Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δρομείς για το φαινόμενο «μαύρα νύχια»

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δρομείς για το φαινόμενο «μαύρα νύχια»

Τα μαύρα νύχια (ή αλλιώς υπογόνιμα αιματώματα στα νύχια) είναι ένας τίτλος τιμής και ταυτόχρονα, με έναν περίεργο τρόπο, ένας πραγματικός όλεθρος για τους δρομείς.

Πρόκειται για το αίμα που μαζεύεται κάτω από τα νύχια των ποδιών και, όπως εξηγεί ο γιατρός αθλητικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη, Τζόρνταν Μετζλ, είναι κάτι που μπορεί να προκληθεί από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό.

Πρόκειται για ένα τραύμα, που μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια μορφή, έναν μικρό και ανώδυνο αποχρωματισμό κάτω από το νύχι δηλαδή, μέχρι σοβαρές, μεγάλες και αιματηρές φλύκταινες ανάμεσα στο νύχι και την πλάκα των νυχιών, όπως ξεκαθαρίζει η φαρμακοποιός Ζακελίν Σουτέρα.

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μαύρα νύχια είναι τα εξής:

Οι αιτίες

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα μαύρα νύχια είναι το επαναλαμβανόμενο τραύμα, το οποίο μπορεί να προκύψει από το τρέξιμο ή από τη φθορά των παπουτσιών. Εάν ένα μαύρο σημάδι μεγαλώνει μετά από μια προπόνηση ή εξαιτίας παπουτσιών που τα κορδόνια τους εναλλάσονται από πολύ σφιχτά σε πολύ χαλαρά, τότε πιθανότατα αυτές είναι οι αιτίες.

Όπως εξηγεί η Σουτέρα, η επιβάρυνση του ποδιού σας μπορεί να οδηγήσει στο σκάσιμο τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα νύχια σας και να προκαλέσει αιμάτωμα. Εκτός από τα τραύματα ωστόσο υπάρχουν και άλλες αιτίες.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν στα νύχια σας και να μετατραπούν σε αποχρώσεις του κίτρινου, μπλε, πράσινου, καφέ, μοβ και μαύρου. Αυτή η γκάμα χρωμάτων δείχνει πως υπάρχουν μύκητες στα πόδια σας και συνήθως συνοδεύεται από έντονη οσμή.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μυκητιασική λοίμωξη, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Οι επιλογές για τη θεραπεία ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συχνά με τοπικά φάρμακα, ενώ οι πιο επιθετικοί μύκητες απαιτούν φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και θεραπεία με λέιζερ.

«Το υπογόνιμο μελάνωμα, δηλαδή η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια σας και να προκαλέσει υπερχρωματισμό του δέρματος», εξηγεί η Σουτέρα. Είναι μια αργή και ανώδυνη ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόληψή της.

«Ένα δυσοίωνο σημάδι είναι ο αποχρωματισμός που εκτείνεται πέρα ​​από το νύχι και εδραιώνεται στην επιδερμίδα», λέει η αθλητική ποδίατρος Λόρι Γουένσφιλντ. «Αν δεν έχετε υποστεί κάποιο τραύμα και το νύχι σας αρχίζει σταδιακά να αλλάζει το χρώμα – και ειδικά αν το χρώμα ξεπερνά το νύχι σας – θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας», συμβουλεύει.

Πώς να αποτρέψετε τα μαύρα νύχια

Τα μαύρα νύχια είναι πιο συνηθισμένα στους δρομείς που τρέχουν μεγάλες διαδρομές. Παρ’ όλα αυτά, αν είστε καινούριοι δρομείς, τώρα είναι η ώρα να δουλέψετε την τακτική για να αποφύγετε κάτι τέτοιο.

Μια κοινή αιτία είναι τα επαναλαμβανόμενα τραύματα, που προκαλούνται από την κίνηση του τρεξίματος και τα ακατάλληλα παπούτσια. Αν η κορυφή του παπουτσιού σας τρίβεται στο νύχι σας ή το δάχτυλο του ποδιού σας χτυπάει στο τέλος του παπουτσιού σας, τότε τα παπούτσια σας είναι ακατάλληλα.

Μην αφήνετε τα νύχια σας να μακραίνουν, να τα φροντίζετε τακτικά και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλό σας και το τέλος του παπουτσιού σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μαύρα νύχια

Καταρχάς, μην χάνετε τη ψυχραιμία σας. Σε ήπιες περιπτώσεις, δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το υπογάστριο αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει πόνο. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο αίμα βρίσκεται κάτω από το νύχι σας, τόσο περισσότερο επώδυνο θα είναι.

Αν συμβαίνει αυτό, απευθυνθείτε στον γιατρό σας: θα ανοίγει μερικές τρύπες στο νύχι, θα στραγγίξει το αίμα, κάτι που θα σας ανακουφίζει την πίεση και επίσης θα σώσει το νύχι. Το κρίσιμο ωστόσο είναι πως η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει εντός των πρώτων ημερών από τον τραυματισμό. Γι’ αυτό, μην παίζετε το παιχνίδι αναμονής.

Επίσης, μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας στο σπίτι. Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στο ιατρείο. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούσετε πως είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, το να το επιχειρήσετε μόνοι σας μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο μόλυνσης.

Οι πρώτες ενέργειες
Αν αποκομίσετε ένα μαύρο νύχι από τραυματισμό, πιέστε πρώτα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε με έναν επίδεσμο για να αποφύγετε τη μόλυνση. Κάντε το αυτό κάθε μέρα μετά το ντους μέχρι να κλείσει η πληγή και αυτό θα γίνει σε μία με δύο εβδομάδες.

Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων μικροτραυμάτων, το νύχι μπορεί απλά να πέσει χωρίς αιμορραγίες ή ανοιχτές πληγές. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια αντιβιοτική αλοιφή και έναν επίδεσμο για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter