Οι Πράσινοι φέρνουν οικολογικές (και εκλογικές ) πρακτικές από τη Βαλένθια

Αυτοδιοικητικοί που προέρχονται από τον Πράσινο Χώρο και είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ταξίδεψαν πριν από λίγες ημέρες από τη χώρα μας ως τη Βαλένθια.

Βρέθηκαν δίπλα σε αρχιτέκτονες, βιολόγους, δημοτικούς σύμβουλους, που αναπτύσσουν δράσεις με οικολογική και κοινωνική διάσταση. Γύρισαν πρόσφατα φέρνοντας στις αποσκευές τους εμπειρίες από χωριά, κωμοπόλεις αλλά και από αστικά σημεία της μεσογειακής Ισπανίας όπου στελέχη της αυτοδιοίκησης και μέλη του Πράσινου κινήματος δρουν συνεργατικά με στόχο να υπάρχει οικολογικό αποτύπωμα στις εφαρμοσμένες πολιτικές διαφόρων τομέων. Στη διάσκεψη των Πράσινων Αυτοδιοικητικών («Greening from the Ground Up» 7-8 Μαΐου 2022), μετείχαν σχεδόν 16.000 εκλεγμένοι Πράσινοι σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων 300 δήμαρχοι, από όλη την Ευρώπη, που συζήτησαν για τη δυνατότητα να θωρακιστούν οι πόλεις απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με καινοτόμες λύσεις, να υπάρξει έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες αλλά και να ενισχυθεί η συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά. Σ΄αυτό το πλαίσιο, Έλληνες αιρετοί και άλλοι ευρωπαίοι της αυτοδιοίκησης συνυπέγραψαν μια διακήρυξη – ψήφισμα με τίτλο «Χτίζοντας ανθεκτικούς πράσινους δήμους και περιφέρειες του μέλλοντος». Επιδιώκεται να αποτελέσουν οι Πράσινοι την προμετωπίδα για αλλαγές σε επίπεδο δήμων και περιφερειών για δράσεις που να τονώνουν την προστασία της βιοποικιλότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κοινωνική συνοχή και την συλλογικότητα στις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με στελέχη των Πράσινων, καλλιεργείται η αντίληψη για «πόλεις κλιματικά ουδέτερες, προσιτές, έξυπνες, φιλικές προς τη νεολαία, ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και με πρόσβαση στη χρηματοδότηση πόλεων από την ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, Γι’ αυτό, συνυπογράφουν τη Διακήρυξη για τις πράσινες και ανθεκτικές πόλεις, που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Βαλένθια, μεταξύ άλλων, οι εξής εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί: Λίζα Αβραμίδου – Περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Αγλαΐα Αργυρούδη -Περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου, Φίλιππος Γκανούλης – Περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Λευτέρης Ιωαννίδης – Δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης, Κώστας Καράπαυλος -Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου -Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, Κώστας Παπακωνσταντίνου – Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, Φοίβος Ραφίφ Αλ Χατίμπ – Σύμβουλος Ε’ Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Στασινός – Δημοτικός σύμβουλος Λαμίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος – Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Οι εκλεγμένοι Έλληνες αυτοδιοικητικοί του Πράσινου χώρου εμπνέονται από τις πρακτικές με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και κοινωνική διάσταση και δεσμεύονται να τις διεκδικήσουν με μεγαλύτερη έμφαση και να τις εφαρμόσουν και στην Ελλάδα, «μέσα από μια ενωτική και ελκυστική πορεία, που να μπορεί να επιδεικνύει επιτυχίες και στις εκλογές (σε Δήμους, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο) και σε επίπεδο εφαρμοσμένων πολιτικών».

Ετικέτες