Οι ταινίες της εβδομάδας: Συγκινητικές Μικρές Κυρίες (Video)

Οι ταινίες της εβδομάδας: Συγκινητικές Μικρές Κυρίες (Video)

Η Γκρέτα Γκέργουικ μιλά για τη θέση της γυναίκας μέσω του κλασικού μυθιστορήματος της Λουίζα Μέι Άλκοτ στις υποψήφιες για 6 όσκαρ «Μικρές κυρίες» της.

Δυνατή επίσης η άποψη του Μπεν Άφλεκ στο δυστοπικό (αλλά επίσης συγκινητικό) δράμα «Φως στο σκοτάδι» ενώ το κόμικ σύμπαν της DC προσφέρει την ευκαιρία στη Χάρλεϊ Κουίν της Μάργκο Ρόμπι να αποκτήσει τη δική της αυτόνομη ταινία αντί να βρίσκεται στην σκιά του πρώην φίλου της Τζόκερ. Για πιο σινεφίλ καταστάσεις η βραζιλιάνικη ταινία «Οι Monos» περιγράφει την ιστορία μιας ομάδας νεαρών ανταρτών στα δάση της Κολομβίας, ενώ η «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη φέρνει το καλοκαίρι πιο κοντά με όχημα μια ανέμελη κοριτσίστικη εκδρομή.

Δείτε επίσης: Οι ταινίες της προηγούμενης εβδομάδας: Ένας επιβλητικός «Φάρος»

Μικρές Κυρίες (Little Women) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2019 (135)

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ Πρωταγωνιστούν: Σίρσα Ρόναν, Φλόρενς Πιου, Έμα Γουάτσον, Τίμοτε Σαλαμέ, Μέριλ Στρίπ, Λόρα Ντερν

H ενήλικη πια και ανερχόμενη συγγραφέας Τζο Μαρτς αναπολεί περιστατικά από την κοινή ζωή με τις αδελφές της Μεγκ, Έιμι και Μπεθ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ του 19ου αιώνα.

Η μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Λουίζα Μέι Άλκοτ από την 37χρονη Γκρέτα Γκέργουικ είναι σίγουρα επιτυχής. Η περσινή υποψήφια για το όσκαρ σκηνοθεσίας με το «Lady Bird» Γκέργουικ ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αν τα κατάφερνε και με τις «Μικρές κυρίες» θα είχε σίγουρα εξασφαλισμένη άλλη μια– συνεχόμενη μάλιστα- σκηνοθετική διάκριση. Όμως παρότι η ταινία έχει αποσπάσει έξι υποψηφιότητες (για καλύτερη ταινία, για τις δύο ερμηνεύτριες Σίρσα Ρόναν και Φλόρενς Πιου, για το σενάριο της Γκέργουικ, για τα κοστούμια και για τη μουσική του Ντεσπλά) το όνομα της Γκέργουικ απουσιάζει από την πεντάδα των σκηνοθετών. 

Ο βασικός λόγος είναι πως το φιλμ αν και καλοφτιαγμένο, με εξαίσιες ερμηνείες – από την Λόρα Ντερν και την Μέριλ Στριπ μέχρι τον Τιμοτέ Σαλαμέ που εδώ επιβεβαιώνει ότι διαθέτει στόφα μεγάλου ηθοποιού θυμίζοντας μας τον Λεονάνρο Ντι Κάπριο στα νιάτα του- και σε γενικές γραμμές στρωτή αφήγηση, η σκηνοθεσία της Γκέργουικ μαρτυρά την αγωνία της να μην κάνει ένα ακόμη ακαδημαϊκό φιλμ εποχής που θα θυμίζει κάποια από τις προηγούμενες έξι φορές που μεταφέρθηκε το γραμμένο στα 1868 έργο της Άλκοτ στον κινηματογράφο. 

Το άγχος της αυτό έχει ως συνέπεια το νευρικό αποτύπωμα κάποιων κομβικών σκηνών, όπου η ανεξέλεγκτη κίνηση της κάμερας επιχειρεί να δώσει ένα άκομψο μοντερνισμό που θα «σπάσει» τη θεατρικότητα ή τον εύκολο μελοδραματισμό της ιστορίας. Όμως είναι τόσο συμπαγής και αυτόνομη η ιδεολογική δύναμη του βιβλίου, ώστε δύσκολα μπορεί να μείνει ασυγκίνητος ο θεατής (ειδικά αυτός που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο) από την ιστορία των αδερφών Μαρτς. Μια σκληρή ιστορία για τη θέση της γυναίκας σε μια εποχή σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας αλλά παράλληλα κι ένας τρυφερός ύμνος στο κυνήγι των ονείρων, στο τέλος της αθωότητας που έρχεται με την επώδυνη ενηλικίωση και τη σημασία να παραμένεις πιστός στις αξίες σου όταν όλα μοιάζουν να διαλύονται γύρω.

Ακόμη

Φως στο Σκοτάδι (Light of My Life) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2019 (119)

Σκηνοθεσία: Κέισι Αφλεκ Πρωταγωνιστούν: Κέισι Αφλεκ, Ανα Πνιόβσκι, Τομ Μπάουερ, Ελίζαμπεθ Μος

Το ταξίδι ενός πατέρα και της 10χρονης κόρης του στα περίχωρα της κοινωνίας ύστερα από πανδημία που εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό – κυρίως γυναίκες- της Γης. Καθώς ο πατέρας παλεύει να προστατέψει το παιδί του, το «μεταμφιέζει» σε αγόρι.

Ο Κέισι Αφλεκ σε τριπλό ρόλο (σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί) εντυπωσιάζει ως ολοκληρωμένος δημιουργός μιας ταινίας που χρησιμοποιεί διαφορετικά κινηματογραφικά είδη για να διατυπώσει την αδιαπραγμάτευτη λατρεία του στη γυναικεία φύση και ταυτόχρονα να «χτυπήσει» καμπανάκι για το κρίσιμο σταυροδρόμι που δοκιμάζεται η ανθρωπότητα. Σκληρό έργο αλλά και απέραντα συγκινητικό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Αρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χαρλεϊ Κουίν (Birds Of Prey and The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2020 (109)

Σκηνοθεσία: Κάθι Γιαν Πρωταγωνιστούν: Μάργκοτ Ρόμπι, Mαίρη Ελίζαμπεθ Γουίστεντ, Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ, Ρόζι Περέζ, Κρις Μεσίνα, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Έλα Τζέι Μπάσκο

H Χάρλεϊ Κουίν καταφέρνει να ενώσει μια χούφτα ζόρικων γυναικών στην προσπάθεια της να προστατεύσει μια 10χρονη κλέφτρα από σατανικό μεγαλέμπορο ναρκωτικών.

Η εκκεντρική φίλη του Τζόκερ, η Χάρλεϊ Κουίν, αφήνει πίσω της την μέτρια «Ομάδα Αυτοκτονίας» για να φτιάξει την δική της- επίσης μέτρια δυστυχώς παρά την ποπ ατμόσφαιρα και την απολαυστική προσπάθεια της Μάργκο Ρόμπι να χτίσει μια αλλαφροίσκιωτη και σέξι Χάρλεϊ Κουίν- ομάδα υπερ-κακών στην αυτόνομη περιπέτεια που της χάρισε η DComics. Φεμινισμός και δράση σε χιουμοριστικό ροζ περιτύλιγμα αλλά η σκηνοθεσία της Κάθι Γιαν δεν έχει ίχνος πρωτοτυπίας

Οι Monos (Monos) (**)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (104)

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λάντες Πρωταγωνιστούν: Σοφία Μπουεναβεντούρα, Χουλίαν Χιράλντο, Κάρεν Κιντέρο Λόρα Κατριγιόν, Τζουλιάν Νίκολσον. Ντέιμπι Ρουέντα, Σναίντερ Κάστρο

Μια ομάδα εφήβων αγοριών και κοριτσιών ζουν σαν στρατιώτες σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχουν δύο αποστολές: να προσέχουν την Αμερικανίδα όμηρό τους και να φροντίζουν μια αγελάδα που είναι άκρως σημαντική για την επιβίωσή τους.

Στη δεύτερη δημιουργία του ο Αλεχάντρο Λάντες («Porfirio») ξεκινά από το απόκοσμο σχεδόν κλίμα της «Αποκάλυψης Τώρα» για να οδηγηθεί σε μια περιπέτεια ενηλικίωσης των νεαρών ανταρτών που φέρνει στο νου τον «Άρχοντα των Μυγών», με το όλο σκηνικό να θυμίζει κάπως την πρωτόγονη παραφροσύνη του «Αγκίρε». Οπωσδήποτε μια ζόρικη σινεφίλ ταινία που αν κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή μετατρέπεται σε αυθεντική εμπειρία. Όμως η νοσηρότητα που επικαλείται κάποιες στιγμές ο σκηνοθέτης δεν έχει την κατάλληλη ιδεολογική υποστήριξη.

Winona (***)

Κοινωνική ελληνικής παραγωγής 2019 (88)

Σκηνοθεσία: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) Πρωταγωνιστούν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά, Κλειώ Κτενά

Σε μια ερημική παραλία την τελευταία μέρα του καλοκαιριού, τέσσερα νεαρά κορίτσια απολαμβάνουν τον ήλιο, τις βουτιές και τα παιχνίδια όλων των ειδών.

Στην πέμπτη του ταινία ο Αλέξανδρος Βούλγαρης δηλώνει ξεκάθαρα την αγάπη του για το σινεμά, τα κορίτσια και την καλοκαιρινή ραστώνη. Όμως πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα κρύβεται το σκοτάδι της εφηβείας και η αγωνία της επόμενης μέρας που ταυτίζεται με το τέλος της αθωότητας. Τρυφερό και χιουμοριστικό, το πειραγμένο «μιούζικαλ» του σκηνοθέτη θυμίζει ένα κράμα από Γούντι Άλεν και Γουές Άντερσον, με πρωταγωνίστριες τέσσερις σπουδαίες ηθοποιούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter