«Ώρα μηδέν»: Σκάνδαλο υποκλοπών φάση 2.0 – Καθεστώς κατασκοπευτικής δημοκρατίας

«Ώρα μηδέν»: Σκάνδαλο υποκλοπών φάση 2.0 – Καθεστώς κατασκοπευτικής δημοκρατίας

«Η δημοσιοποίηση εγγράφων αναφορικά με παρακολούθηση του Υπουργού Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη από την ΕΥΠ για λόγους “εθνικής ασφάλειας” τερματίζει πλέον κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου «Ώρα Μηδέν», αναφερόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις του Documento.

Δείτε επίσης: Ιδού οι αποδείξεις που ζητάτε, κ. Μητσοτάκη

«Το δίκτυο αυτό έδρασε σε χρονική περίοδο που πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ad hoc υπεύθυνος ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ερώτημα που αιωρούταν μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ για λόγους “εθνικής ασφάλειας” τον Αυγουστο του 2022 ήταν αν η παρακολούθηση αυτή ήταν μεμονωμένο “λάθος”, όπως το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, ή τμήμα συστήματος γενικευμένων παρακολουθήσεων.
Η μοναδική άλλη επιβεβαιωμένη παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης της ΕΥΠ ήταν αυτή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που (λόγω μη πολιτικής ιδιότητας του θύματος) εσκεμμένα αποσιωπούταν. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις μέσω Predator αντιμετωπίζονταν από την κυβέρνηση ως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άσχετες με τη δράση των κρατικών υπηρεσιών, έστω και αν τα δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, συγκλίνουν στη λειτουργία του Predator υπό τη στέγη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες των New York Times , που επιβεβαιώθηκαν από τον (αποπεμφθέντα στη συνέχεια) εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα έδωσε άδεια εξαγωγής λογισμικών στην εταιρεία Intellexa σε κράτη της Αφρικής.

Η χτεσινή δημοσιοποίηση εγγράφων αναφορικά με παρακολούθηση του Υπουργού Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη από την ΕΥΠ για λόγους “εθνικής ασφάλειας” τερματίζει πλέον κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση. Την παρακολούθηση παραδέχθηκε με τον τρόπο του ο παρακολουθούμενος Υπουργός που χαρακτήρισε την υπόθεση “δυσώδη” ζητώντας την ταχεία δικαστική διερεύνησή της (χωρίς ωστόσο να προκύπτει προσφυγή του στη δικαιοσύνη). Την υπαινίχθηκε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αναφέρθηκε κρυπτικά σε αναπτυχθείσες “δραστηριότητες εκτός πλαισίου στο εσωτερικό της ΕΥΠ”.

Περάσαμε πλέον επισήμως σε άλλη φάση της υπόθεσης των υποκλοπών. Διαθέτουμε επαρκείς ενδείξεις για την ύπαρξη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου εντός της ΕΥΠ που εξασφάλιζε την υποβολή αιτημάτων και την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας σε βάρος πολιτικών προσώπων, (υποψήφιων) αρχηγών αντιπολιτευτικών κομμάτων και υπουργών. Το δίκτυο αυτό έδρασε σε χρονική περίοδο που πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ad hoc υπεύθυνος ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, που υποδεικνύουν την ύπαρξη συστήματος υποκλοπών (και όχι “μεμονωμένου λάθους”), υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση βαρέων κακουργημάτων του άρθρου 292Α παρ. 4 εδ. γ του ΠΚ κατά παραπομπή στο ά. 134 ΠΚ (εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διακεκριμένη μορφή αναφορικά με διακινδύνευση θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος), ενώ πρέπει πλέον να διερευνηθεί η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης (ά. 187ΠΚ) και, ιδίως στις περιπτώσεις καταγγελλόμενων επισυνδέσεων σε βάρος των επικεφαλής της στρατιωτικής ιεραρχίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, η τέλεση αδικημάτων όπως η κατασκοπεία (α. 148ΠΚ), η παραβίαση μυστικών της πολιτείας (α. 146ΠΚ), κοκ. Μόνο μία τέτοια δικαστική διερεύνηση θα ήταν άξια του ονόματός της.

Ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να ισχυρίζεται ότι “δεν έχει δικαίωμα να μάθει ποιόν παρακολουθούσε η ΕΥΠ”, ευτελίζοντας έτσι κάθε έννοια κράτους δικαίου παραδεχόμενος έτσι ότι η ΕΥΠ δρα εκτός νόμου. Δίπλα στο αίτημα της παραίτησης το οποίο εξαρχής διατυπώσαμε απερίφραστα, αναδύεται πλέον η αναγκαιότητα όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της ποινικής λογοδοσίας όλων των εμπλεκομένων.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, κάθε δημοκράτης πρέπει να αντιδράσει. Ως Πρωτοβουλία ζητάμε από κάθε πολίτη, που μέχρι σήμερα δίσταζε, να μιλήσει ενάντια στην συντελούμενη εκτροπή, ενάντια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κατασκοπευτικής εποπτευόμενης δημοκρατίας. Αυτή την εκτροπή οφείλουμε να την εμποδίσουμε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter