LIVE: 8η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Υπό πολιορκία Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός

LIVE: 8η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Υπό πολιορκία Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός

Υπό τον έλεγχό τους έχουν θέσει οι Ρωσικές δυνάμεις την Χερσώνα και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια. Την ίδια ώρα, οι εκρήξεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ οι σειρήνες ήχησαν στον Κίεβο ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις συνεχίζει να είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο αν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς όπως αναφέρεται η ουκρανική πλευρά διαφωνεί ως προς το τόπο διεξαγωγής τους. 

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

11:56 Κυπριακές «επιφυλάξεις» για το κλείσιμο του εναερίου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη

Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών θα εξεταστεί η ενεργοποίηση της επιφύλαξης που εξέφρασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Κύπρος για κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κύπριος Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, με αφορμή τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για μη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

11:42 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Πηγαίνετε σπίτι σας, δεν έχετε καμία δουλειά στην Ουκρανία»

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία λαμβάνει καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της. Όπως είπε 16.000 ξένοι μισθοφόροι κατευθύνονται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν υπέρ της χώρας του.

11:33 Λαβρόφ: «Το Κίεβο αναβάλει για άλλη μια φορά τις συνομιλίες»

«O πυρηνικός πόλεμος είναι στα μυαλά των δυτικών και όχι των Ρώσων» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης.

Όπως υποστήριξε, η Ρωσία στοχεύει στην «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας» και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

11:23 Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία “junk” (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις». Ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η σοβαρότητα των κυρώσεων «έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody’s και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις».

11:21 Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

10:58 Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους Γάλλους πολίτες, «η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία», να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους «Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία» να εγκαταλείψουν τη χώρα.

10:43 Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

10:21  Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Λαβρόφ στις 11 το πρωί

10:01 Πού βρίσκεται το κονβόι των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο – Τι λέει η Βρετανία

09:51 Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

09:02 Οι φιλορωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν στοχευμένα πλήγματα στην Μαριούπολη δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής των αυτονομιστών του Ντόνετσκ, Έντουαρντ Μπασουρίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εκτός εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί παραδοθούν.

08:34 Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

08:21 Ρωσικά στρατεύματα στην πόλη της Χερσώνας η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους.

07:50 Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας διέρρευσε πληροφορίες που ειδοποίησαν την Ουκρανία για σχέδιο δολοφονίας κατά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τη συλλογική διαδικτυακή ομάδα χάκερ Anonymous.

07:15 Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, ενημέρωσαν εργαζόμενοι σε αυτά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενα εγκύκλιό της.

07:02 Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

06:51 Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα

06:14 Το πρωί της Πέμπτης πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, χωρίς να υπάρχει κάτι στις εξελίξεις που να δίνει ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα.

06:00 Ακόμη μία νύχτα αγωνίας και εν αναμονή των τελικών επιθέσεων του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώ6να, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

23:55 Οι ΗΠΑ παρέδωσαν εκατοντάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στην Ουκρανία σύμφωνα με το CNN

23:42 Το γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Alisher Usmanov κατασχέθηκε από Γερμανούς αξιωματούχους μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την Guardian

23:18 Σύμφωνα με το Reuters το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε σήμερα ότι 227 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 525 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου, αλλά πιστεύει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος».

23:05 Το Ηνωμένο Βασίλειο και 37 άλλες χώρες έχουν παραπέμψει επίσημα εκθέσεις φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

22:43  Το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρόκειται να διενεργήσει μη προγραμματισμένη συνάντηση την Παρασκευή, σύμφωνα με την Guardian. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εκτεταμένες εικασίες στη Μόσχα ότι η χώρα ενδέχεται να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

22:22 Δύο ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η μια οφείλεται σε πύραυλο που προσέκρουσε σε αγωγό τηλεθέρμανσης ενώ η δεύτερη οφείλεται σε επίθεση με πύραυλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις αρχές η τελευταία αναχαιτίστηκε.

22:04 Σε διαδικτυακή ανάρτησή του, ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο ανέφερε ότι μια μεγάλη υπηρεσία παροχής θέρμανσης ενδέχεται να έχει καταστραφεί σε επίθεση με ρουκέτες κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, αφήνοντας πιθανώς τμήματα του Κιέβου χωρίς θερμότητα κατά τη διάρκεια των παγετώνων.

21:58 Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Βουλγαρίας εξασφαλίζουν δωρεάν μεταφορά στους ανθρώπους που φθάνουν από την Ουκρανία.

21:45 Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

21:40 Στο διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως τον πόλεμο στην Ουκρανία τον θέλει μόνο ο Πούτιν και χαρακτήρισε ως ψέμα πως η εισβολή έγινε ως αγώνας ενάντια στον ναζισμό.

«Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο. Οι επόμενες μέρες θα είναι πιο δύσκολες για την Ουκρανία και χαιρετώ το θάρρος της χώρας. Μόνος του ο Πούτιν έχει διαλέξει αυτόν τον πόλεμο και είναι ψέμα να λες ότι αυτός ο πόλεμος είναι αγώνας ενάντια του ναζισμού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.

21:33 Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας σε ανακοίνωσή του αποκάλυψε πως τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα και ανατολικά της νήσου Γκότλαντ. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας αναφέρεται: «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά».

21:05 Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε ότι διαθέτει την Τσέλσι προς πώληση ενώ ανέφερε πως έχει διαγράψει τα 1,5 δισεκατομμύρια λίρες από τα δάνεια που έχει κάνει στην ομάδα, αναφέρει η Guardian.

20:48 Ο βρετανικός οργανισμός ραδιοτηλεόρασης Ofcom ξεκίνησε 12 έρευνες αναφορικά με τον ειδησεογραφικό σταθμό RT και ανέφερε ότι εξετάζει εάν ο τηλεοπτικός σταθμός που υποστηρίζεται από τη Ρωσία πρέπει να διατηρήσει την άδειά του.

19:58 O ΟΗΕ «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

19:00 Ανατροπή για την ημέρα των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου – Ξεκινούν τελικά την Πέμπτη. Οι εκπρόσωποι της Μόσχας έφτασαν στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες ωστόσο η ουκρανική πλευρά είναι καθ’ οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει αύριο, την ώρα που το ρωσικό σφυροκόπημα σε Χάρκοβο, Μαριούπολη συνεχίζεται για έβδομη μέρα.

18:00 Η ρωσική αντιπροσωπεία καταφτάνει στο σημείο των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας

 

17:19 Τα τρία κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους, αν κωλυσιεργήσει μια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Ινγκρίντα Σιμονίτε σε συνέντευξη Τύπου

16:42 Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian η Ινδία ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

16:20 Η περιοχή Σαλτόβκα του Χάρκοβο βομβαρδίζεται

16:16 Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πολιορκούν βασικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα, το Κίεβο και το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian σε υπαίθρια συνάντηση ο Artem Semenikhin, δήμαρχος του Konotop, στην ανατολική περιοχή Sumy, δήλωσε στους κατοίκους: «Μας έδωσαν τελεσίγραφο. Αν αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε, θα αφανίσουν την πόλη χρησιμοποιώντας πυροβολικό.

16:09 Η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

 

16:00 Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

15:33 Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

15:26 Χωρίς νερό είναι τις τελευταίες ώρες η Μαριούπολη η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σε ζωντανή μετάδοση στην ουκρανική τηλεόραση, δήλωσε πως «οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων από την πόλη». «Οι ρωσικές δυνάμεις μας ισοπεδώνουν ασταμάτητα εδώ και 12 ώρες» υπογράμμισε. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους, ούτε από τα σπίτια και τα διαμερίσματα σήμερα, οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν».

14:17 Έτοιμοι να συζητήσουν, αλλά όχι να δεχτούν ρωσικά τελεσίγραφα, είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως τόνισε δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γινουν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο. Οπως είπε ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

13:56 Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο βοηθό του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, ένας δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει απόψε

13:20 Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό Γιουζνουκραΐνσκ (NPP). Το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει πως ρωσικά ελικόπτερα με αλεξιπτωτιστές πέταξαν προς το Βόζνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ όπου βρίσκεται ο συγκεκριμένος πυρηνικός στρατός.

12:54  Έτοιμη για νέες συνομιλίες με την Ουκρανία δηλώνει η Μόσχα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ sε συνέντευξή του στο Aljazeera είπε πως «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να πυρηνικός και καταστροφικός»

12:38 Ο Ρωσικός οργανισμός Τουρισμού (Rostourism) προτρέπει τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα με το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό να αναμένεται μεγάλο.

12:05 Οι Ουκρανοί που εργάζονται σε δυτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας συσπειρώνονται για να βοηθήσουν την πολιορκημένη πατρίδα τους, εξουδετερώνοντας τις ιστοσελίδες της παραπληροφόρησης, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να στραφούν κατά της ηγεσίας τους και επιταχύνοντας την αποστολή ιατρικής βοήθειας.

Επιδιώκουν, μέσω online εκστρατειών, να πείσουν εταιρείες ασφαλείας του Ιντερνετ όπως οι Cloudflare Inc, Alphabet Inc’s Google and Amazon.com Inc να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

11:55 Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η νότια ουκρανική πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

11:35 Διπλωματικές πηγές: Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

11:10 Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

10:50 Η Ισπανία αποφάσισε να στείλει “επιθετικό στρατιωτικό υλικό” στην “ουκρανική αντίσταση”, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Καθώς βλέπω ότι υπάρχουν (πολιτικές) ομάδες που αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης” να συμμετάσχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, “θέλω να σας ανακοινώσω ότι η Ισπανία θα στείλει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση”, επεσήμανε ο Σάντσεθ.

10:35 Το Λονδίνο προβλέπει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη

10:27 Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο λέει ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα νότια και στα δυτικά σύνορα της χώρας

10:25 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.

10:20 Νέο διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξουδετερώσει σχεδόν 6.000 Ρώσους από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή και τόνισε πως η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. « Θέλουν να μας εξαφανίσουν από την ιστορία» τόνισε.

09:52 Από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο, εκτός από το πανεπιστήμιο, επλήγη και κτίριο της αστυνομίας

 

09:42 Ουκρανία: Το βαρέλι του πετρελαίου WTI ξεπέρασε τα 110 δολάρια, τιμή ρεκόρ από το 2014

09:32 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA

09:21: Νέο βίντεο μετά τις πρωινές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στο Χάρκοβο

 

09:15 Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει περισσότερους πυραύλους Stinger και Javelin από το εξωτερικό καθώς και τουρκικά drones, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας

09:03 Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας

08:47 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο σε βομβαρδισμούς όπως δήλωσε ο δήμαρχος

08:33 Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή, αν και ο πραγματικός αριθμός θεωρείται πολύ μεγαλύτερος.

08:31 Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, η Sberbank, εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές μετρητών

08:15 Οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν και πάλι υπό των ήχο των πολεμικών σειρήνων λίγες ώρες αφότου δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

 

08:04 Το χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει κλειστό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, αναφέρουν οι Moscow Times.

07:48 Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

07:23 Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών

07:02 Η τιμή του βαρελιού του αργού West Texas Intermediate (WTI) απογειώθηκε σήμερα, αυξανόμενη κατά σχεδόν 5%, ενώ αυτή του βαρελιού του Brent, του ευρωπαϊκού αργού αναφοράς, ξεπέρασε τα 110 δολάρια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Και τα δύο είδη μαύρου χρυσού έφθασαν σήμερα σε νέα ύψη, στα 108,64 δολάρια το βαρέλι του WTI, στα 110,09 δολάρια το βαρέλι του Brent.

06:34 Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

06:11 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Καπιτώλιο χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δικτάτορα» ο οποίος είναι «είναι πιο απομονωμένος παρά ποτέ». Παράλληλα, ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μεγάλο λάθος διότι πίστευε «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό» και πως «θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία»

06:00 Η ExxonMobil θα αποσυρθεί από τη Ρωσία

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter