Ουκρανία: «Λιγότερο ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις» με το Κίεβο, λέει η Μόσχα – Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί με θύματα αμάχους

Ουκρανία: «Λιγότερο ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις» με το Κίεβο, λέει η Μόσχα – Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί με θύματα αμάχους

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται στην Ουκρανία.

«Υπήρξε μια κάποια διαδικασία (διαπραγματεύσεων), όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρελίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς συζητούν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέντε άνθρωποι νεκροί κοντά στο Ντονέτσκ

Την ίδια ώρα, το ρωσικό σφυροκόπημα με θύματα αμάχους συνεχίζεται. Η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας πως η Αβντιίβκα υπήρξε «ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό».

Σε ένα άλλο μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram που δημοσιοποιήθηκε αργότερα το πρωί, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως ένα ρωσικό άρμα μάχης εξαπέλυσε πυρά στο Χάρκοβο, σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε μια οικογένεια με δύο παιδιά. Η οικογένεια είχε φωνάξει πως ήταν άμαχοι και είχε υψώσει λευκή σημαία, χωρίς αποτέλεσμα, όμως όπως είπε. Οι γονείς και η εννιάχρονη κόρη τους σκοτώθηκαν και ένας 17χρονος έφηβος τραυματίστηκε, πρόσθεσε.

Στόχος των Ρώσων  Κίεβο και Μαριούπολη

Κίεβο και Μαριούπολη αποτελούν από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας. Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά “αυτοκτονία”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, Βολοντίμιρ Μπορισένκο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να την εγκαταλείψουν αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά. Σε μαγνητοσκοπημένη απεύθυνσή του στους δημότες επισήμανε ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία», σημείωσε.

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Από τους βομβαρδισμούς δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο ενώ κάποια άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου. Το Reuters ωστόσο, δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να διακριβώσει την πληροφορία.

Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Στόχος των ρωσικών δυνάμεων Κίεβο και Μαριούπολη – Ξανά στα χέρια των Ουκρανών η πόλη Μακαρίβ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter