Παρίσι: «Σπάνε» καταλήψεις που φιλοξενούν μετανάστες και Ρομά εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Παρίσι: «Σπάνε» καταλήψεις που φιλοξενούν μετανάστες και Ρομά εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Ο δήμος των Παρισίων, της σοσιαλίστριας δημάρχου Αν Ινταλγκό, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα κύμα εξώσεων ευάλωτων ατόμων από κατειλημμένα κτίρια με σκοπό την ανασύνταξη του προσώπου της πόλης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως οικογένειες Ρομά και μεταναστών, μένουν στο δρόμο στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Σηκουάνα-Σεν-Ντενί, επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο ζήτημα της αστεγίας της πόλης. 

Ολυμπιακός… εξευγενισμός

Περισσότερα από τα μισά κτίρια που χτίζονται ή ανακαινίζονται για τους Αγώνες, που ξεκινούν τον Ιούλιο, βρίσκονται στο συγκεκριμένο προάστιο. Ανάμεσα στις υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται είναι και το Ολυμπιακό χωριό, που θα φιλοξενήσει τους αθλητές για όσο διαρκούν οι Αγώνες.

Τουλάχιστον 60 καταλήψεις στο Σεν Ντενί έκλεισαν το 2023, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε διοικητικά και δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 καταληψίες, δικηγόρους, εισαγγελείς, κοινωνικούς λειτουργούς, ακτιβιστές και τοπικούς πολιτικούς. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή στοχεύει στον εξευγενισμό της περιοχής για το αθλητικό γεγονός. 

Πέρυσι υπήρξαν μόλις 80 κλειστές καταλήψεις. Ο απολογισμός του Reuters με τις 60 εξώσεις φέτος είναι σχεδόν σίγουρα υποεκτιμημένος, εκτιμούν οι συνήγοροι. Η νομαρχία δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση περί ελευθερίας πληροφόρησης ότι πρέπει να παρέχει δεδομένα για εξώσεις καταλήψεων από το 2018 έως το 2023.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο Reuters ότι οι εξώσεις των καταλήψεων δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ακολουθούν κανονικές νομικές διαδικασίες. Αυτές επισπεύθηκαν με νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο που επιβάλλει επίσης μεγάλα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για παράνομη κατάληψη.

Απλωμένο ανατολικά από τον ποταμό Σηκουάνα, το Σεν Ντενί φιλοξενεί περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, και αποτελεί το φτωχότερο διαμέρισμα στη Γαλλία. Με τους αιτούντες άσυλο και τους Ρομά να βρίσκουν καταφύγιο εκεί, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλήψεων και των ανεπίσημα χτισμένων παραγκουπόλεων από οποιοδήποτε άλλο διαμέρισμα της χώρας, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από την αρχή στέγασης.

Χιλιάδες στο δρόμο

Το κλείσιμο των καταλήψεων ωθεί περισσότερους ευάλωτους σε ασταθείς καταστάσεις διαβίωσης, αφού η κυβέρνηση μείωσε κατά 1.000 τις θέσεις των κοινωνικών ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για στέγαση έκτακτης ανάγκης στο προάστιο, περίπου μια μείωση 10%. Το Reuters μέτρησε τουλάχιστον 3.000 άτομα που επλήγησαν από το κλείσιμο των καταλήψεων. Κάποιοι καταλήγουν στους δρόμους του Σεν Ντενί και σε άλλες συνοικίες του Παρισιού, ενώ άλλοι στάλθηκαν σε μακρινά μέρη της Γαλλίας, είπαν συνήγοροι και καταληψίες.

Από τις 32 κλειστές καταλήψεις για τις οποίες το Reuters μπόρεσε να εντοπίσει τη διεύθυνση, οι 13 βρίσκονταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από μια κύρια ολυμπιακή τοποθεσία στα 236 τετραγωνικά χιλιόμετρα Σεν Ντενί, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Μία από αυτές, ένα παλιό εργοστάσιο τσιμέντου σε απόσταση αναπνοής από το μελλοντικό Χωριό των Αθλητών που στέγαζε περίπου 400 μετανάστες κυρίως από το Σουδάν και το Τσαντ, έκλεισε από την αστυνομία τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Reuters. Ένας καταυλισμός Ρομά 700 ατόμων πίσω από το North Paris Arena στο Βιλπίντ έκλεισε επίσης, είπαν δύο μάρτυρες.

Επιδείνωση της αστεγίας

Οι εξώσεις έχουν επιδεινώσει τους άστεγους καθώς οι εκδιωγμένοι κάτοικοι των καταλήψεων αυξάνουν την ήδη μεγάλη ζήτηση για κοινωνική στέγαση και για καταλύματα που παρέχονται από το κράτος, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι του Παρισιού. Η αντιδήμαρχος για την στέγαση, Λεά Φιλός, ανέφερε στο Reuters ότι δεν είχε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους στους δρόμους του Παρισιού, ειδικά παιδιά. 

«Αν ο στόχος τους είναι να γίνουν οι Αγώνες εκεί που δεν βλέπουμε φτώχεια, τότε το σχέδιο έξωσης καταλήψεων δεν είναι καλό – είναι ανόητο, διώχνουν ανθρώπους από καταλήψεις και τους βάζουν στον δημόσιο χώρο», υπογράμμισε η Φιλός, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει άδεια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πρώην νοσοκομείων και γραφείων, για τη στέγαση των αστέγων.

Τονίζοντας την κατάσταση, στις 13 Δεκεμβρίου, η ΜΚΟ Interlogement 93 ανέφερε ότι δεν είχε διαθέσιμες θέσεις καταφυγίου, αφήνοντας 665 άτομα στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένων 54 εγκύων γυναικών. Τα στοιχεία του Interlogement 93 δείχνουν ότι η ακάλυπτη ζήτηση ορισμένες ημέρες αυτού του μήνα ήταν σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι. Ο πάροχος στέγασης έκτακτης ανάγκης ανέφερε μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των διαθέσιμων θέσεων και του κλεισίματος των καταλήψεων.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η πόλη δεν θα είναι «έτοιμη» να παράσχει καταφύγιο στους άστεγους εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: 15χρονος μαθητής μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κοντά στο Παρίσι

Γαλλία: Πυρά εναντίον του Μακρόν για την υπεράσπιση του Ντεπαρντιέ

Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό – «Ιδεολογική νίκη» λέει η Λεπέν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter