ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ψάχνει προεκλογικό σωσίβιο στους ευρωσοσιαλιστές

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ψάχνει προεκλογικό σωσίβιο στους ευρωσοσιαλιστές

Στον Θεσσαλικό κάμπο ακούστηκε ο παλμός του αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στην Ελλάδα. Ετσι περιέγραψαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων την κοινή παρέμβαση που έκαναν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν Νίκολας Σμιτ ,με ομιλία τους στον πεζόδρομο του αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα, το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024.

Η επιλογή της Θεσσαλίας για την κοινή παρέμβαση Ανδρουλάκη- Σμιτ έχει πολιτική σημασία για το ΠΑΣΟΚ που εντείνει την παρουσία του στην περιοχή όπου οι κάτοικοί εξακολουθούν να υφίστανται τις δραματικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες ενώ η οργή για το έγκλημα των Τεμπών και ο θρήνος για το χαμό ανθρώπων από τη σιδηροδρομική τραγωδία δεν έχει σταματήσει. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει εμφατικά να εμφανιστεί σαν ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και το πρόσωπο που έχει κύρος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία .

Αρχές Μαρτίου , το Εκλογικό Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ( Party of European Socialists-PES ) εξέλεξε τον Λουξεμβούργιο σοσιαλδημοκράτη Νίκολας Σμιτ (είναι Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ), ως κοινό υποψήφιο (spitzenkandidat) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission). Η υποψηφιότητα του Νίκολας Σμιτ υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων και από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Τώρα ανταποδίδει στον Νίκο Ανδρουλάκη έμπρακτα τη στήριξη ενώ από κοινού επιχειρούν να δώσουν σχηματικά το περιεχόμενο του προγράμματος και του εκλογικού μανιφέστου του PES. Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του Documentonews.gr τέλος Φεβρουαρίου «ενόψει των ευρωεκλογών οι ευρωσοσιαλιστές θεωρούν ότι το μείζον αυτή την περίοδο είναι να υπάρξει ασπίδα απέναντι στην ακροδεξιά», ενώ παράλληλα καλούν σε ψήφο για «μια προοδευτική εναλλακτική», θέτοντας με έμφαση ζητήματα ακρίβειας , στέγης, αλλά και διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, και με έμφαση εργασιακά θέματα .

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, στηρίζει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενώ το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά τον Αυστριακό Βάλτερ Μπάιερ.

Είναι αξιοσημείωτο ο Νίκολας Σμιτ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Λάρισα, αναφέρθηκε στα ακροδεξιά κόμματα και στις επιζήμιες πολιτικές τους σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ως στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές αξίες . Μάλιστα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες χώρες:

– Στην Ιταλία η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών.

-Στη Φινλανδία όπου το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία.

Στην Ουγγαρία όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών και στα δικαιώματα των LGBTI.

-Στην Κροατία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το ΕΛΚ συνασπίζεται με την ID, το κόμμα της Λεπέν και το AfD.

-Και τώρα στην Ευρώπη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα για να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ECR.

Ετσι,τόνισε ότι η ψήφος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) , την πολιτική οικογένεια της ΝΔ , «είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό». Για να συμπληρώσει: « Εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια σαφή κόκκινη γραμμή: Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά. Καλούμε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρο το ΕΛΚ να συμμετάσχουν σε αυτή τη δέσμευση».

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Νίκολας Σμιτ στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όντας εδώ στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα μπορούσα να είμαι πλήρης όταν μιλούσα για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αν δεν ανέφερα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Νίκος το ξέρει πολύ καλά. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μας ανησυχούν εξαιρετικά τα όσα αναφέρθηκαν και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως. Ένα είναι σίγουρο: Οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων δεν είναι κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο».

Παράλληλα, ο Νίκολας Σμιτ επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ εργάστηκαν συστηματικά για την επαναφορά των κοινωνικών θεμάτων στην ατζέντα της ΕΕ και για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μάλιστα αναφέρθηκε στην κοινοτική οδηγία που ο ίδιος ως Επίτροπος εισηγήθηκε με την οποία απέκτησαν καθεστώς εργαζομένου απασχολούμενοι σε εργασίες πλατφόρμας και απέκτησαν εργασιακά δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκολας Σμιτ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με με το σωματείο αυτοαπασχολούμενων διανομέων Θεσσαλονίκης . τα εργασιακά ζητήματα είχαν κεντρική θέση στην ομιλία του.

«Λόγω των νόμων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όλοι έχουν το καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων». Αλλά να σας ρωτήσω: Είναι πραγματικά επιχειρηματίας αυτός που σας παραδίδει φαγητό με ποδήλατο; Δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας και κοινωνική ασφάλιση; Δεν του αξίζει να λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας με κάθε άλλο εργαζόμενο; Γιατί αγαπητοί φίλοι, έτσι είναι. Είναι εργάτες. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που τους δίνει το καθεστώς των εργαζομένων. Το βάρος θα βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν το αντίθετο. Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσένα, αγαπητέ Νίκο, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε αρχικά την υιοθέτηση της οδηγίας για τις εργασίες πλατφόρμας, αλλά σηκώσατε την πίεση με τα συνδικάτα, φέρατε το θέμα στη Βουλή, σπάσατε την αντίσταση της κυβέρνησης και με βοηθήσατε να βγάλω εκατομμύρια λεγόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες» από τις επισφαλείς συνθήκες», επεσήμανε. Για να προσθέσει: «Είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες. Αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την αλλαγή. Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες τεχνολογίες. Αλλά δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα. Σε όλους τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ, αυτή είναι η υπόσχεσή μας: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Με κομμένα φτερά ο Ανδρουλάκης – Εσωκομματική αμφισβήτηση και έντονη κριτική

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter