Οχι ανίκανοι, μα ικανοί για όλα

Οχι ανίκανοι, μα ικανοί για όλα

Μέχρι τώρα ξέραµε από τον Ντοστογέφσκι πως η οµορφιά θα σώσει τον κόσµο. Ο µόνος που διαφωνεί µαζί του είναι ο υπουργός Κλιµατικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, αφού «η άγρια οµορφιά της Ανω Γλυφάδας δυσκόλεψε την κατάσβεση της φωτιάς» (sic) και προκάλεσε την καταστροφή της φύσης. Ευθύνεται φυσικά και ο ∆ηµιουργός που έφτιαξε τον Υµηττό σαν µπακλαβά µε χοάνες και όχι επίπεδο και οµαλό σαν ραβανί. Στην επόµενη πυρκαγιά θα µας πουν ότι φταίνε οι δύστροπες χαράδρες και τα ξωτικά του δάσους. Σε αυτό το ανεξάντλητο σφυροκόπηµα της βλακείας, του ψεύδους και της υπεραπλούστευση, που έχει χαθεί ακόµη και η αίσθηση του γελοίου, δεν χωράνε οι εκκλήσεις των πυροσβεστών για πρόσληψη προσωπικού, τα παράπονά τους για τα φθαρµένα λάστιχα των οχηµάτων, για το ότι δεν έχουν κράνη και στολές.

«∆εν φτάνουν τα µισθά» θα απαντούσε η Σαπφώ Νοταρά σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, επειδή πρέπει να πληρωθούν οι χιλιάδες αστυνοµικοί που εγκαταστάθηκαν στα πανεπιστήµια. Το «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» δεν είναι αµλετικό δίληµµα αλλά η προετοιµασία για τον νόµο που έρχεται και ο οποίος προβλέπει συµβούλια ιδρύµατος αντί για δηµοκρατικά εκλεγµένες διοικήσεις, διάλυση των προγραµµάτων σπουδών στα τµήµατα και κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων (δεύτερη φορά στα χρονικά, η πρώτη στη χούντα). Και όταν ο πρωθυπουργός µιλάει για επαγγελµατίες τραυµατίες ξεπερνάει ακόµη και τον Λάµπρο Κωνσταντάρα, που υπόσχεται µε στόµφο και καµάρι «θα σας επιµορφώσοµεν». ∆εν υπάρχει ούτε µία σύγκλητος, σχολή, τµήµα, σύλλογος, οµοσπονδία ή όποιου τύπου φορέας που να έχει συµφωνήσει έστω και… για τα µάτια του κόσµου ότι τα ΜΑΤ θα εκπαιδεύονται στα αµφιθέατρα. Τα πανεπιστήµια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδηµαϊκού και δηµοκρατικού ήθους. ∆εν είναι χώροι σύγκρουσης ιδεοληπτικών πολιτικών. Το ξύλο βγήκε από την Κόλαση και η καταφυγή στη βία είναι χαρακτηριστικό γνώρισµα καθεστώτων σε παρακµή που πρέπει να προλάβουν να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Η καλύτερη παιδεία είναι αυτή που ακριβοπληρώνεται. Μόνο που υπάρχει και ο αστάθµητος παράγοντας της φοιτητικής διαµαρτυρίας, που µπορεί να προσλάβει διαταξικό χαρακτήρα µε απρόβλεπτες συνέπειες.

Προς το παρόν βέβαια νοµίζουν πως αποδίδει η συνταγή «όποιος τολµά να εκφέρει γνώµη και να αποκαλύπτει αλήθειες συκοφαντείται». Ετσι στο Ελλαδιστάν βραβεύεται ο Ευαγγελάτος, ενώ η Τουλουπάκη και ο Βαξεβάνης διώκονται. Ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος σπιλώνεται γιατί καταγγέλλει όσα οδήγησαν στην παραίτηση του Φαµπρίς Λετζέρι, επικεφαλής της Frontex. Αλλά τις παράνοµες επιχειρήσεις επαναπροώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και τη µεθοδευµένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου ο Μηταράκης ούτε τις είδε ούτε τις άκουσε.

Ο Κούγιας υβρίζει ασύστολα δηµοσιογράφους και µάρτυρες που έχουν στοιχεία κατά του ∆ηµήτρη Λιγνάδη, αλλά κανένας δικηγορικός σύλλογος δεν παρεµβαίνει.

Ελεγχόµενα όλα, ΜΜΕ, ∆ικαιοσύνη και λοιποί συνταγµατικοί θεσµοί. Οι προσπάθειες των ιθυνόντων δεν είναι να εµφυσήσουν άποψη, αλλά να διαλύσουν την ικανότητα των πολιτών να σχηµατίζουν άποψη.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να µας διαβεβαιώνει ότι ο κρατικός µηχανισµός είναι πανέτοιµος να αντιµετωπίσει τις πυρκαγιές. Εχει ήδη υπογράψει σύµβαση µε ιδιωτική εταιρεία που κατασκευάζει ξόβεργες για να πιάνει τα πουλιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter