Πενταμερής μες στην ομίχλη

Πενταμερής μες στην ομίχλη

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την περίφημη πενταμερή (5+1) στη Γενεύη για το κυπριακό το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό για τις προθέσεις των ισχυρών παικτών, πλην βέβαια της τουρκικής θέσης ότι πλέον η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει τελειώσει στο Κραν Μοντανά και μιλάμε μόνο για δύο ξεχωριστά κράτη.

Αυτή τουλάχιστον είναι η βάση διαπραγμάτευσης για τους Τούρκους, χωρίς να γνωρίζει ουδείς μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, αν και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα δείχνει και τα όρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ απέχουν, η Αγγλία ζυγίζει

Από εκεί και μετά οι ΗΠΑ και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το κυπριακό παρά το γεγονός ότι η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ είναι πρώην υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και έχει μακρά εμπειρία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Μακρά εμπειρία και γνώση άλλωστε του κυπριακού έχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τις πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να τον θέλουν να μην επιδιώκει στην παρούσα φάση να «κάψει» μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου σε ένα θέμα που οι δύο πλευρές απέχουν μίλια η μία από την άλλη.

Οι Αγγλοι από την πλευρά τους, αν και επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να πλησιάσουν τις τουρκικές θέσεις, έκαναν πίσω, τουλάχιστον δημόσια, λόγω των αντιδράσεων, αλλά είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στο τραπέζι των 5+1 δεν θα βάλουν δεσμευτικά το υπάρχον πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ για το νησί.

Θα ακούσουν και θα παρέμβουν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ διαπιστώσει ότι ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί με τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (και μέλος της ΕΕ) δεν ευνοεί τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η Ευρώπη δεν συμμετέχει

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνο η απάντηση την περασμένη Πέμπτη του αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πίτερ Στάνο σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πρόσκληση για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που συγκαλούν τα Ηνωμένα Εθνη για το κυπριακό στη Γενεύη φτάνει.

Άλλωστε μία ημέρα πριν, σε επίσημη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών, σημειωνόταν πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ σε καμία από τις διαδικασίες της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων της δεξίωσης και του δείπνου, και αυτό δεν είναι καλή είδηση πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί εντύπωση αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη θέση των Βρυξελλών είναι ότι καλωσορίζουν τη διάσκεψη και ευελπιστούν σε μια βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Η επόμενη συνάντηση

Εν πάση περιπτώσει, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η ειδική απεσταλμένη του θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν περί της συνέχισης ή μη της διαδικασίας.

Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πεδίο επαφής, τότε θα προγραμματιστεί νέα συνάντηση σε λίγους μήνες. Από πλευράς πάντως της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα της ασφάλειας θεωρείται και είναι μείζον.

Καμία συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Το τελευταίο είναι κάτι που μπήκε με σαφή τρόπο και στο Κραν Μοντανά.

Η περίεργη δήλωση Δένδια αγγίζει και το κυπριακό

Η Αθήνα, πλην της πάγιας και εκφρασμένης θέσης της υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και λήξη του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, τα τελευταία χρόνια έχει θολώσει τη γραμμή αυτή από δημοσιεύματα στη λογική «Η Κύπρος κείται μακράν» αλλά και από ενέργειες και δηλώσεις που περιπλέκουν παρά ξεδιαλύνουν την ελληνική θέση.

Μια τέτοια δήλωση που επιφέρει σύγχυση ήταν και η αναφορά του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο…» ούτε «σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πέρα από αλλαγή στην εθνική πολιτική της χώρας (θυμίζουμε ότι έχουν δημοπρατήσει οικόπεδα και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο και το Αιγαίο), από πολλούς η θέση αυτή του κ. Δένδια εκλαμβάνεται ως αποχώρηση της Ελλάδος από το ενεργειακό της ΝΑ Μεσογείου, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η Κύπρος.

Και φυσικά αποτελεί βασική διεκδίκηση της Τουρκίας αφού πρόσφατα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αν λυθεί το ενεργειακό στην περιοχή, θα λυθούν και οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter