Ουκρανία-Ρωσία: Φόβος για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία μετά τις επιθέσεις

Ουκρανία-Ρωσία: Φόβος για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία μετά τις επιθέσεις

Ανησυχία για τυχόν επέκταση της ουκρανικής κρίσης στις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα στη Μολδαβία έχει εγείρει το γεγονός πως δημοσιοποιούνται συνεχώς αντικρουόμενες ανακοινώσεις από τις δύο εμπόλεμες πλευρές με αφορμή τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο Τιρασπόλ, πρωτεύουσα της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας.

Ο διοικητικής της Υπερδνειστερίας ευθύνες για τις εκρήξεις στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια, με στόχο την ενοποίηση της περιοχής με το Ντονμπάς.

Η Ρωσία, η οποία έχει μεν αναγνωρίσει ως κράτος την Υπερδνειστερία, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει κράτος προστάτης την αναγνωρισμένης περιοχής που θα έπρεπε να θεωρείται αυτόνομη, δηλώνει ότι «απεύχεται επέμβαση στην περιοχή».

Στη Μολδαβία πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, με αφορμή την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και την καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Ο Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, επικεφαλής της Υπερδνειστερίας, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι τα ίχνη των επιθέσεων στο έδαφος της αποσχισθείσας περιοχής από τη Μολδαβία «οδηγούν στην Ουκρανία». «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, διατείνονταν ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή δεν ήταν παρά μια προβοκάτσια, μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους της Υπερδνειστερίας να αυξήσουν τις εντάσεις.

Η αντίδραση του Κιέβου

Απαντώντας στις κατηγορίες, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρωσικές απόπειρες», όπως χαρακτήρισε τα γεγονότα, τα οποία απέδωσε στην προσπάθεια να εμπλακεί η περιοχή στον πόλεμο συντασσόμενη πλησίον της ρωσικής πλευράς.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην Υπερδνειστερίατο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου σημειώνεται πως τα περιστατικά αυτά «συνέπεσαν με τις δηλώσεις της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης σχετικά με τα σχέδιά τους να καταλάβουν ολόκληρη τη νότια Ουκρανία και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας».

«Η Ουκρανία υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, καταδικάζει τις απόπειρες εμπλοκής της περιοχής της Υπερδνειστερίας στον ολικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί για αποκλιμάκωση της κατάστασης», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, απηύθυνε πυρά εναντίον της Μόσχας υποστηρίζοντας πως προσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχή στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η αντίδραση της Μόσχας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως οι εξελίξεις στην περιοχή «συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει την εμπλοκή της περιοχής στον πόλεμο. Συγκεκριμένα το ρωσικό πρακτορείο RIA αναφέρει πως «η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Ουάσινγκτον: Δεν είμαστε σίγουροι για τα αίτια της βίας
Σε αυτό το κλίμα το αμερικάνικο υπουργείο Άμυνας δεν παρέλειψε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τα αίτια των εκρήξεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε».

Συναγερμός στη Μολδαβία: Εκρήξεις σε κρατικά κτίρια στην Υπερδνειστερία, έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter