Ο Αλιβιζάτος δείχνει παραίτηση Μητσοτάκη όσο ο Βενιζέλος αδειάζει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ακροκεντρώους

Ο Αλιβιζάτος δείχνει παραίτηση Μητσοτάκη όσο ο Βενιζέλος αδειάζει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ακροκεντρώους

Την έξοδο στον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει πολιτικά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος για τις υποκλοπές ενώ ο ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απορρίπτει τη λογική των… ακροκεντρώων πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη που θέτουν «νυν υπέρ πάντων» τον αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης  με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, με τίτλο «”Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο πολιτικά ότι για δεύτερη φορά,  ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε  την επιχειρηματολογία όσων αντέδρασαν στη συμμετοχή του στην εκδήλωση. Την αντίθεσή τους  είχαν εκφράσει, κυρίως παράγοντες προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας,  του φιλελεύθερου κέντρου και από τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» της Χαριλάου Τρικούπη ενοχλημένοι από το ερωτηματικό στον τίτλο (Μένουμε Ευρώπη;) και επί της ουσίας γιατί συντελεστές της εκδήλωσης και μετέχοντες είναι θετικά διακείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δρόμο της παραίτησης έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη Μητσοτάκη  ο ομότιμος καθηγητής  Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος. Ο συνταγματολόγος  υπογράμμισε ότι δεν κάνει ρούπι πίσω από τις δηλώσεις που είχε κάνει  τον Αύγουστο του 2022 όταν σημείωνε ότι «σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες». Κατά τη γνώμη του, το ζήτημα της παραίτησης Μητσοτάκη είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό. Τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι είναι το ίδιο η  παρακολούθηση ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης με την παρακολούθηση υπουργού ή ακόμα και  της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Κατά την άποψη του Νίκου Αλιβιζάτου, το να παρακολουθείς πολιτικό αντίπαλο για να εκμεταλλευτείς μυστικά του και να κερδίσεις από καλύτερη θέση σχετίζεται με ζήτημα  της ισότητας της πολιτικής διαμάχης και επομένως είναι μείζον.

Παράλληλα, ο Νίκος Αλιβιζάτος έθεσε ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και επέρριψε ευθύνες στους εισαγγελείς. Σημείωσε ότι είναι θέμα το ότι κανένας εισαγγελέας δεν κινήθηκε  αυτεπαγγέλτως αναφορικά με τους άμεσα υπεύθυνους όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παν. Κοντολέων και ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης  Δημητριάδης.

Είναι ενδιαφέρον επίσης πώς απάντησε  ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος  σε δημοσιογραφική ερώτηση  για το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  απάντησε: “Ρωτάτε: Πρέπει να παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν έχει συνταγματική υποχρέωση να παραιτηθεί», για να συμπληρώσει σε γενικές γραμμές ότι ο καθένας από κει και πέρα αξιολογεί τα δεδομένα, τα σταθμίζει , θέτει τα ζητήματα με βάση τη  συνείδησή του. Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί επειδή θα παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόβλημα διάρθρωσης του πολιτικού και εκλογικού συστήματος επηρεάζει  το δικαιοκρατικό σύστημα.

Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι διαμορφώνεται ένα ρεύμα εθελοτυφλούντων στις υποκλοπές αλλά και οπαδών των υποκλοπών, γιατί στη σκέψη τους κυριαρχεί το να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί και να μην έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, έτσι εξηγεί και γιατί υπέστη την επίθεση για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Οπως είπε, προτιμούν να συζητείται ποιος εγγυάται το να μείνουμε στην Ευρώπη παρά για τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Σημείωσε ότι είναι πιο σύνθεση η λύση για το μέλλον της χώρας και των θεσμών, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί το κομματικό μας σύστημα όπως είναι, … ελεύθερον επί του καταστρώματος. Μάλιστα, ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ρόλο του σαν μέρος εκείνων που εντός πλαισίου  κρατάνε τα μπόσικα για τις θεμελειώδεις λειτουργίες του δικαιοκρατικού συστήματος.  Δεν απέφυγε να σημειώσει ότι τώρα όλοι είναι  αιχμάλωτοι συγκυριακών σκοπιμοτήτων.

Η  εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (26 Ιανουαρίου 2023)  διοργανώθηκε από τη  Σχολή Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Εκτός από τον Ευαγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο, μετείχαν οι συνταγματολόγοι Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ), Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο). Συντόνισε  ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης και την εισαγωγική προσφώνηση έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Νέα «πυρά» Βενιζέλου κατά Μητσοτάκη – Μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κράτους δικαίου οι υποκλοπές

Αναστασία Σιμητροπούλου: Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Παντελής Περιβολάρης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter