Ουκρανία: «Κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ εάν η Κίνα έδινε όπλα στη Ρωσία – «Ανησυχία» στο Πεκίνο για την κλιμάκωση

Ουκρανία: «Κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ εάν η Κίνα έδινε όπλα στη Ρωσία – «Ανησυχία» στο Πεκίνο για την κλιμάκωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε τη Δευτέρα την Κίνα εναντίον της προμήθειας όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, διαμηνύοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο οποίο συζητήθηκε η περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής υποστήριξης στην εμπόλεμη Ουκρανία, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Εντός Μαρτίου η παράδοση των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Προχθές Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πρόσαψε στην Κίνα πως «εξετάζει» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα το Πεκίνο να προχωρήσει πράγματι σε παραδόσεις όπλων.

Εάν συνέβαινε αυτό, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα, διεμήνυσε ο κ. Μπορέλ πριν από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως συζήτησε σχετικά με τον κ. Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Τόνισε πως εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον κ. Ουάνγκ και του ζήτησε ρητώς το Πεκίνο να μην δώσει όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν», πρόσθεσε, αλλά «θα παραμείνουμε άγρυπνοι».

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας «δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, κι ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες», προσθέτοντας πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα, πρόσθεσε ο κ. Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».

«Ανήσυχη» η Κίνα για την κλιμάκωση της σύρραξης

Η κυβέρνηση της Κίνας, «πολύ ανήσυχη» για την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, η οποία δεν σταματά να «εντείνεται» κι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «να ξεφύγει από τον έλεγχο», απευθύνει έκκληση να γίνει «διάλογος», δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον διάλογο για την ειρήνη (…) να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να προωθηθεί ο διάλογος, η διαβούλευση, να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες όλων των πλευρών και να αναζητηθεί η κοινή ασφάλεια», επέμεινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πεκίνο.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τη διάψευση χθες Δευτέρα από την κινεζική διπλωματία πως σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα ή πυρομαχικά τη Ρωσία για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε από την πλευρά του χθες ότι οποιαδήποτε παράδοση όπλων ή πυρομαχικών από την Κίνα στη Ρωσία θα παραβίαζε την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να πάψουν το ταχύτερο δυνατό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να απευθύνουν κατηγορίες στην Κίνα, να σταματήσουν τον σαματά, τις κραυγές ‘σήμερα η Ουκρανία, αύριο η Ταϊβάν’», πρόσθεσε ο κινέζος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη νήσο που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την 24η Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αυξάνεται η πίεση που ασκεί η Δύση στην Κίνα, η οποία δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε επικρίνει αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ έχει εκφράσει αρκετές φορές την υποστήριξή της στη Μόσχα, που υφίσταται σαρωτικές δυτικές κυρώσεις. Πέρυσι, Πεκίνο και Μόσχα ανακοίνωναν ότι η εταιρική σχέση τους δεν έχει «όρια».

«Οι πιέσεις και οι προσπάθειες να περιοριστεί η Κίνα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ολοένα πιο ισχυρές, γίνονται ολοένα χειρότερες, κι αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική κυριαρχία και για την ασφάλεια της Κίνας», τόνισε ο Τσιν Γκανγκ.

«Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε μορφή ηγεμονισμού» ή «νοοτροπίας ψυχρού πολέμου και σύγκρουσης μεταξύ στρατοπέδων»· «εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε εξωτερική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», επέμεινε.

«Η Κίνα παραμένει πάντα δεσμευμένη στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης. Δεν ανέλαβε ποτέ πρωτοβουλία να αρχίσει σύγκρουση, ή πόλεμο, δεν εισέβαλε ποτέ ούτε ένα εκατοστό στο έδαφος άλλης χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Σάββατο, η Κίνα ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα πρόταση για να εξευρεθεί «πολιτική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σήμερα ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, αναμένεται στη Μόσχα, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του που συμπεριέλαβε επισκέψεις στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία.

«Το Κίεβο ζητεί πυρομαχικά διασποράς από πέρυσι»

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της να της προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς πέρυσι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες μέλη του NATO.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πυρομαχικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής όπως είναι προφανές δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς.

Το οποίο σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Εσθονία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς κατασκευασμένα στη Γερμανία.

Εσθονικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως το Ταλίν ζυγίζει εάν θα παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», κατά το δημοσίευμα.

«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», επισήμανε ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αυτά τα δύο κείμενα συνεπάγονται «απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της απόκτησης, της αποθήκευσης, της διατήρησης και της μεταβίβασης πυρομαχικών διασποράς».

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter