Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Και Καλλιτεχνικών Σχολείων: Απαιτούμε ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Και Καλλιτεχνικών Σχολείων: Απαιτούμε ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας

Με επιστολή τους στο documentonews.gr η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Και Καλλιτεχνικών Σχολείων Αθηνών καταγγέλλει τις άθλιες κτιριακές συνθήκες που αναγκάζονται τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα εξαιτίας της αδιαφορίας του δημάρχου Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας από το 2019 υπάρχει ομόφωνη δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο πως θα παραχωρηθεί στο ΚΓΑ το κτιριακό συγκρότημα της οδού Πρασσά (το παλιό 5ο ΓΕΛ Αθηνών, αποτελούμενο από τρία (3) κτίσματα εκ των οποίων το ένα (1) πιο σύγχρονο και μη διατηρητέο. Η απόφαση έλεγε ρητά πως το Δεκέμβριο του 2022 θα είχε παραδοθεί προς χρήση ενώ τα άλλα δύο κτίσματα, θα αποδίδονταν το καλοκαίρι του 2023. Οι δεσμεύσεις των αρχών έμειναν στα λόγια με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο σχολικό κτίριο.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Και Καλλιτεχνικών Σχολείων Αθηνών απαιτεί ένα σχολείο που τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή και θα μπορούν να φοιτούν με αξιοπρέπεια. Για αυτό το λόγο απευθύνουν κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4.00μμ έξω από το δημαρχείο Αθηνών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού σχολείου Αθηνών προς τον δήμαρχο Αθηνών για το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα και κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4.00μμ έξω από το δημαρχείο Αθηνών.

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας,

Από το 2018 που ιδρύθηκε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών (ΚΓΑ), χωρίς – τότε – να υπάρχει πρόβλεψη ή μέριμνα για το που θα στεγαστεί το σχολείο και πως θα εξυπηρετήσει τα όνειρα, τις ανάγκες και τις ευαισθησίες των παιδιών που θα φοιτούσαν σε αυτό, ιδίως όμως – από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2019, κατά την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε δεσμεύτηκε να παραχωρηθεί στο ΚΓΑ το κτιριακό συγκρότημα της οδού Πρασσά (το παλιό 5ο ΓΕΛ Αθηνών, αποτελούμενο από τρία (3) κτίσματα εκ των οποίων το ένα (1) πιο σύγχρονο και μη διατηρητέο), μας διαβεβαιώνατε ότι η ολοκλήρωση του έργου και η ανάδειξη του σχολείου σε “κόσμημα” της πόλης είχε γίνει το προσωπικό σας στοίχημα.

Για να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία της δημοπράτησης, μας είπατε ότι, για το μη διατηρητέο κτίσμα, θα διατίθεντο κονδύλια του Δήμου από τα ήδη υπάρχοντα για την συντήρηση των σχολικών μονάδων, αφού – όπως ισχυριζόσασταν -δεν απαιτούνταν παρά ελάχιστες παρεμβάσεις, ώστε το κτίριο αυτό, σύντομα να πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας ενός καλλιτεχνικού σχολείου (μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, άνετοι χώροι για τα εργαστήρια χορού, θεάτρου και εικαστικών, αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστήριο, αίθουσα σίτισης κλπ) και να μπορεί να στεγάσει το ΚΓΑ σε πρώτη φάση.

Σε συνεργασία πάντα και συνεννόηση με τους γονείς συμφωνήθηκε να παραδοθεί προς χρήση στο ΚΓΑ το αργότερο το Δεκέμβριο του 2022, ενώ τα άλλα δύο κτίσματα , θα αποδίδονταν το καλοκαίρι του 2023.

Έτσι, το ΚΓΑ – που στο μεταξύ έπρεπε να λειτουργήσει – συστεγάστηκε, τα δύο πρώτα χρόνια, στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου της Αθήνας που προφανώς ήταν ανεπαρκείς για δύο σχολεία, ενώ για την περσινή χρονιά (2021-2022) του παραχωρήθηκε το εντελώς ακατάλληλο και – όπως αποδείχθηκε στο τέλος – άκρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα, την υγεία (ευτυχώς μετά το ατύχημα που είχε η υποδιευθύντρια δεν αποδείχθηκε οτι απειλεί και τη ζωή) όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό, κτίριο της οδού Π. Κυριακού.

Παρά τις όποιες αντιξοότητες, το σχολείο μας λειτούργησε!!!

Παρά τις ματαιώσεις, τους φόβους και την ανησυχία, όλοι ανεξαιρέτως, καθηγήτριες και καθηγητές αλλά κυρίως τα παιδιά, οι μαθήτριες και οι μαθητές, δεν πτοήθηκαν, δεν ξέχασαν τα όνειρά τους, δεν εγκατέλειψαν ο ένας τον άλλο, και την αγάπη τους για τις τέχνες και μεγαλούργησαν !!!

Απόδειξη η σπουδαία γιορτή / αφιέρωμα στη μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά που παρουσιάστηκε στις 23.6.2022 στο υπαίθριο θέατρο του Κολωνού, όπου τα παιδιά συγκλόνισαν το κοινό, και η μαγευτική έκθεση των έργων των μαθητών και μαθητριών της κατεύθυνσης των εικαστικών που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ, στο Γαλάτσι, αλλά και πολλές μικρότερες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Όλο το χρονικό διάστημα από το 2019, η Διεύθυνση του Σχολείου, το διδακτικό προσωπικό αλλά κυρίως τα παιδιά, οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΚΓΑ, είχαν συμπαραστάτες τους, σε κάθε έκφανση της ζωής του σχολείου, ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, οι οποίοι – εκπροσωπούμενοι από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων – συναντηθήκαμε πολλές φορές μαζί σας για να ενημερωθούμε για το πλάνο και το ακριβές χρονοδιάγραμμά των εργασιών στο κτίριο της Πρασσά που μας είχατε υποσχεθεί.

Στη συνάντησή μας, τον Οκτώβριο 2021, επιβεβαιώθηκαν τα περί τμηματικής παράδοσης, ενώ στην ίδια συνάντηση, είχε αναφερθεί πως οι εργασίες στο σύγχρονο κτίσμα θα ξεκινούσαν γύρω στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου 2022.

Ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις, κυρίως με τον Αντιδήμαρχο Υποδομών, κ. Αξιώτη, και περισσότερες ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και δύο αυτοψίες στο χώρο, με πιο πρόσφατη αυτήν της 1.6.2022, κατά τις οποίες μας διαβεβαιώνατε ότι το έργο θα παραδοθεί όντως το Δεκέμβριο 2022.

Οι διαβεβαιώσεις σας για την έναρξη των εργασιών συνοδεύονταν – ειδικά από το Μάρτιο 2022 και μετά – και από τη διαβεβαίωση, τη βασιζόμενη κατά τα λεγόμενά σας στη σχετική μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί – ότι το κτίσμα δεν παρουσίαζε προβλήματα στατικής επάρκειας. Ωστόσο, κάθε φορά μετατίθετο προς τα πίσω η έναρξη των εργασιών.

Κι όπως ήταν λογικό, όλοι ανησυχούσαμε, αφού κατανοούσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβουμε πια το χρονοδιάγραμμα για το Δεκέμβριο 2022. Ακόμη, όμως, κι εκείνη τη στιγμή, στην αυτοψία της 1.6.2022, η Δημοτική Αρχή δήλωνε εμφατικά ότι την 1.7.2022 τα συνεργεία θα ξεκινούσαν και την ίδια στιγμή παρά την ανησυχία που διακατείχε όλους μας, συνεχίσαμε να έχουμε εμπιστοσύνη και να ελπίζουμε πως κάνουμε λάθος…

Δυστυχώς, οι χειρότεροί μας φόβοι επιβεβαιώθηκαν στις 12 Ιουλίου 2022, όταν οι γονείς συγκεντρωθήκαμε στον πεζόδρομο της οδού Πρασσά νομίζοντας ότι θα μπορούσαμε να “γιορτάσουμε” την έναρξη των εργασιών. Αντ’ αυτού, κτίριο έρημο και ούτε δείγμα άλλης ανθρώπινης παρουσίας πλην ημών στο χώρο.

Θελήσαμε, τότε, να λάβουμε μια εξήγηση για αυτό που νιώθαμε ότι αποτελεί – ξεκάθαρα πια, μετά από 3 χρόνια – κοροϊδία σε βάρος μας και – κυρίως – σε βάρος των παιδιών μας και αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε προς το γραφείο του Αντιδημάρχου Υποδομών.

Και, τότε, για πρώτη φορά δια στόματος του Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής του Δήμου, κ. Παπαδόπουλου, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη αποκάλυψη: το σύγχρονο/ μη διατηρητέο κτίριο του συγκροτήματος της Πρασσά που μας είχατε πει ότι θα παραδιδόταν στο σχολείο το Δεκέμβριο 2022, ΕΧΕΙ ΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και φυσικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ στο χρόνο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο κος Αξιώτης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ζήτησε να μας συναντήσει στο γραφείο του στις 15/7/2022. Μας είπε ότι τα παραπάνω τους γνωστοποιήθηκαν από τον κο. Δρέττα μόλις στις 15 Ιουνίου 2022 και επιβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται για το 2023. Υποσχέθηκε παράλληλα ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022 θα μας έχει δώσει το χρονοδιάγραμμά των εργασιών ενίσχυσης του κτιρίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πλέον προφανές, ότι ο κύριος λόγος που δεν έχουν τα παιδιά μας σχολείο μετά από τρία χρόνια η ολιγωρία του Δήμου από το Σεπτέμβριο του 2019, όταν και εκκενώθηκε το συγκρότημα της Πρασσά, χωρίς σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε τις τεράστιες ευθύνες του ΥΠΑΙΘ, που παρά τις οχλήσεις επέδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία και αντιμετώπισε το θέμα με απίστευτη επιπολαιότητα, την οποία και συνεχίζει να επιδεικνύει, σα να μην έχει ακούσει ποτέ το πρόβλημα.

Και ρωτάμε:

ΓΙΑΤΙ επιμένατε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι το κτίριο θα μας παραδοθεί το Δεκέμβριο 2022;

ΓΙΑΤΙ μέχρι προχθές μας αποκρύπτατε ότι το κτίριο έχει πρόβλημα στατικής επάρκειας;

Η υπομονή και η εμπιστοσύνη μας, που έμπρακτα αποδείξαμε ότι μας διακατέχουν, πλέον εξαντλούνται…

Κύριε Δήμαρχε,

κύριε αντιδήμαρχε,

Με την ίδρυση και των λυκειακών τάξεων, το πρόβλημα της στέγασης του ΚΓΑ γιγαντώθηκε.

Το – ούτως ή άλλως – προβληματικό κτίριο της Π. Κυριακού ΔΕΝ επαρκεί για την επόμενη σχολική χρονιά, πράγμα που είχαμε επισημάνει με έμφαση στους τότε αντιδημάρχους παιδείας και υποδομών κ.κ. Μ. Καλαμπόκα και Γ. Αποστολόπουλο καθώς και στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κο Μάντζο.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η ενημέρωσή μας πως η λύση που προτάθηκε από το ΥΠΑΙΘ στο Δήμο Αθηναίων και την οποία έκανε αποδεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να “πεταχτούν” τα παιδιά μας της Α ́ Λυκείου σε κοντέινερ, σε παρακείμενο χώρο που προοριζόταν να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο, και να τα αναγκάσει να φοιτούν από τη νέα χρονιά συνθήκες ακόμη πιο άθλιες από τις υπάρχουσες. Ακόμα και ο αριθμός των αιθουσών είναι ανεπαρκής, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός των άλλων τα παιδιά και οι καθηγητές θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν καθημερινά από το ένα “κτίριο” στο άλλο, με βροχή, με κρύο, με τον κίνδυνο ατυχημάτων και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Κατανοούμε ότι ενδεχομένως η λύση, την οποία το ίδιο το ΥΠΑΙΘ – μεσώ του δ/ντή Β/θμιας – χαρακτήρισε εμβαλωματική, έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας υπ’ όψη την αποχώρηση μας από εκεί το Δεκέμβριο. Ακόμα και αυτό το επιχείρημα όμως πλέον καταρρίπτεται.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις πως υπό τις παρούσες συνθήκες:

– ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ στα κοντέινερ

-Το σχολείο θα στεγαστεί στο σύνολό του σε ένα κτίριο.

ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά,

ΕΠΕΙΔΗ τα παιδιά μας δεν αντέχουν άλλη ματαίωση,

ΕΠΕΙΔΗ το υπάρχον σχολείο είναι ακατάλληλο και ανεπαρκές,

ΕΠΕΙΔΗ θεωρούμε ότι η λύση των κοντέινερ όπου πρόκειται να στεγαστούν οι λυκειακές τάξεις συνιστά τουλάχιστον προσβολή της προσωπικότητας των παιδιών και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου,

ΕΠΕΙΔΗ το κτίριο της οδού Πρασσά παραμένει ο στόχος μας,

ΕΠΕΙΔΗ το πρόγραμμα των παιδιών μας είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω των μαθημάτων ειδικότητας και οι πρόσθετες δυσκολίες λόγω της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ (τράπεζα θεμάτων κτλ.) δεν αφήνουν περιθώρια η Ά τάξη του Λυκείου να υποστεί τέτοια ταλαιπωρία,

Για όλους αυτούς τους λόγους ΖΗΤΟΥΜΕ / ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Ιουλίου 2022, εκτός ημερήσιας διάταξης το

θέμα του ΚΓΑ, να έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης εκπροσώπου μας και να ανακληθεί η απόφαση για στέγαση της Α λυκείου στα κοντέινερ.

-να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ οι εργασίες στην οδό Πρασσά,

– να μας παραδοθεί ΑΜΕΣΑ μόλις κατατεθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών ενίσχυσης του κτιρίου και ολοκλήρωσης του έργου,

-να βρεθεί ΑΜΕΣΑ κτίριο επαρκές και κατάλληλο για να στεγάσει ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ ΚΓΑ μέχρι την παράδοση του του σχολικού συγκροτήματος της οδού Πρασσά, προφανώς σε συνεργασία με τη δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης που οφείλει να διορθώσει το λάθος, και τέλος,

-να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα συνάντηση Δημάρχου – Αντιδημάρχου Παιδείας – Συλλόγου Γονέων – Διεύθυνσης του σχολείου – εκπροσώπου του ΥΠΑΙΘ (αν θέλουν και μπορούν δεδομένης της απαξίωσης στην οποία έχουν οδηγήσει το σχολείο)

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !!!

Στα πλαίσια των παραπάνω διεκδικήσεων θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο στις 18 Ιουλίου 2022.

Οι ΓΟΝΕΙΣ, οι μαθήτριες και μαθητές αλλά και οι καθηγητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, ώστε να αποκτήσουν

τα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει, ένα σχολείο που θα τους επιτρέψει να μάθουν, να δημιουργήσουν, να “ανθίσουν”, κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπούν !!!

ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ !!!

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα περιθώρια να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η καλή συνεργασία, αλλά απαιτούνται αφενός θέληση και αφετέρου κινήσεις που να το αποδεικνύουν.

Από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει πως και υπομονή έχουμε και καλή διάθεση και κατανόηση της πραγματικότητας.

Αναμένουμε το ίδιο και από την πλευρά του Δήμου.

Με εκτίμηση

το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter