Παρακολούθηση αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων: Μητσοτάκης και Ντογιάκος κρύβονται για να μη δώσουν απαντήσεις

Παρακολούθηση αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων: Μητσοτάκης και Ντογιάκος κρύβονται για να μη δώσουν απαντήσεις

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης μέσω της ΕΥΠ, των αρχηγών, μεταξύ άλλων, των ενόπλων δυνάμεων, δεν είναι ζήτημα που μπορεί να παραμείνει αδιερεύνητο, δεδομένου ότι πιθανώς τελούνται, όπως έχει παραδεχτεί ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κακουργήματα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, ως προϊστάμενος εκτός των άλλων της ΕΥΠ, αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δηλαδή ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας παραμένουν σιωπηλοί.

Μάλιστα, ο Ισίδωρος Ντογιάκος εμφανίζεται να είπε ακόμη και στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, αναβαθμίζοντας την υπόθεση αφού έθεσε ζήτημα διακινδύνευσης της εθνικής ασφάλειας, ότι είναι δύσκολη η έρευνα για τις παρακολουθήσεις. Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση δεν συζητάμε για το κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά για την ίδια την ΕΥΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις όποιες δυσκολίες στην έρευνα, οι οποίες ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν και ότι οφείλει αμέσως να παρέμβει.

Τι θα έπρεπε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση, μετά την τελευταία αποκάλυψη του Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και έχει πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Η πρώτη, είναι να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα και ως προϊστάμενος της ΕΥΠ, να δώσει εντολή άρσης οποιουδήποτε απορρήτου, όπως δικαιούται από τον νόμο. Αυτό θα εξασφάλιζε ότι η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Δικαιοσύνη, θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν πράγματι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα πρόσωπα που έχει αποκαλύψει το Documento, μεταξύ των οποίων είναι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός του ΓΕΣ. Ο πρωθυπουργός βέβαια, ακολουθώντας την πεπατημένη της συσκότισης του σκανδάλου, δεν το έπραξε και δεν φαίνεται ότι προτίθεται να το πράξει. Γιατί όμως να μην το κάνει, αν γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα «καθαρίσει» ο ίδιος και οι αντίπαλοί του θα βρεθούν προ των -ποινικών και μη- ευθυνών τους;

Η δεύτερη επιλογή του ίδιου, αλλά και των προσώπων που εμφανίζονται ως παρακολουθούμενα θα ήταν να προσφύγουν νομικά σε βάρος του Documento. Πρόκειται άλλωστε για μια τακτική την οποία ακολουθούν συχνά πυκνά οι ερευνώμενοι από την εφημερίδα, προκειμένου να μην απαντήσουν στα ρεπορτάζ της. Τι είναι αυτό που τους σταματάει σήμερα, μετά από τις τόσο σημαντικές αποκαλύψεις για παρακολούθηση από την ΕΥΠ των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, να το κάνουν, αν πραγματικά θεωρούν ότι όσα γράφει το Documento είναι ψευδή; Προφανώς, το γεγονός ότι γνωρίζουν πως όσα αποκαλύπτονται, ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα. Αντ’ αυτού πάντως, ο μεν κύριος Μητσοτάκης πραγματοποιεί προεκλογικού τύπου περιοδείες ανά την επικράτεια, οι δε επικεφαλής του στρατεύματος, συμμετέχουν σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, σε διάφορες γιορτές.

Τι θα έπρεπε να κάνει ο Ισίδωρος Ντογιάκος

Υπόλογος από την άλλη, είναι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, ανέλαβε προσωπικά την έρευνα ώστε να διαπιστώσει ποιοι είναι εκείνοι που έκαναν στον Τύπο τις σχετικές διαρροές, αλλά όχι ποιοι έστησαν το σκάνδαλο. Όμως πλέον, ο κύριος Ντογιάκος δεν μπορεί να κρύβεται. Η αποκάλυψη για την παρακολούθηση των αρχηγών του στρατεύματος, τον υποχρεώνει να παρέμβει πράττοντας το αυτονόητο: καλώντας δηλαδή για εξέταση όλους εκείνους που μπορούν να απαντήσουν αν πράγματι έγιναν οι παρακολουθήσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν βαρύτατα κακουργήματα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός οφείλει ως εκ τούτου να αποστείλει κλήσεις, ώστε να καταθέσουν ενόρκως ως μάρτυρες, τουλάχιστον στους παρακάτω: στον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, στο μέχρι πρότινος δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και σ’ εκείνους που μετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές των υπηρεσιών πληροφοριών και υπογράφουν ώστε να γίνει μια παρακολούθηση. Δεδομένου ότι η ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι ανέλεγκτη, ο Ισίδωρος Ντογιάκος, οφείλει στο όνομα της δημοκρατίας να κινηθεί άμεσα και να πάψει να κρύβεται πίσω από δήθεν δυσκολίες στην έρευνα για τις παρακολουθήσεις. Το γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει τα αναγκαία για να αποκαλυφθεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο φυσικός ή ηθικός αυτουργός βαρύτατων κακουργημάτων ή αν όντως όπως κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι υπονομεύουν τη δημοκρατία, παραμένει άγνωστο.

Φαιδρή η επιχειρηματολογία περί δυσκολιών

Φυσικά, η επιχειρηματολογία περί δυσκολιών στην έρευνα, ακόμη κι αν οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει από το Predator είναι επιεικώς φαιδρή. Εξάλλου, το Documento, με έρευνα που πραγματοποίησε σε ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο, κατάφερε να εντοπίσει και έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές (στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) τα στοιχεία από τα οποία φαίνεται η διαδρομή των παρακολουθήσεων μέσα από το κακόβουλο λογισμικό. Μάλιστα, η έρευνα της εφημερίδας έχει όπως φαίνεται αξιολογηθεί ως αξιόπιστη και σοβαρή, δεδομένου ότι ήδη η Δικαιοσύνη προσανατολίζεται να στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, ώστε να της αποσταλούν περισσότερα στοιχεία για τους servers που σύμφωνα με την έρευνα του Documento, χρησιμοποιήθηκαν ώστε να σταλούν μηνύματα με κακόβουλο λογισμικό στα διάφορα θύματα της παρακολούθησης.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Αστυνομία, είχαν εξαρχής τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά για λόγους που εκείνες γνωρίζουν, καθυστέρησαν και δεν το έπραξαν. Πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένο ότι οι Αρχές, έχουν απείρως περισσότερες δυνατότητες έρευνας και ελέγχου από οποιαδήποτε δημοσιογραφική ομάδα στον κόσμο, η οποία εκ των πραγμάτων έχει πολύ πιο περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχεία.

Εξυπακούεται βέβαια ότι ο έλεγχος των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει από την ΕΥΠ, είναι ευκολότερος για τη Δικαιοσύνη, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αρκεί απλώς η κλήση των εμπλεκόμενων ή μια εντολή του πρωθυπουργού να αρθεί κάθε απόρρητο. Το ότι μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά, είναι αν μη τι άλλο, ύποπτο.

Διαβάστε επίσης:

Η νέα λίστα παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ 

Μέσω ΕΥΠ άκουγε αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

Εισαγγελία Πρωτοδικών: Aίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για τα «ίχνη» του Predator μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Η ΑΔΑΕ καλεί σε ακρόαση δημοσιογράφους για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Παρακολουθούσε τον αρχηγό της αστυνομίας, εισαγγελείς και υπουργούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter