Ούτε τα… προσχήματα στην Προανακριτική: Απέρριψαν ενστάσεις και μάρτυρες Παπαγγελόπουλου

Ούτε τα… προσχήματα στην Προανακριτική: Απέρριψαν ενστάσεις και μάρτυρες Παπαγγελόπουλου

Με τις ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ απερρίφθησαν οι ενστάσεις ακυρότητας που κατέθεσε στην Προανακριτική ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός, ενώ την ίδια μοίρα είχε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους προτεινόμενους μάρτυρες, εισαγγελείς κ.κ. Ζαγοραίο και Καλούδη, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ολόπλευρα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στον απόηχο του θεσμικού στραπάτσου από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και τη συνειδητή διαπόμπευση τριών πολιτών (Γ. Παπαδάκου, Γ. Φιλιππάκης και Αλ. Τάρκας), η κυβερνητική πλειοψηφία σε παράλληλο βηματισμό με το ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να απορρίψουν τις ενστάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Η επιτροπή αποφασίζει την απόρριψη της ένστασης του Δ. Παπαγγελόπουλου. Επίσης, αποφασίζει να σταλούν τα σημερινά πρακτικά στον Δ. Παπαγγελόπουλο όπου κατατίθενται ξανά οι δύο προτάσεις των 30 Βουλευτών της ΝΔ και όπου περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά για τα οποία καλείται ο κ.Παπαγγελόπουλος να δώσει έγγραφες εξηγήσεις» ανακοίνωσε -σύμφωνα με πηγές της ΝΔ-στο Σώμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, μετά την ψηφοφορία για την απόρριψη των ενστάσεων του ερευνώμενου.

Ο άτυπος συνασπισμός των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων δεν επέτρεψε να κληθούν προς κατάθεση με την ιδιότητα των μαρτύρων ο εκδότης, Γ. Φιλιππάκης, και οι δημοσιογράφοι, Αλ. Τάρκας και Γ. Παπαδάκου. Δηλαδή, τα πρόσωπα που ΝΔ – ΚΙΝΑΛ θεωρούν ύποπτα για συμμετοχή στα τυχόν αδικήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να καταθέσουν για να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. «Τους καλούσαν ως υπόπτους, αλλά τους φοβούνται ως μάρτυρες» σχολίασε στο documentonews.gr βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική.

Παράλληλα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέρριψαν εμμέσως και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των εισαγγελέων κ.κ. Ζαγοραίου και Καλούδη, με τους εκπροσώπους του κόμματος της Φώφης Γεννηματά να ομονοούν για άλλη μια φορά με την πρόταση του Θάνου Πλεύρη σύμφωνα με την οποία οι δύο εισαγγελείς θα κληθούν εάν και εφόσον προκύψει η ανάγκη μετά τις καταθέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες αρχίζουν το πρωί της Τετάρτης.

Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα

Ύστερα από το… χειρόφρενο που έβαλε το Επιστημονικό Συμβούλιο σε ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ως προς την εμμονή για κλήση πολιτών με την ιδιότητα των μαρτύρων, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων στην Επιτροπή μετέτρεψαν το θεσμικό χαστούκι σε ευκαιρία επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής. Όπως προαναφέρθηκε, αύριο, Τετάρτη, θα δοθεί το σήμα εκκίνησης των καταθέσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου ασχέτως κι αν μέχρι την Παρασκευή ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης έως και την Παρασκευή λάμβανε εκατοντάδες σελίδες στοιχείων που πρέπει να μελετήσει για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Επιπρόσθετα, το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον Σάμπυ Μιωνή βασίζεται μόνο στις καταθέσεις του ίδιου ενώπιον της Επιτροπής αλλά και στη σχετική μήνυση που κατέθεσε, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η αναγκαία συλλογή στοιχείων αναφορικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία. Για το γεγονός δε ότι οι καταθέσεις του Σ. Μιωνή λήφθηκαν χωρίς η Επιτροπή να δικαιούται -όπως επισήμανε κατά το παρελθόν το Επιστημονικό Συμβούλιο- να υπεισέλθει σε άλλες υποθέσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με την εντολή της Ολομέλειας ως προς τη συγκρότηση της Προανακριτικής, αποτελεί μία από τις αιτίες ακυρότητας που θα κληθεί να εξετάσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

«Η σπουδή επιτάχυνσης των διαδικασιών δια της αμφισβήτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ερευνώμενου αποδεικνύει τις πραγματικές στοχεύσεις και τα εξ αρχής κίνητρα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ» τόνιζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, όπως επισήμαναν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή:

«Τελικά, μέσα από τη διαδικασία -με καταθέσεις και κυρίως στοιχεία μέσω εγγράφων από τις Ελληνικές και τις Αμερικανικές Αρχές- αποδείχθηκε:

  1. Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό.

  2. Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν.

  3. Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, ¨αμαρτωλοί¨ λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους. Ζούμε έναν παραλογισμό και μια ευτέλεια της πολιτικής. Αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου αντί να διερευνήσουμε την αλήθεια, κυνηγάμε αυτούς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και όχι αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό».   

«Βιάζονται να κλείσουν την Επιτροπή με παράνομες μεθοδεύσεις»

Σε δήλωσή τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα, κατηγορούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για fast – track ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής προκειμένου να υλοποιηθούν οι «προειλημμένες αποφάσεις» των δύο κομμάτων.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Δεν έχουν τελειωμό οι εν γνώσει των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής παράνομες μεθοδεύσεις που γίνονται για να στήσουν την σκευωρία τους κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να καλύψουν το σκάνδαλο της NOVARTIS. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε ότι ο ύποπτος τέλεσης αδικημάτων καλείται προς παροχή εξηγήσεων, εφόσον έχουν συλλεγεί επαρκή στοιχεία τα οποία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του καλούμενου. Δηλαδή αυτός καλείται τελευταίος. Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για διεύρυνση των κατηγοριών, τον πρώτο που κάλεσε η Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή προς παροχή εξηγήσεων ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες(εξετάσεις μαρτύρων για τα νέα αδικήματα, συλλογή εγγράφων κλπ). Βιάζονται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κλείσουν τις εργασίες της Επιτροπής, με παράνομες μεθοδεύσεις για να υλοποιήσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους. Έφτασαν στο σημείο τελείως παρανόμως να καλούν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παροχή εξηγήσεων, χωρίς να αναφέρουν στη κλήση που του επέδωσαν τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Αμετανόητη και απροκάλυπτη η ΝΔ

Μόνο ως… νίκη δεν παρουσιάζουν πηγές της ΝΔ τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που οδήγησε την κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα ακόμα θεσμικό κάζο. Προαναγγέλλουν δε, πριν την κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, ότι «οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα».

Αναλυτικά οι ισχυρισμοί των πηγών της ΝΔ:

«Πηγές της ΝΔ αναφέρουν: Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή με απόλυτα θεσμικό τρόπο υποστήριξε ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε πρέπει να εξετασθούν ως ύποπτα είτε να μην εξετασθούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαισθανόμενος το αβάσιμο του υπομνήματος του και ότι ενώ πήγαινε για μαλλί τελικά βγήκε κουρεμένος προσπάθησε με fake News να παρουσιάσει απόσπασμα του υπομνήματος του ως δήθεν Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά μόλις απέσυρε κακήν κακώς τη σχετική ανακοίνωση του.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση της αγωνιώδους προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα, συνοψίζουμε τα συμπεράσματα της σημερινής γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου από την οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) ορθά κλήθηκε ο κ Παπαγγελόπουλος για παροχή εγγράφων εξηγήσεων,

β) στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητα τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στην δικαιοσύνη,

γ) στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από την δικαιοσύνη

δ) Εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter