ΑΔΕΔΥ: Παράνομη κρίθηκε η απεργία της Πέμπτης για την αξιολόγηση – Στους δρόμους για την τραγωδία στα Τέμπη

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη κρίθηκε η απεργία της Πέμπτης για την αξιολόγηση – Στους δρόμους για την τραγωδία στα Τέμπη

Παράνομη κρίθηκε, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η απεργία που κήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαρτίου η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) με αίτημα να μην εφαρμοστεί η διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο κατόπιν αγωγής που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ η απόφαση δεν αφορά τη συμμετοχή του συνδικάτου στις κινητοποιήσεις με αφορμή την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Μου προξένησε κατάπληξη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία από τη διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας. Μια τέτοια απόφαση πάντα προξενεί κατάπληξη, αλλά ειδικά στην παρούσα συγκυρία, που αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο οι αβελτηρίες ενός ολόκληρου συστήματος λειτουργίας και οι τραγικές συνέπειές του, πραγματικά προκαλεί την πιο αλγεινή εντύπωση.

Η Κυβέρνησή μας έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει από τις αρχές του έτους το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών, προσπαθώντας να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα αξιολόγησης που όλοι ήταν άριστοι και δεν υπήρχε καμία διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων και διαδικασιών βελτίωσης του Δημοσίου.

Ψηφίσαμε τον νόμο, μόνοι μας φυσικά, χωρίς τη στήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης. Εκδώσαμε ταχύτατα τη δευτερογενή νομοθεσία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας από 1/1/23 έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε το νέο σύστημα αξιολόγησης. Σε αυτή τη συγκυρία η ΑΔΕΔΥ θεώρησε σκόπιμο να κηρύξει απεργία από την αξιολογητική διαδικασία. Η απόφαση αυτή είναι πραγματικά εξοργιστική. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στα δικαστήρια που κήρυξαν παράνομη την απεργία και επομένως η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να διαμορφώσουμε συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και πιστεύουμε ότι, στην προσπάθεια μας αυτή, συμπαραστάτες έχουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Για προσπάθεια παρερμηνείας κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ

«Ηπροβοκάτσια της κυβέρνησης κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής δε θα περάσει!» απαντά από πλευράς της η ΑΔΕΔΥ στον Μάκη Βορίδη.

«Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές. Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

«Παράνομη βγήκε σήμερα η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμιά σχέση με την 24ωρη απεργία της 16ης του Μάρτη. Καλούμε τον υπουργό να ανασκευάσει άμεσα. Καλούμε όσα ΜΜΕ γράφουν ανακρίβειες να ανασκευάσουν και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες».

Σύμφωνα επίσης με τον Γιώργο Πετρόπουλο, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση και κρίθηκε παράνομη για τυπικούς λόγου καθώς δεν υπήρχε διαβούλευση στον ΟΜΕΔ . Δεν αφορά την απεργία της 16ης Μαρτίου των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς το ΥΠΕΣ δεν έχει καν προσφύγει στην δικαιοσύνη για αυτήν. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πετρόπουλο οποιαδήποτε προσπάθειας εσκεμμένης παρερμηνείας της απόφασης δημιουργεί κλίμα έντασης και οργής στους κόλπους των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter