Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μεγάλο αφιέρωμα στο Πρώτο Πρόγραμμα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μεγάλο αφιέρωμα στο Πρώτο Πρόγραμμα

Το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, με αφιερώματα σε όλο το πρόγραμμά του για την ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών σε έναν κόσμο ανδρών. Για τις γυναίκες θύματα του πολέμου στην Ουκρανίας και του #metoo. Για τις γυναίκες που δεν είναι πια κοντά μας, καθώς τα ονόματά τους γράφτηκαν στη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών και για εκείνες που αγωνίζονται ενάντια στο trafficking, στη σεξουαλική εκμετάλλευση, στην ψυχολογική-σωματική βία, στις ανισότητες και στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Στο πρόγραμμα του σταθμού από το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου, θα υπάρχουν συνεχείς αναφορές στα προβλήματα των γυναικών που θα καταλήξουν σε δύο εκπομπές, οι οποίες θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Έλενα Καραγιάννη στην εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» (19:00-20:00), εστιάζει στη γυναίκα στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, ερευνώντας και καταγράφοντας τη θέση της σύγχρονης Ουκρανής. Στα πεδία των μαχών και στα μετόπισθεν. Στην εργασία και στην οικογένεια. Στη διαχείριση των δυσκολιών που θα προστεθούν λόγω της ένοπλης σύγκρουσης. Ποιο είναι το προφίλ των γυναικών της Ουκρανίας σήμερα; Πώς θα επιβιώσουν μέσα σε μια πατρίδα που μάχεται; Η προσφυγιά, η ανέχεια, η εκμετάλλευση είναι γι’ αυτές μονόδρομος;

Μιλούν η δημοσιογράφος Γαλήνη Μασλιούκ, πρόεδρος της Κοινότητας Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων Φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» και επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουκρανών, η Σοφία Μεσάκοβιτς, η οποία ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, επικεφαλής της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα «Ουκρανική Γη του Πελαργού», καθώς επίσης και η σκηνοθέτις Ιρίνα Μπόικο.

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» παίρνει ο Θωμάς Σίδερης με την εκπομπή «Αφύλακτη Διάβαση» (21:00-22:00), όπου θα παρουσιάσει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σιμόν Βέιλ: ένα όνομα, τρεις γυναίκες», και θέμα τις τρεις γυναίκες που γεννήθηκαν το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι οποίες είχαν εβραϊκή καταγωγή αλλά και το ίδιο όνομα. Τρεις γυναίκες που τις χωρίζουν πολλά και τις ενώνουν πολλά περισσότερα.

Παρά τις διαφορετικές πορείες στη ζωή τους και παρότι δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά, οι τρεις γυναίκες με το όνομα «Σιμόν Βέιλ», διακρίθηκαν για τον ανθρωπισμό και τη βαθιά σκέψη τους. Μία πολιτικός, μία γυναίκα που φρόντισε παιδιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και μία φιλόσοφος. Η πρώτη από το κολαστήριο του Άουσβιτς ονειρεύτηκε μια ενωμένη Ευρώπη και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δεύτερη, με θάρρος, αυταπάρνηση και, κυρίως, απέραντη αγάπη για τα παιδιά, στάθηκε δίπλα σε εκατοντάδες Εβραιόπουλα στη ναζιστική κατοχή. Τα τάισε, τους τραγούδησε, τους γλύκανε με το γέλιο της και την ψυχή της. Η τρίτη, κάηκε στη φωτιά της σκέψης της, ακολουθώντας έναν δρόμο που ήταν ασυνήθιστος στον κόσμο των διανοούμενων της Αριστεράς του 20ού αιώνα. Ο Αλμπέρ Καμί τη χαρακτήρισε ως το «μοναδική μεγάλο πνεύμα της εποχής μας».

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για το μεγάλο αφιέρωμα του σταθμού μας στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter