Ξαφνική απόβαση της γερμανικής καγκελαρίας στην Ελλάδα – Έρχονται Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ

Ξαφνική απόβαση της γερμανικής καγκελαρίας στην Ελλάδα – Έρχονται Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ

Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει εκτάκτως την επόμενη Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπου θα βρεθεί για τη Σύνοδο της Διαδικασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δύο ημέρες νωρίτερα, στην Αθήνα θα μεταβεί η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό της, ενώ την επόμενη ημέρα θα βρεθεί στην Άγκυρα.

Την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Παρασκευή, 10 Ιουνίου, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Γερμανός θα βρεθεί στο Κόσοβο και τη Σερβία, ενώ αφού διανυκτερεύσει στη συμπρωτεύουσα, το Σάββατο θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ταξίδι του Σολτς αφορά τη συμμετοχή του σε δείπνο, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η δε συμμετοχή του, κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο οφείλεται σε πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4.11.1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το Κόσοβο. Ειδικότερα, πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι εξής: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Προεδρία από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον εφετινό Ιούνιο έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα, την Προεδρία άσκησε η Άγκυρα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων του SEECP στην συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου, που έγινε με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βρέθηκαν ζητήματα όπως η συνδεσιμότητα στον τομέα μεταφορών, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η διαχείριση της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη, δίνοντας επίσης έμφαση στην πολύπλευρη σχέση και συνεργασία των συμμετεχόντων της Διαδικασίας με την ΕΕ, και την μελλοντική διαμόρφωσή της.

Όπως εύλογα γίνεται κατανοητό, το ζήτημα των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμα δεν έχουν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να απασχολήσει τις συζητήσεις.

Την Τετάρτη στην Αθήνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως την ερχόμενη Τετάρτη  θα μεταβεί στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία προηγουμένως θα βρίσκεται στο Πακιστάν. Κατά τις ανακοινώσεις, θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα μεταβεί την επομένη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter