ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: «Eteron – εκάτερον»

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: «Eteron – εκάτερον»

Εδώ και πέντε μήνες δημόσιες παρεμβάσεις  με επίκεντρο τις υποκλοπές διαμορφώνουν ένα συνεχές πολιτικό εκκρεμές, στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, με όρους θεσμικής υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Η  κινητικότητα, μέσω πρωτοβουλιών στις οποίες μετέχουν διανοούμενοι, επιστήμονες, αλλά και πολιτικά στελέχη που δρουν στις παρυφές κομματικών σχηματισμών, ή και σε όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί  εξ αντικειμένου σαν πρόπλασμα  διάχυσης ιδεολογικοπολιτικών θέσεων για ζητήματα που απασχολούν ην ελληνική κοινωνία. Οι διεργασίες γίνονται στο όνομα  της εγκόλπωσης από το κοινωνικό σώμα συναινέσεων στη βάση ότι ο δημοκρατικός έλεγχος, η ανεξάρτητη ενημέρωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν θεμελιακές προϋποθέσεις για μια δημοκρατική πολιτεία».

Το διακήρυξε η Πρωτοβουλία  «Ωρα μηδέν»,  που έκρινε ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αποτελούν «κρίσιμο ρήγμα στο δημοκρατικό οικοδόμημα» αλλά το προβάλλει σχηματικά και η έρευνα στο πλαίσιο του “Project: Απόρρητο | Υποκλοπές – Προσωπικά Δεδομένα – Δημοκρατία” που παρουσιάζεται από το Ινστιτούτο «Eteron»  το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Δεκέμβρη 2022.   Το μικροπολιτικό ζουμ, αρχές Νοέμβρη 2022,  κατά την εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ωρα Μηδέν» (είχε επίσης την στήριξη του «Eteron») που συντόνισε ο καθηγητής πολιτειολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος και περιλάμβανε μεταξυ άλλων εισήγηση του Γιώργου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στην συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η παρουσία του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου που κινείται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν εμβληματική αλλά η  απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάστηκε ως επιλογή για να μην υπάρξουν «λανθασμένα», με βάση το πολιτικό και εκλογικό αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη, μηνύματα προσέγγισης με την Κουμουνδούρου.

Αυτή τη φορά, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει …σλάλομ επικοινωνιακό. Την Πέμπτη, που παρεμπιπτόντως θα ανάβει τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια της πρωτεύουσας ο δήμαρχος Αθηναίων, θα βρίκσονται παράλληλα σε εξέλιξη, με μια ώρα διαφορά  η εκδήλωση του «Eteron» (έξι το απόγευμα) για τις υποκλοπές- που αφορούν έτσι κι αλλιώς και την υπόθεση Ανδρουλάκη-,  και η προγραμματική  εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη (ώρα 7 το απόγευμα) «για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής» με προτάσεις για την οικονομική ανακούφιση μικρομεσαίων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα νοικοκυριά και  για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο στρογγυλό τραπέζι της εκδήλωσης του «Eteron» , σχετικά με  τις  θεσμικές δυνατότητες προστασίας του απορρήτου και τις προτάσεις πολιτικής,  κάθε πρόσωπο που μετέχει  ως ομιλητής έχει βαρύτητα ξεχωριστή, όχι μόνο επιστημονική αλλά και πολιτική. Κεντρικό πρόσωπο είναι  ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του York Δημήτρης Τσαραπατσάνης που καταθέτει προτάσεις για   μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου αναφορικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.  Θα  συντονίσει και τη συζήτηση στην οποία μετέχουν ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης, συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη , η Δρ  Κατερίνα Παπανικολάου, Δικηγόρος, Μέλος στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντή του «Eteron», ο οποίος υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο διευθυντής του Ινστιτούτου, οι σχέσεις τους είναι καλές .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ερευνητής, δικηγόρος Δημήτρης Τσαραπατσάνης, που είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας «Ωρα Μηδέν», έχει σχέση με το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τόσο λόγω επιστημονικής ενασχόλησης, όσο και σε επίπεδο πολιτικό. Είχε μετάσχει στην «Δυναμική Ελλάδα» (με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο), ένα από τα σχήματα  που συναποτέλεσαν την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές του 2014. Επιστημονικά, μεταξύ άλλων, ήταν σημαντική η συμβολή του στο συλλογικό έργο «ΠΑΣΟΚ 1974-2018 Πολιτική Οργάνωση-Ιδεολογικές Μετατοπίσεις –Κυβενρητικές Πολιτικές» (εκδόσεις Gutenberg). Στο βιβλίο αυτό,  με πρόλογο από τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και επιμελητές τους  Βασίλη Ασημακόπουλο και Χρύσανθο Δ. Τάσση, ο Δημήτρης Τσαραπάνης είχε γράψει το κεφάλαιο με τίτλο «ΠΑΣΟΚ και  φιλελευθερισμός (1974-1986): “Αντιφιλελεύθερος δημοκρατισμός” ή “φιλελεύθερος πλειοψηφισμός”;».

Παράλληλες διαδρομές, νέες προκλήσεις και  πολιτικές γραμμές που διαπερνούν κομματικούς σχηματισμούς εμφανίζονται σαν ζυμώσεις που απευθύνονται στους πολίτες για την ενίσχυση της παρεμβατικότητάς τους. Πάντως, ουσιαστικά ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, δεξιάς και αριστερής, του φιλελεύθερου κέντρου  και πάει λέγοντας, στον δρόμο των   πολιτικών επιλογών και των εκλογικών διλημμάτων για τη διακυβέρνηση…
Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter