Παπανικολάου για το πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ: Το ΣτΕ να θέσει ζήτημα ακυρότητας – Αδιανόητο να μας προβληματίζει έλεγχος της ΕΥΠ(Ηχητικό)

Παπανικολάου για το πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ: Το ΣτΕ να θέσει ζήτημα ακυρότητας – Αδιανόητο να μας προβληματίζει έλεγχος της ΕΥΠ(Ηχητικό)

«Η θεσμική διάσταση της υπόθεσης με πονάει», τόνισε η Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό έως τώρα μέλος της ΑΔΑΕ, στηλιτεύοντας τον τρόπο με τον οποίο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλης αντικατέστησε μέλη της ανεξάρτητης αρχής.

Δείτε επίσης: Βουλή: Και επισήμως κυβερνητικό δεκανίκι η Ελληνική Λύση – Ολοκληρώθηκε το «γαλάζιο» πραξικόπημα κατά ΑΔΑΕ, «κωλοτούμπα» από Σπαρτιάτες

Συγκεκριμένα, μιλώντας «Στο Κόκκινο», υπογράμμισε: «Η θητεία μας είχε λήξει από το Μάρτιο του 2022, υπήρχε εκκρεμής διαδικασία, αλλά ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός».

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Άρον – άρον το ΦΕΚ για τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ – Για να… προλάβουν το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ

Ωστόσο, τόνισε πως παραβιάστηκε και ο συνταγματικός κανόνας των τριών πέμπτων: «Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειαζόταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα συνταγματικού δικαίου, είναι θέμα μαθηματικών τρίτης δημοτικού». Είπε ακόμα ότι: «υπάρχει θέμα με την συγκρότηση του οργάνου».

«Υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη», υπογράμμισε έως τώρα μέλος της ΑΔΑΕ, απαντώντας θετικά στο ερώτημα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης του οργάνου. «Υπάρχει μία παρωχημένη η νομολογία του ΣτΕ ότι τα θέματα του κοινοβουλίου είναι εσωτερικά θέματα και εκφεύγουν του δικαστικού ελέγχου. Είναι ξεπερασμένη νομολογία».

Ερωτηθείσα εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας, απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει (σ.σ. θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας)».

Αναφορικά με τη διαδικασία εξπρές που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της διάσκεψης, η Αικ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με «πικρό χιούμορ» και πρόσθεσε: «Δεν έχω υπόψη μου μέσα σε τόσο λίγες ώρες να έχουν γίνει οι διαδικασίες που συνήθως θέλουν μία – δύο εβδομάδες. Η ελληνική γραφειοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αριστεύσει».

Μιλώντας για το τι επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου είπε ότι δε νοείται δημόσιος οργανισμός που να είναι ανέλεγκτος και  πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να μας προβληματίζει ο έλεγχος της ΕΥΠ».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «δυσχερή συνεργασία» με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. «Γι’ αυτό σας μίλησα για ταμπού, πρέπει να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει απόρρητο, η χώρα μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών προβλέπεται και από το ενωσιακό δίκαιο», υπογράμμισε.

«Όσοι διαβάζουν νομικά, δεν θα έπρεπε να λοιδορούν την PEGA», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την καινούργια πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου είπε: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως είναι δυνατόν μία αρχή που έχει συσταθεί εκ του Συντάγματος με αρμοδιότητα τη νομιμότητα σε σχέση με τη διαδικασία του απορρήτου, να εξαιρέσει τον εαυτό της από αυτόν τον έλεγχο. Δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να φανταστώ».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter