Ουκρανία: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων απόψε – Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων απόψε – Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο

Έτοιμη για έναν νέο κύκλο διαπραγματευμένων δηλώνει η Μόσχα την ώρα που το ρωσικό σφυροκόπημα σε Χάρκοβο, Μαριούπολη συνεχίζεται. Παρά το γεγονός πως ήταν αμφίβολο αν θα ξεκινούσε εντός της ημέρας ο δεύτερο γύρος, πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο βοηθό του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, αναφέρουν πως τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι απόψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα – σε επιχειρησιακό επίπεδο – όπως αναφέρεται η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ενώ το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει πως ρωσικά ελικόπτερα με αλεξιπτωτιστές πέταξαν προς το Βόζνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, συγκεκριμένα στον πυρηνικό σταθμό Γιουζνουκραΐνσκ.

Κίεβο: «Ετοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα»

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Οπως είπε ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις “συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

«Ήδη για περισσότερες από 160 ώρες η Ουκρανία και σύσσωμος ο ουκρανικός λαός αντιστέκονται στην δόλια και κυνική επίθεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι ζωές που χάνονται, των παιδιών μας , των γυναικών και των δυνάμεων άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο διάστημα των επτά ημερών του πολέμου, «η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας».

«Σήμερα οι βασικές προσπάθειες των διασωστών στοχεύουν στην διάσωση ανθρώπων. Καταφέραμε να κρατήσουμε στην ζωή περισσότερους από 150 πολίτες, να εξαλείψουμε περισσότερες από 400 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα εχθρικά πυρά και να απομακρύνουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους από τα σημεία αυτά. Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν 416 εκρηκτικούς μηχανισμούς», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας. Επίσης αναφέρεται ότι κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, σκοτώθηκαν 10 διασώστες και 13 τραυματίσθηκαν.

Την ίδια στιγμή, ακόμα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που σημειώνονται από το πρωί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

 

Από αεροπορικό πλήγμα προκλήθηκε επίσης πυρκαγιά στο κτίριο της Κοινωνιολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Karazin καθώς επίσης και σε ένα κτίριο της αστυνομίας ενώ από τις ολονύκτιες μάχες ξέσπασε φωτιά και σε νοσοκομείο της πόλης.

 

Σφοδρές μάχες στη Χερσώνα

Την ίδια στιγμή δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στη Χερσώνα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

«Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα», συνέχισε.

Ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα

Το Κίεβο συνεχίζει να είναι ένας από τους βασικότερους στόχους των Ρώσων. Σύμφωνα με τον δήμαρχό της Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο.

«Προετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο!», πρόσθεσε. «Το Κίεβο στέκεται όρθιο και θα παραμείνει όρθιο», υπογράμμισε ο Κλίτσκο.

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν από πολύ πρωί σήμερα στο Κίεβο προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια.

 

Στο μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, η Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροδρόμιο της Οδησσού, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτα ή πυρών του πυροβολικού.

Σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός Γιουζνουκραΐνσκ

Παράλληλα, το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει πως ρωσικά ελικόπτερα με αλεξιπτωτιστές πέταξαν προς το Βόζνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, συγκεκριμένα στον πυρηνικό σταθμό Γιουζνουκραΐνσκ (NPP). Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Anton Gerashchenko δήλωσε πως είναι πιθανή μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό.

«Μόλις λάβαμε πληροφορίες από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ότι μια ομάδα περισσότερων από 20 επιβατικών ελικοπτέρων με αλεξιπτωτιστές πέταξε από την περιοχή του Μικολάιβ προς την πόλη Βόζνεσενσκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Γιουζνουκραΐνσκ», έγραψε ο Gerashchenko στο κανάλι του στο Telegram.

«Ίσως να γίνει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό. Η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να αγωνιστεί» πρόσθεσε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter