Παραιτήθηκε ο «εκλεκτός» της φον ντερ Λάιεν μετά την κατακραυγή

Παραιτήθηκε ο «εκλεκτός» της φον ντερ Λάιεν μετά την κατακραυγή

Ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια επικερδή θέση παραιτήθηκε, λίγες ώρες πριν από την πρώτη του ημέρα ως εκπρόσωπος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ στο ρόλο αυτό προκάλεσε καταγγελίες για ευνοιοκρατία από τους Επιτρόπους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο γερμανικό πολιτικό κόμμα με τη φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να ξεκινήσει την εργασία του στο νέο του ρόλο, χθες, Τρίτη 16/2/24.

«Η πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Μάρκους Πίπερ να μην αναλάβει τη θέση του ως απεσταλμένος της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 16 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί» ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ, αφού η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε πρώτη την είδηση.

Διαβάστε επίσης: Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πάρει πίσω το ρουσφέτι στον Πίπερ

Η διαμάχη γύρω από την επιλογή του απεσταλμένου της έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυνητικών προβλημάτων για τη φον ντερ Λάιεν, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν είχε μια σειρά από τρικλοποδιές τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των εκλογών της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου και της έναρξης της προεκλογικής της εκστρατείας: η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση γραπτών μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό του ταξιδιού της στο Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφαση να αποδεσμεύσει κονδύλια δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία στα τέλη του περασμένου έτους.

Περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έλεγε στη φον ντερ Λάιεν να επαναλάβει τη διαδικασία διορισμού.

Ο Μάρκους Πίπερ  υπέγραψε τη σύμβαση στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν επιλεγεί για τη θέση, και οι δύο γυναίκες, φέρονται να είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέφ Μπορέλ και οι Επίτροποι Νικολά Σμιτ, Πάολο Τζεντιλόνι και ο Τιερί Μπρετόν, οι οποίοι εργάζονται όλοι υπό την φον ντερ Λάιεν, επέκριναν τον διορισμό του Πίπερ, σε μια ένδειξη ότι η ενότητα της Επιτροπής φθίνει καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο Πίπερ δήλωσε: «Ακριβώς όπως ο Μπρετόν μποϊκοτάρισε εκ των προτέρων την ανάληψη των καθηκόντων μου εντός της Επιτροπής, δεν βλέπω προς το παρόν καμία δυνατότητα να εκπληρώσω τις νόμιμες προσδοκίες που συνδέονται με το αξίωμα».

Ο Πίπερ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση του Μπρετόν να αμφισβητήσει τον διορισμό του ήταν σε «κακό ύφος και είχε ως μοναδικό κίνητρο την κομματική πολιτική».

Ένας αξιωματούχος προσκείμενος στον Μπρετόν δήλωσε ότι «οι κατηγορίες για μποϊκοτάζ ή κομματική πολιτική εκ μέρους του Επιτρόπου Μπρετόν είναι γελοίες», προσθέτοντας ότι η κατηγορία έμοιαζε με «αντίστροφη μηχανική».

Η δήλωση που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας περιλαμβάνει κάτι που φαίνεται να είναι μια αιχμηρή αναφορά στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
«Η αυτονομία κάθε θεσμικού οργάνου της ΕΕ όσον αφορά τον διορισμό των ανώτερων υπαλλήλων του πρέπει να γίνεται σεβαστή», αναφέρεται. «Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει την επανέναρξη των διαδικασιών επιλογής για τη θέση του απεσταλμένου για τις ΜΜΕ μέχρι να ολοκληρωθούν οι ευρωεκλογές».

Η παραίτηση από τη θέση πριν από την ανάληψη αυτής σημαίνει ότι ο Pieper μπορεί να παραμείνει ως Ευρωβουλευτής.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

Οι Γάλλοι προσκαλούν τους Ρώσους στην Επέτειο της Νορμανδίας, όχι όμως και τον Πούτιν

Ο Τραμπ ρίχνει την Ουκρανία στις κάλπες των ΗΠΑ

Ευρωβαρόμετρο: Το 60% των Ελλήνων δυσαρεστημένο από την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη (Video)

Ασύλληπτες εικόνες στο Ντουμπάι: «Βούλιαξαν» οι δρόμοι, πλημμύρισε και το αεροδρόμιο (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter