με το πότε θα εμβολιαζόταν. Προκύπτουν επομένως εύλογα και αγωνιώδη ερωτήματα: Ποιος ήταν αυτός ο οποίος γνώριζε πότε επρόκειτο να εμβολιαστεί η Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;».

Δύσκολα τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και Αμερικανίδα πολίτη

«Ουδέν σχόλιο» για τη διπλή παρακολούθηση της Αμερικανίδας Σίφορντ από το Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter