Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Η ακρίβεια δεν “πουλάει” κ. Μητσοτάκη, αλλά πονάει στην τσέπη…»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Η ακρίβεια δεν “πουλάει” κ. Μητσοτάκη, αλλά πονάει στην τσέπη…»

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε τη βεντάλια του ζητήματος που προκαλεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε άλλη χώρα και λαό όταν επαίρεται για τα οικονομικά κατορθώματα της κυβέρνησής του, την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση των deals» με φόντο την εκχώρηση των ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ σε funds που ο πρωθυπουργός -κατά τον κ. Τσίπρα- γνωρίζει καλά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η πρωτολογία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υπαρξιακές ανάγκες της κοινωνίας εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια. Εξήγησε δε ότι η αδυναμία κυβερνητικής ανταπόκρισης μπροστά στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες σκιαγραφείται στο εξής τετράπτυχο:

1. Έλλειμμα κατανόησης

2. Προχειρότητα

3. Εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές

4. Εθισμός στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Απαντώντας στους δείκτες που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει την εικόνα αύξησης του μέσου εισοδήματος κατά 7%, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε πως ο πολιτικός του αντίπαλος δεν λαμβάνει υπόψη κοινωνικούς δείκτες που αφορούν -μεταξύ άλλων- την αγοραστική δύναμη ή τον κατώτατο μισθό. Επισήμανε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά «η κυβέρνηση δεν είχε πάρει χαμπάρι». Και πρόσθεσε πως η σύγκριση του 2ου τριμήνου του 2021 με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 δεν αποτυπώνει ανάπτυξη, αλλά ανάκαμψη εξαιτίας του σκληρού lockdown που είχε επιβληθεί την περίοδο εκείνη. «Μόνο που η ακρίβειας ¨έσκασε¨ το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2021» παρατήρησε και συμπέρανε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης πορεύεται «με δημιουργική λογιστική και ψέματα».

«Ποιος αρνείται τους ελέγχους των Ανεξάρτητων Αρχών»

Παραθέτοντας τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, τις πυρκαγιές και την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας συμπέρανε ότι «δεν γίνεται να είμαστε παντού οι χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι αυτοί που μας κυβερνούν». Κατά τα λεγόμενά του, σημαντικό ζήτημα προκύπτει από το έλλειμμα ελέγχου των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Ρ.Α.Ε. και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, θύμισε το «ξήλωμα» της προηγούμενης ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυβέρνηση για να καταδείξει πως υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για τα ανέλεγκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας που επικρατούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε πως έχει την πληροφόρηση ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ζητήσει την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για να κάνει ελέγχους στα καρτέλ ρεύματος και στις τηλεπικοινωνίες, στις οποίες η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις ακριβότερες χρεώσεις, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής. «Γιατί; Ποιος το αρνείται; Ο υπουργός Ανάπτυξης;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη και τον κάλεσε να μιλήσει ανοιχτά: «Αν πιστεύετε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, αν δεν τον στηρίζετε, πείτε το. Γιατί ο πρόεδρος της Αρχής είτε δεν θέλει να κάνει ελέγχους, είτε θέλει και δεν τον αφήνουν να ελέγξει τα καρτέλ και τις εναρμονισμένες πρακτικές».

«Είστε κυβέρνηση των deals»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, εν αντιθέσει με την κωλυσιεργία στους ελέγχους και τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας, η κυβέρνηση αποδεικνύεται «αστραπιαία» όταν πρόκειται να κλείσει deals, βγάζοντας στο σφυρί τα ασημικά του κράτους. «Επιλέγετε τώρα να καταστήσετε τη ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. Το ¨Δ¨ δεν υπάρχει πια. Πλέον, είναι επιχείρηση ηλεκτρισμού» διαπίστωσε και συμπλήρωσε ότι οι συμφωνίες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ) που κλείνει ο κ. Μητσοτάκης έχουν ως κοινό παρανομαστή τη ζημία του Δημοσίου.

Δίνοντας έμφαση στην εκχώρηση της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ χωρίς ο ίδιος να την αναφέρει, ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο deal «δεν ρύθμισε καμία αγορά». Μάλιστα, επισήμανε ότι το fund που βγήκε κερδισμένο «δεν είναι καθόλου άγνωστο στον κ. Μητσοτάκη», φωτογραφίζοντας εμμέσως την πρόσληψη της κόρης του πρωθυπουργού από το CVC. Για να κάνει την αντίστιξη των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης με αυτήν του Κυρ. Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι από το 2015 έως το 2019 δεν έγινε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επεκτάθηκαν τα κοινωνικά τιμολόγια και συγκρατήθηκαν οι τιμές για όλους τους καταναλωτές. «Ενώ εσείς είστε κυβέρνηση των deals για τον ΣΕΒ, τα εξοπλιστικά, την επικουρική ασφάλιση, την ενέργεια, τους κολεγιάρχες και τους κλινικάρχες» κατηγόρησε.

«Έρχεται η ώρα του λαού»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε τον πολιτικό του αντίπαλο «εγκλωβισμένο στις εμμονές και τις δεσμεύσεις» του, κρίνοντας πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποσαφήνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τα μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία και υγειονομικών, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter