Πέπλο μυστηρίου για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης

Πέπλο μυστηρίου για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης

Σαν επτασφράγιστο μυστικό κρατά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πληροφορίες για τη Διαδικασία Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι εξαιρετικά φειδωλός για το περιεχόμενο των συζητήσεων, και την κυβέρνηση να φροντίζει να κρατά όσο γίνεται πιο μακριά τους δημοσιογράφους από την εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καλέσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει, και την τελευταία στιγμή να ανακοινώνεται και η συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε επί της ουσίας να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας στη χθεσινή ενημέρωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν πλούσια σε πληροφορίες για την εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Σολτς στη Θεσσαλονίκη: Τι θέλουν οι Γερμανοί στο παζάρι;

«Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι αρχίζει αύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο προεδρεύων  της Συνόδου, θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουν για το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία που αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η προετοιμασία των χωρών της περιοχής μας για την ενσωμάτωση τους σε ευρωατλαντικούς θεσμούς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη δείχνοντας εμμέσως και συζητήσεις με το ΝΑΤΟ στο επίκεντρο, παραθέτοντας στη συνέχεια τις χώρες που θα συμμετάσχουν.

Όπως ανέφερε, στη Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η  Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιο επίπεδο ηγεσίας θα εκπροσωπηθούν. Στο δε ερώτημα για το εάν θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να απαντήσει πως «νομίζω ότι υπάρχει μια διμερής συνάντηση με τη Μολδαβία. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω να πραγματοποιηθεί κάτι άλλη» και πως «έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πυκνή και πλούσια η ατζέντα της Συνόδου».

Στην ατζέντα, έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνεται η Ουκρανία, ο πόλεμος αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική, καθώς εδώ και καιρό υπάρχουν φωνές που ζητούν ακόμα και εσπευσμένη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και κατά προτεραιότητα σε βάρος άλλων χωρών που βρίσκονται σε διαδικασία. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παίρνοντας αποστάσεις από τις απόψεις αυτές. Ακόμα, σημαντικό θέμα στην ατζέντα θα είναι αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τη σύσσωμη συμμετοχή του τριμελούς της προεδρείου, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως παρά τις εντάσεις, στην εκδήλωση αναμένεται και εκπρόσωπος της Άγκυρας.

«Σημειώνεται ότι μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού -και αυτό αναβαθμίζει χωρίς αμφιβολία τη σημασία της Συνόδου- θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς» πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας και τη συμμετοχή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρότι μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει γνωστή.

Πάντως, το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβάνει την συνεδρίαση της Συνόδου με τον ίδιο στη θέση του προέδρου το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το βράδυ αναμένεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που θα παρευρεθούν. Το πρωί θα περιοδεύσει στη Θέρμη.

Διαβάστε επίσης: 

Ξαφνική απόβαση της γερμανικής καγκελαρίας στην Ελλάδα – Έρχονται Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter