Ουκρανία: Πήρε την τελευταία δόση από το πακέτο των 18 δισ. ευρώ της ΕΕ

Ουκρανία: Πήρε την τελευταία δόση από το πακέτο των 18 δισ. ευρώ της ΕΕ

Η Ουκρανία έλαβε την τελευταία δόση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το πακέτο των 18 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023.

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική στήριξη από τους εταίρους και το Κίεβο ανησυχεί αν θα συνεχιστεί καθώς τα νέα πακέτα έχουν αποκλειστεί μέχρι στιγμής τόσο στην ΕΕ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έκκληση για περισσότερη υποστήριξη

«Σήμερα λάβαμε το τελευταίο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζουμε για συνεχή ακλόνητη υποστήριξη από την ΕΕ», δήλωσε ο Σμιχάλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.


Φέτος, η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός άμεσης δημοσιονομικής στήριξης, καλύπτοντας περισσότερο από το 45% των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Σέρχιι Μαρτσένκο.

Για το 2024, η Ουκρανία ελπίζει να λάβει 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πακέτο των ΗΠΑ που περιέχει επίσης ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια. Η ψηφοφορία και για τα δύο πακέτα μεταφέρθηκε στις αρχές του επόμενου έτους.

Η οικονομία της χώρας μπορεί να αντέξει τους επόμενους μήνες έως ότου φτάσει η ξένη βοήθεια, αλλά το 2024 είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο σκληρό από φέτος και το Κίεβο θα χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο στους δικούς του πόρους.

Δημοσιονομικές περικοπές

Η χώρα κατάφερε να μειώσει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης του 2024 από τα αρχικά 41 δισεκατομμύρια δολάρια σε 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Τετάρτη ο Μαρτσένκο μετά από μέτρα για τη μεγιστοποίηση των εσόδων του προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση της αγοράς εσωτερικού χρέους.

«Ενώ η άμυνα και η ασφάλεια χρηματοδοτούνται σε βάρος των εσόδων του εγχώριου προϋπολογισμού, βασιζόμαστε στη βοήθεια διεθνών εταίρων για να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνικής σφαίρας», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία θα καλέσει σε επιστράτευση και υπηκόους που βρίσκονται στο εξωτερικό

Αντιαεροπορικά στην Ουκρανία στέλνει κρυφά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ουκρανία: Xειροβομβίδες σε συνεδρίαση πέταξε ένας δημοτικός σύμβουλος – 26 τραυματίες (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter