Όταν ο εφοπλιστής Μαρτίνος διαμαρτυρόταν για το εμπάργκο στη Ρωσία (Video)

Όταν ο εφοπλιστής Μαρτίνος διαμαρτυρόταν για το εμπάργκο στη Ρωσία (Video)

Η αποκάλυψη ότι πλοίο συμφερόντων του εφοπλιστή Μαρτίνου έσπασε το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία και μετέφερε άνθρακα, ήρθε να ταράξει εκ νέου τα νερά αναφορικά με το ποιοι τελικά είναι εκείνοι που διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο τώρα, στηρίζουν τις πολιτικές του Κρεμλίνου. Ο Θανάσης Μαρτίνος, διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοικητής του Αγίου Όρους και πατέρας της βουλεύτριας της ΝΔ Γεωργίας Μαρτίνου, είχε από καιρό εκφράσει τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι οι κυρώσεις που κατά καιρούς επέβαλλε η Ε.Ε. στη Μόσχα, επηρέαζαν, όπως έλεγε, την ευελιξία του ελληνικού στόλου.

Σε ομιλία του στο φόρουμ των Δελφών το 2018, ο Θανάσης Μαρτίνος, είχε δηλώσει ότι «το  μεγαλύτερο μέρος εξαγωγής πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τα ρωσικά λιμάνια σε χώρες της Ε.Ε, διακινούνται με ελληνικά δεξαμενόπλοια». Συνεχίζοντας ωστόσο την ομιλία του είχε προσθέσει το εξής: «θα πρέπει» είχε σημειώσει, «να επισημάνω και μια αρνητική παράμετρο για τις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις».

Τους ενοχλούν οι κυρώσεις σε βάρος του «καλύτερου πελάτη»

Η αρνητική κατά Μαρτίνο παράμετρος, ήταν ότι, όπως επί λέξει είχε πει «κάποιες πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. επηρεάζουν την ευελιξία των ελλήνων πλοιοκτητών». Ποιες ήταν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις; Μα φυσικά οι κυρώσεις σε βάρος και της Ρωσίας. Για την ακρίβεια, ο Θανάσης Μαρτίνος είχε τονίσει μιλώντας για τις παραπάνω πολιτικές αποφάσεις ότι αυτές είναι κυρίως «η πολιτική κυρώσεων που συνήθως υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ σε βάρος χωρών όπως η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν» και οι οποίες «αποκλείουν κάποιες σημαντικές αγορές για τα ελληνικά πλοία».

Καταλήγοντας σ’ εκείνη την ιστορική ομιλία του, ο Μαρτίνος είχε πει: «σημαντική για την ελληνική ναυτιλία είναι η Ρωσία. Η σύγχρονη Ρωσία δεν έχει πλέον εθνικό στόλο. Η Ρωσία για την εξαγωγή πετρελαίου και υγραερίου βασίζεται σε υψηλό ποσοστό σε ελληνικά πλοία. Οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Πιστεύω και ελπίζω ότι μετά από κάποια χρόνια, η Ρωσία θα είναι μέλος της Ε.Ε. Η Ρωσία είναι σημαντική για την ενέργεια των ευρωπαϊκών χωρών. Με την ενσωμάτωση της Ρωσίας η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα γίνει μια πραγματική υπερδύναμη».

Η τοποθέτηση εκείνη του Θανάση Μαρτίνου, δεν έγινε βέβαια εν μέσω πολέμου. Είναι όμως ενδεικτική του πώς οι εφοπλιστές αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρώσεων όταν αφορούν τη Μόσχα, δηλαδή τον «καλύτερο πελάτη για τους έλληνες εφοπλιστές». Είναι προφανές, από τις μεταφορές κυρίως πετρελαίου που πραγματοποιούν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ελληνόκτητα πλοία, ότι η ευαισθησία των εφοπλιστών και των φίλων τους, σταματάει εκεί που ξεκινάει η ροή του χρήματος.

Έτσι, την ίδια στιγμή που ορισμένοι -κυρίως στελέχη της κυβέρνησης- κατηγορούν ως «πουτινάκια» ακόμη και όσους διαδηλώνουν για την ειρήνη χωρίς να κρατούν σημαίες της Ουκρανίας, οι φίλοι τους συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με τον Πούτιν. Και το κάνουν ακόμη κι αν χρειαστεί, όπως φαίνεται, να σπάσουν το εμπάργκο. Αυτό που… επηρεάζει την ευελιξία τους.

Εφοπλιστής φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας για να μεταφέρει άνθρακα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter