Όπλα από τη Σουηδία στη Τουρκία προκειμένου να μπει στο ΝΑΤΟ

Όπλα από τη Σουηδία στη Τουρκία προκειμένου να μπει στο ΝΑΤΟ

Στην ικανοποίηση ενός από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας προχώρησε η Σουηδία με σκοπό η πρώτη να άρει το βέτο  της ως προς την ένταξη της δεύτερης στο ΝΑΤΟ. Από τον Μάιο το αίτημα της Σουηδίας και της γειτονικής της Φιλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έχει μείνει μετέωρο. Προκειμένου να ικανοποιηθεί, η πρώτη συμφώνησε εκ νέου στην εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Στην ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) διευκρινίζει πως στο αίτημα της Σουηδίας «επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία».

Έτσι εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο εξαγωγών στρατιωτικού χαρακτήρα προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν «ηλεκτρονικό υλικό», «λογισμικά» και «τεχνική υποστήριξη» χωρίς να δοθούν περαιτέρω ποιες εταιρείες ή συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές αυτές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Στο παρελθόν η Άγκυρα, υπό την πίεση που είχε δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε θέσει όρους προκειμένου να αποδεχτεί το αίτημα της βορειοευρωπαϊκής χώρας, μεταξύ των οποίων η εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε απαγορευθεί λόγω της τουρκικής επέμβασης στη Συρία, και  να εκδοθούν στην Άγκυρα πρόσωπα που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Μάλιστα η Άγκυρα εμπόδιζε την ένταξη με τη δικαιολογία πως η Σουηδία υποθάλπει κουρδικούς θυλάκες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις οι οποίες μάχονται για χρόνια το καθεστώς Ερντογάν από το οποίο έχουν δεχθεί σκληρότατες διώξεις.

Διαβάστε επίσης: 

Η Σουηδία επί ξυρού ακμής

ΗΠΑ: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει σε δύσκολη στρατιωτική θέση τη Ρωσία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter