Ωραιοποίηση, «πρόσκαιρα φαινόμενα» και υποσχέσεις από τον Μητσοτάκη έναντι της ακρίβειας

Ωραιοποίηση, «πρόσκαιρα φαινόμενα» και υποσχέσεις από τον Μητσοτάκη έναντι της ακρίβειας

Σε μία καταγραφή της διεθνούς κρίσης ακρίβειας ως άλλοθι για αυτήν που χτυπάει τη χώρα μας επιδόθηκε τελικά ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής, μετατρέποντας την αρχική αναφορά του στην ανάγκη αφού «μιλάμε για ακρίβεια, πρέπει να είμαστε ακριβείς», σε μία επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης και παρουσίασης μίας μαγικής εικόνας στη χώρα, πασχίζοντας να υποβαθμίσει την κρισιμότητα και τις προεκτάσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά της χώρας.

«Επειδή μιλάμε για ακρίβεια, πρέπει να είμαστε ακριβείς» υποσχέθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα τις αυξήσεις των τιμών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με το καλημέρα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα ευχολόγιο για την παροδικότητα της έξαρσης της ακρίβειας στη χώρα μας, αφού πρώτα φρόντισε να περιγράψει την παγκόσμια κρίση, επικαλούμενος εκτιμήσεις πως η αύξηση τιμών αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο που θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Επιστρέφοντας δε στα της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος φρόντισε να κάνει λόγο για ζήτημα που «πουλάει τηλεοπτικά» αναφορικά με την ακρίβεια, απευθύνοντας μομφή σε αντιπολίτευση, πολίτες και μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, λίγο αργότερα, με αρκετές δόσεις ειρωνείας αναφέρθηκε στην πορεία της ισπανικής οικονομίας, εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία ακόμα αναφορά στις σχέσεις του κόμματος με τους Podemos.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε σειρά συγκρίσεων της ελληνικής οικονομίας με άλλες ευρωπαϊκές, κάνοντας ειδική αναφορά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του μήνα Οκτωβρίου, που αποδίδουν την τρίτη καλύτερη επίδοση στη χώρα μας με 2,8%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου του 4,1%, με αναφορές στο 5,4% της Ισπανίας και στο 6,5%. Βασιζόμενος στην παραπάνω αναφορά, υποστήριξε πως «το καλάθι της νοικοκυράς είναι φθηνότερο», πριν αναγκαστεί να αναφερθεί στην φρενήρη πορεία των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως ανέφερε λοιπόν ο πρωθυπουργός, η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μία «στρέβλωση που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», αποδίδοντας ευθύνες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό καθορισμού των τιμών, που συμπαρέσυρε σε ιστορικά υψηλά τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο, παρά την αιματηρή κατάσταση για πολλά νοικοκυριά, ο ίδιος επέμεινε να κάνει λόγο για ένα «εξωγενές και πρόσκαιρο φαινόμενο», στο οποίο «η χώρα απαντά, η άμυνα δεν ήταν δεδομένα, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε».

Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης με αναφορές σε σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, καταλήγοντας στο «αξίωμα» πως το εισόδημα των νοικοκυριών έχει θωρακιστεί επί δύο χρόνια. Ανάμεσα στις αναφορές αυτές, δεν δίστασε και να πανηγυρίσει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως «η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο» και επιχαίροντας για την αύξηση κεφαλαίου «εννιά φορές πάνω από την τιμή που μας την παραδώσατε».

Ενδεικτικό των παρελκυστικών αναφορών και στοιχείων που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής κατά την τοποθέτησή του, το γεγονός πως αναφέρθηκε σε αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα σε δύο χρόνια, συγκρίνοντας με ένα ευρωπαϊκό του 3,5%. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η ΓΣΕΕ κατέγραφε την κατρακύλα του μέσου μισθού και το αρνητικό ρεκόρ πτώσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απώλεια της τάξης του 2,5% το 2020 σε σύγκριση με μειώσεις του 1% σε επίπεδο Ευρώπης και του 0,6% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι τυχαία, το ελληνικό είναι το μόνο κράτος όπου ο μέσος μισθός του 2020 προκύπτει μικρότερος από αυτόν του 2010.

Προχωρώντας στο πιο πανηγυρικό κομμάτι της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος, στις εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ και σειρά συντελεστών, αλλά και σε άλλες μόνο για λίγους, όπως της γονικής παροχής κάτω των 800.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για «αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε», απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επικαλέστηκε τις ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, τα προγράμματα Γέφυρα, τη διαγραφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, καταλήγοντας στο «συνολικότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που φέρνει νέες επενδύσεις».

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί η αποστροφή σε «προσωρινά πρωτογενή ελλείμματα του 7%» τα οποία απέδωσε στον κορονοϊό, με τον ίδιο όμως να τονίζει για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή του θα προχωρά πλέον σε «μετρημένες κινήσεις», προδιαγράφοντας μία ακόμα πιο σφικτή οικονομική πολιτική.

Και ένα μικρό λεφτόδεντρο

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αφού φρόντισε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα με αναφορά σε «φωτοτυπία του παρελθόντος» και σε «ένα ακόμα ανεφάρμοστο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» αναφορικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε τρεις «πρωτοβουλίες στήριξης συμπολιτών», με τον αστερίσκο του πως θα κλείσει ταμειακά το έτος.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έκτακτη ενίσχυση μισού μισθού για 100.000 ενεργούς υγειονομικούς στα νοσοκομεία. Ακόμα, υποσχέθηκε 250 ευρώ για 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, ενώ αντίστοιχο ποσό υποσχέθηκε για 173.000 άτομα με αναπηρία.

«Μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία, και αρνητές στην οικονομία» επιτέθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του, και λίγο πριν ζητήσει συναίνεση για τα παραπάνω μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Η ακρίβεια δεν “πουλάει” κ. Μητσοτάκη, αλλά πονάει στην τσέπη…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter