Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Η μετάθεση των ΟΠΠΙ ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Η μετάθεση των ΟΠΠΙ ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει ότι οι ΟΠΠΙ συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάτι το οποίο είναι εν μέρει αληθές. Οι ειδικοί φρουροί με τις πράσινες στολές βρίσκονται στις πύλες των πανεπιστημίων και στέκονται εκεί για ώρες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Το γεγονός επιβεβαιώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με πρόσφατη ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε στο υπηρεσιακό αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν με εξαίρεση περίπου 10 εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Α.Π.Θ., δίπλα στις διμοιρίες, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο». 

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εφόσον από τους 100 ειδικούς φρουρούς στη Θεσσαλονίκη μόνο οι 10 εξ αυτών απασχολούνται για το ρόλο που προσελήφθησαν, τι κάνουν οι υπόλοιποι 90; Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει αυτό που σε δημοσίευμα από τον Ιούλιο είχε σημειώσει το documentonews.gr: οι ειδικοί φρουροί μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίας της ΕΛΑΣόπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης: Προεδρικό Διάταγμα: Η πανεπιστημιακή αστυνομία καθίσταται κράτος εν κράτει και θα συνοδεύεται από ένοπλους ειδικούς φρουρούς

«Βγήκε από τα ρούχα του» ο Πορτοσάλτε με την ήττα Μητσοτάκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία (Video)

Το σχέδιο της πανεπιστημιακής αστυνομίας ηττήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που αποσύρει τους αστυνομικούς θέλοντας να τους διαθέσει σε υπηρεσίες που θα έχουν πραγματικά καθήκοντα. Η κυβέρνηση είχε προβλέψει αυτήν την αποτυχία και για τον λόγο αυτόν τοποθέτησε την προβλέψει για τη μετακίνηση τους σε άλλες υπηρεσίες. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 7, 8 και 9 του Προεδρικού Διατάγματος, δύναται να αποσπώνται με απόφαση του Αρχηγού́ της Ελληνικής Αστυνομίας, σε λοιπές Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. καθώς και σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών. Επίσης, μπορούν να διατίθενται από μία Ο.Π.Π.Ι. σε άλλη, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. ή ανακύψει ανάγκη διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. μπορούν να μετακινηθούν.

Κωμικοτραγικό γεγονός ωστόσο αποτελεί ότι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για χρήση όπλου, αφού δεν προβλεπόταν να φέρουν πυροβόλα όπλα, οπότε η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ούτε για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, όπως συχνά θέλει να αναφέρει το Υπουργείο για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις. Επομένως παραμένει ερώτημα σε τι θέση μπορούν να τοποθετηθούν οι νεαροί – μάχιμοι θεωρητικά – αστυνομικοί. H ΕΛΑΣ στην ανακοίνωση της φαίνεται να θέλει να τους διαθέσει για φύλαξη στόχων, ωστόσο είναι απορίας άξιο πως ένας ειδικός φρουρός μπορεί να φυλάξει κάποιον ευπαθή στόχο χωρίς να οπλοφορεί. 

Η κυβέρνηση προσέλαβε 600 ειδικούς φρουρούς, τους οποίους εκπαίδευσε και πληρώνει με χρήματα των φορολογουμένων, για έναν σκοπό που εξέλειψε πριν καν προκύψει. Αυτοί οι ειδικοί φρουροί θα αποτελέσουν ένα επιπλέον προσωπικό με ολιγόμηνη εκπαίδευση, που θα έρθει να φουντώσει ακόμη παραπάνω τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που συναντά κανείς με μαθηματική ακρίβεια πια σε αυτήν την ομάδα, αλλά και τις έριδες μέσα στο σώμα της αστυνομίας.  

Εν ολίγοις, το σχέδιο της πανεπιστημιακής αστυνομίας συστήθηκε με διθυράμβους, χτίστηκε με βία από τα ΜΑΤ, και αίμα φοιτητών στα τσιμέντα του ΑΠΘ, ώστε να προσληφθούν 600 αστυνομικοί, χωρίς κανέναν – απολύτως – σκοπό. Η μόνη επιχειρησιακή πράξη που μπορούν σήμερα να προσφέρουν αυτοί οι αστυνομικοί – και αυτό αν το επιθυμούν – είναι μια ψήφος ανταμοιβής στους ανθρώπους που τους προσέλαβαν.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter