Όταν τρέχετε μην σκέφτεστε… αριθμούς, απλά απολαύστε

Όταν τρέχετε μην σκέφτεστε… αριθμούς, απλά απολαύστε

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να συντελούνται αυτόματα, χωρίς να είναι προγραμματισμένα. Για παράδειγμα, ο τρόπος που αναπνέουμε όταν τρέχουμε. Συγκεκριμένα άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο πως όσο σκέφτεστε το πως τρέχετε, τόσο… χειρότερα τρέχετε.

Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο περιοδικό «Journal of Sports Sciences», για τις ανάγκες της οποίας 12 δρομείς έτρεξαν με σταθερό ρυθμό σε ένα σκηνικό εικονικής πραγματικότητας που αποτύπωνε ένα δρομολόγιο γύρω από μια λίμνη.

Η ποσότητα ενέργειας που δαπανούσαν μετρήθηκε με γνώμονα τρία διαφορετικά στοιχεία. Αρχικά με τους δρομείς να επικεντρώνουν τη συγκέντρωσή τους στον ρυθμό τους, στην συνέχεια στην αναπνοή τους και τέλος, στο περιβάλλον γύρω τους.

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: οι δρομείς ήταν κατά μέσο όρο 2,6% λιγότερο αποδοτικοί όταν επικεντρώνονταν στο ρυθμό τους σε σχέση με όταν επικεντρώνονταν στο τοπίο. Αντίστοιχα, ήταν 4,2% λιγότερο αποτελεσματικοί όταν επικεντρώνονταν στην αναπνοή τους σε σχέση με την επικέντρωσή τους στο τοπίο.

Συμπερασματικά: Εκτός από το ότι είναι προτιμότερο να τρέχετε χωρίς να σκέφτεστε αριθμούς, καλό είναι να προπονείστε εκτός γυμναστηρίου, ειδικά όταν θέλετε να τρέξετε.

Ακόμα καλύτερα, τρέξτε στο βουνό ή δίπλα στη θάλασσα και κάντε το… ταμείο της προπόνησης στο τέλος.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter