«Όλοι έχουν βγει στους δρόμους»: Μαρτυρία του αντιδημάρχου Μαντουδίου μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι (Videos)

«Όλοι έχουν βγει στους δρόμους»: Μαρτυρία του αντιδημάρχου Μαντουδίου μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι (Videos)

Ανήσυχοι οι κάτοικοι των οικισμών στην κεντρική Εύβοια μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αθήνα

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιάννης Καντζούρης, ανέφερε στο evima.gr, ότι οι κάτοικοι του Μαντουδίου αλλά και οι μαθητές έχουν βγει στους δρόμους.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καντζούρας.

«Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με την Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.

Διαβάστε επίσης: «Φοβηθήκαμε, βγήκαμε στον δρόμο»: Μαρτυρία κατοίκου στο Μαντούδι μετά τον ισχυρό σεισμό

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, επισημαίνοντας με κάθε επιφύλαξη ότι ο εν λόγω σεισμός «πιθανότατα να είναι η οροφή».

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο σεισμολόγος εκτίμησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, αλλά χαμηλού επιπέδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση του φαινομένου από τους σεισμολόγους, ενώ σε ερώτηση περί πιθανότητας ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, ανέφερε ότι «δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα με αυτό το μέγεθος του σεισμού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter