Οι Χούθι λένε ότι προειδοποίησαν το True Confidence πριν το χτυπήσουν και τους αγνόησε

Οι Χούθι λένε ότι προειδοποίησαν το True Confidence πριν το χτυπήσουν και τους αγνόησε

Οι Χούθι της Υεμένης σε ανακοίνωσή τους για το χτύπημα στο πλοίο «True Confidence» που είχε αποτέλεσμα δύο νεκρούς και έξι τραυματίες υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει το πλοίο να μην συνεχίσει την πορεία του στον Κόλπο του Αντεν και τούς αγνόησε.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο που έχει νεκρούς, από τότε που η οργάνωση της Υεμένης αποφάσισε να χτυπάει πλοία δυτικών χωρών και ειδικά όσα κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των Χούθι είπε: «Επιχείρηση κατά του αμερικανικού πλοίου «TRUE CONFIDENCE» στον Κόλπο του Άντεν πραγματοποίησαν οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, χρησιμοποιώντας πλήθος κατάλληλων ναυτικών βλημάτων. Το χτύπημα ήταν ακριβές, με τη χάρη του Αλλάχ, που οδήγησε σε ξέσπασμα πυρκαγιάς στο πλοίο».

«Αυτή η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης»», συμπλήρωσε.

Eπίσης στην ανακοίνωση εκτοξεύονται νέες απειλές εναντίον πλοίων που περνούν από την περιοχή. Συγκεκριμένα λένε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την προειδοποίησή τους προς όλα τα πλοία να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των στοχευμένων πλοίων πρέπει να αναχωρήσουν γρήγορα μετά το πρώτο χτύπημα».

Δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου «True Confidence» που το διαχειρίζεται ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τον Πειραιά και πλέει με σημαία Μπαρμπέιντος σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και το πλοίο εγκαταλείφθηκε στον Κόλπο του Άντεν.

Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη είπε ότι οι θάνατοι των ναυτών ήταν η «θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι προς τη διεθνή ναυτιλία» και επέμεινε ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης, ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος των ιδιοκτητών και διαχειριστών του πλοίου.

Το True Confidence χαιρετίστηκε μέσω ασυρμάτου VHF από το αυτοαποκαλούμενο «ναυτικό της Υεμένης» και του ζητήθηκε να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Χούθι υποστήριξαν στη δήλωσή τους ότι το True Confidence ήταν ένα «αμερικανικό πλοίο», αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, είεπ ότι το πλοίο «δεν είχε καμία τρέχουσα σχέση με καμία αμερικανική εταιρεία».

Η True Confidence ανήκει στην True Confidence Shipping SA, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε διεύθυνση στη Λιβερία και λειτουργεί από την Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα. Προηγουμένως ανήκε στην Oaktree Capital Management με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε το AP. Η Oaktree αρνήθηκε να σχολιάσει στο AP.

Το πλοίο είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 υπηκόους Φιλιππίνων. Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις ένοπλοι φρουροί, δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου έπλεε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας από την Κίνα και μετέφερε ένα φορτίο προϊόντων χάλυβα και φορτηγών, είπε ο εκπρόσωπος.

Την Κυριακή, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, το Rubymar, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι. Ήταν το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε από την έναρξη των επιθέσεων των Χούτι τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Το 2023 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος για τους μετανάστες

Meta: Μυστήριο με το παγκόσμιο blackout σε Facebook και Instagram – Πόσα χρήματα έχασε ο Ζούκερμπεργκ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν θα ανακατευθεί στις εκλογές των ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter