Όταν η ιστορία (των υποκλοπών) επαναλαμβάνεται

Όταν η ιστορία (των υποκλοπών) επαναλαμβάνεται

Μία δήλωση του πατέρα του τωρινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πριν από σχεδόν 30 χρόνια, λίγο μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την απόφαση της Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το τότε σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται να στοιχειώσει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι διαφορές και οι ομοιότητες ξυπνούν μνήμες και προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα.

Πριν από μία εβδομάδα ήταν οι Financial Times που «υπενθύμισαν» στο διεθνές ακροατήριο εκείνο που το ελληνικό ακροατήριο σκέφτηκε από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του διπλού σκανδάλου υποκλοπών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε να παραπεμφθεί σε δίκη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε ένα σχέδιο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων» ανέφερε η έγκριτη βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως τότε ήταν «ένα ξέσπασμα αβρότητας ή πολιτικού υπολογισμού για ίδιο συμφέρον» που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου να αποσύρει τις κατηγορίες.

Πράγματι, τον Ιανουάριο του 1994 η τότε Βουλή ψήφισε για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για «παράβαση καθήκοντος, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών» του πατέρα και της αδερφής του σημερινού πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, επρόκειτο «για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων προσώπων».

Είναι προφανές πως η περιγραφή της τότε υπόθεσης αλλά και τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση εκείνη της Βουλής προκαλούν αλλεπάλληλους συνειρμούς σε σχέση με το σημερινό, διπλό σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και στελεχών της κυβέρνησης, πλαστές ταυτότητες, επιχείρηση διαστροφής της πραγματικότητας, ακόμα και του ποιος παρακολουθούσε ποιον. Εκτός όμως των αρκετών στοιχείων που συμπίπτουν και που θα προκύπτουν όσο έρχονται νέες αποκαλύψεις και προχωρά η Δικαιοσύνη, η δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το περιστύλιο της Βουλής μόλις η Ολομέλεια αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκαλεί δηλητηριώδεις συνειρμούς, τόσο για τις ομοιότητες όσο και για τις διαφορές της με τη σημερινή συγκυρία.

«Θέλω να πω ότι παρακολουθώ και περιμένω να δω που θα φτάσει, ως που μπορεί να φτάσει η αθλιότητα. Η υπόθεση δεν με αγγίζει. Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ. Αλλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που καλύπτονται κάτω από τη μεγαλοθυμία των πολιτικών των αντιπάλων. Και ένα πράγμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθώ, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις να εμποδιστεί η Δικαιοσύνη να χύσει πλήρες φως, άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας on camera έξω από το κοινοβούλιο.

Η ταύτιση της υπερασπιστικής γραμμής του πατρός με του υιού είναι προφανής, ακόμα και μέσα σε ελάχιστες λέξεις. Ακόμα πιο πικρές διαπιστώσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη όμως προκαλεί η τελευταία φράση του Κων. Μητσοτάκη στο άκουσμα της απόφασης της Βουλής:

«Και το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι εγώ θα πάω στη Βουλή, εάν υπάρξει πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Θα μιλήσω ο ίδιος. Θα αποκαλύψω όλες τις πλευρές αυτής της θλιβερής σκευωρίας και θα είμαι ιδιαίτερα σκληρός» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως εάν του ζητηθεί θα προσέλθει να καταθέσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ανεξάρτητα του τι ακολούθησε, φανερώνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα η εξευτελιστική προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να κρυφτεί από τις ευθύνες του και από τη λογοδοσία στους θεσμούς. Άλλωστε, ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία τον «έκρυψε» από την Εξεταστική-παρωδία, ενώ διά του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε προειδοποιήσει τα μέλη της PEGA αρκετές εβδομάδες πριν έρθουν στη χώρα μας πως δεν προτίθεται να λογοδοτήσει ενώπιον τους.

«Αθλιότητα», «άπλετο φως», «αθλιότητα», «η υπόθεση δεν με αγγίζει», «σκευωρία». Ειδικά το τελευταίο φαίνεται πως αποτελεί αγαπημένη δικαιολογία της Νέας Δημοκρατίας, όμως ηΗ ευθυγράμμιση Κωνσταντίνου και Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου που τους βαραίνει είναι εξόφθαλμη. Και αυτό συμβαίνει παρότι τα σημερινά στοιχεία φέρνουν τον δεύτερο ακόμα πιο εμφατικά στο επίκεντρο του σκανδάλου, και μάλιστα εις διπλούν. Αφενός για την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και των «νόμιμων επισυνδέσεων» που έσπευσε από την πρώτη ημέρα της θητείας του να πάρει, και αφετέρου, για τον ρόλο που φέρεται να είχε ο εξ απορρήτων του, δεξί του χέρι και ανιψιός του στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω Predator.

Για την ιστορία, μόλις η Νέα Δημοκρατία έχασε την εξουσία, υπέρ της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ψήφισαν 169 βουλευτές. Λίγες εβδομάδες αργότερα παραπέμφθηκε στον Ειδικό Δικαστήριο, πριν αργότερα παύσουν οι διώξεις.

«Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού και νυν πρωθυπουργός από το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρόμοιου σκανδάλου υποκλοπών» κατέληξαν πριν μια εβδομάδα οι FT. Ούτε η πρώτοι, αλλά ούτε και οι τελευταίοι είναι που βάζουν στον ορίζοντα του σημερινού πρωθυπουργού μία Προανακριτική Επιτροπή και μια παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Financial Times για Μητσοτάκη: «Όσο καθυστερεί να δώσει εξηγήσεις, τόσο θα φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο «άδειασμα» Μαξίμου από την ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο περί απορρήτου επικοινωνιών

«Πυρά» Ραγκούση κατά Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο-πρόκληση για τις υποκλοπές

Σκάνδαλο υποκλοπών: Φως στο σύστημα Μητσοτάκη από την ΑΔΑΕ -Πώς πέτυχαν την…ομερτά

«Βέλη» Κοντιάδη κατά του νομοσχεδίου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νομοσχέδιο-πρόκληση από την κυβέρνηση-Μετά από 3 χρόνια θα ενημερώνει τους παρακολουθούμενους η ΑΔΑΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter