Ουκρανική κρίση: Μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν με Πούτιν – Οι όροι του Ρώσου Προέδρου

Ουκρανική κρίση: Μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν με Πούτιν – Οι όροι του Ρώσου Προέδρου

Την ώρα που συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διπλωματία φαίνεται πως μπαίνει ενεργά στο παιχνίδι ενώ και οι δύο πλευρές προχωρούν σε κυρώσεις και αντίποινα.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έγινε γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συνομιλήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ώρες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζαλένσκι. Παράλληλα, στη Λευκορωσία οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρώτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την “αποναζιστικοποίηση” της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα “ουδέτερο καθεστώς” του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε “την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του” για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης “δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας”, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

“Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα”, διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να “ανακοινώσει” τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απειλές για θηριωδίες» από τους Ρώσους καταγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, o Ρώσος Πρόεδρος έθεσε τους εξής όρους για την αποκλιμάκωση:

1) Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία

2) Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους

3) Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους

4) Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Τέλος, φαίνεται ότι ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε.

Οι συνομιλίες στην Λευκορωσία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών 

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών.

Σε αυτήν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αναφέρει το sputniknews.gr.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Νωρίτερα, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι «το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Η Γερμανία «χαιρετίζει» τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει κατ΄αρχήν τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα και οι μόνες λογικές λύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι όλοι ασφαλώς γνωρίζουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν καιρό.

 

Διαβάστε επίσης

Διπλωματικός «πυρετός» στη Λευκορωσία – Μαραθώνια συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter