Οι Ρώσοι προελαύνουν, οι ΗΠΑ στέλνουν $61 δισ. – Γιατί άλλαξε στάση ο Τραμπ για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι προελαύνουν, οι ΗΠΑ στέλνουν $61 δισ. – Γιατί άλλαξε στάση ο Τραμπ για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Γιατί άλλαξε στάση ο Τραμπ για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία εγκαταλείπει το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα του πολέμου

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο άναψε τελικά το πράσινο φως και από το αμερικανικό Κογκρέσο για το νέο στρατιωτικό πακέτο βοηθείας προς την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων. Το πακέτο, που είχε εγκριθεί ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έρχεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση η οποία χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του. Ολο αυτό το διάστημα ο ουκρανικός στρατός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με δραματική έλλειψη όπλων, πυρομαχικών, όπως και ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Μόσχας ασκούν ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πίσω από το «μπλόκο» του νομοσχεδίου για νέα υποστήριξη στην Ουκρανία βρέθηκε όπως είναι γνωστό και ο Ντόναλντ Τραμπ. Τι κι αν ο Μπάιντεν είχε διαβεβαιώσει προσωπικά την Ουκρανία ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή του «για όσο χρειαστεί», η αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο παραλίγο να καταρρεύσει, αφού ο μεγιστάνας κατάφερε να κινήσει τα νήματα καθοδηγώντας τους Ρεπουμπλικάνους να εμποδίσουν την έγκριση του πακέτου. Τι συνέβη όμως και τελικά ο Τραμπ (διά των «αντιπροσώπων» του στη Βουλή) άφησε να περάσει το νομοσχέδιο;

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως μπορεί «να τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες αν επανεκλεγεί», πιθανότατα συνυπολογίζει πια και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι η Ουκρανία είναι πλούσια σε αποθέματα ορυκτών πόρων, ειδικά στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, τις πιθανές επιπτώσεις μιας ρωσικής στρατιωτικής νίκης, αλλά και την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη βοήθεια του ιδίου του επιχειρηματία ενισχύοντας το γόητρό του, εάν τελικά επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η βοήθεια σε δισ.

Το πακέτο προβλέπει την παροχή 60,84 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και τα χρήματα θα διανεμηθούν ως εξής: Περίπου 23 δισ. δολάρια θα σταλούν για την αναπλήρωση των αμερικανικών εξοπλισμών, των αποθεμάτων και των εγκαταστάσεων. Αλλα 14 δισ. θα πάνε στην «Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης υπό την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που συμβάλλει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και παρέχει εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ακόμη, πάνω από 11 δισ. θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον. Θα χορηγηθεί επίσης 1,6 δισ. στο Foreign Military Financing, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα απόκτησης όπλων που διαχειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τέλος, 8 δισ. δολάρια θα αφορούν μη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αρωγής στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για την πληρωμή μισθών.

Οι πρώτες παρτίδες που θα παραδοθούν στην Ουκρανία θα περιλαμβάνουν πυρομαχικά, όπως βλήματα 155 χιλιοστών, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, ρουκέτες μεγάλης εμβέλειας και τεθωρακισμένα οχήματα. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ήδη μυστικά στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, γεγονός που εγείρει ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η Ρωσία είχε διαμηνύσει ότι θα απωθήσει βαθύτερα σε ουκρανικά εδάφη τις εχθρικές δυνάμεις και θα επεκτείνει αυτό που αποκαλεί «ουδέτερη ζώνη» εάν το Κίεβο παραλάβει πυραύλους ATACMS από τις ΗΠΑ.

Το στήριγμα των όπλων

Η Ουκρανία από το τέλος του περασμένου έτους, όταν η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ουσιαστικά εξαντλήθηκε, παλεύει να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις. Ο στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη Αβντιίβκα (Ντονμπάς) τον Φεβρουάριο και τώρα δέχεται πιέσεις στο Τσασόβ Γιαρ (Ντονέτσκ). Το ουκρανικό πυροβολικό αδυνατεί ολοένα περισσότερο να εμποδίσει τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν σκοπό να εξαπολύσουν χερσαίες επιθέσεις. Οι ελλείψεις ήταν τόσο έντονες που ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες πυροβολικού ανέφεραν ότι περιορίστηκαν στο να εκτοξεύουν καπνογόνα για να… τρομάξουν τους Ρώσους επειδή είχαν ξεμείνει από οβίδες. Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία οι ελλείψεις αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας είναι σημαντικές, γεγονός που θέτει τους αμάχους σε αυξημένο κίνδυνο. Επομένως, η ικανότητα απόκρουσης της ρωσικής απειλής από αέρος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πόλεων και των υποδομών.

Μέχρι να φτάσει όμως ο εξοπλισμός στην πρώτη γραμμή, ειδικά όσα αφορούν το πυροβολικό, θα μπορούσαν να περάσουν πολλές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά.
Πάντως υπάρχουν και ορισμένοι αισιόδοξοι παρατηρητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πακέτο των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ουκρανικής θέσης μέσα στο έτος, προκειμένου να ξεκινήσει προετοιμασίες για επιχειρήσεις το 2025. Από την άλλη, ωστόσο, πρέπει να υπολογιστεί και το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει επίσης τις αμυντικές δαπάνες της, την ώρα που τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Απρίλιο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, στα 14 δισ. δολάρια από 6,5 δισ. τον Απρίλιο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να εισβάλουν στο Τσάσιβ Γιαρ, λέει το Κίεβο

Ρωσία: Τεθωρακισμένα χωρών του ΝΑΤΟ, λάφυρα από την Ουκρανία, θα εκθέσει η Μόσχα

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέρριψε έξι αμερικανικούς πυραύλους της Ουκρανίας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter