Πολάκης: Να δημοσιοποιηθούν οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για Τράπεζες και διυλιστήρια

Πολάκης: Να δημοσιοποιηθούν οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για Τράπεζες και διυλιστήρια
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Τράπεζες, διυλιστήρια και καύσιμα έχουν αθροιστικά 10 δις υπερκέρδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κ. Σαρπ. Στην κατάσταση αυτή “θα βάλετε χέρι”; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Ο προκάτοχος σας, που σίγουρα ήξερε περισσότερα από εσάς, από ότι είδα λέει ότι εκτός των άλλων κάποιοι δεν τον άφηναν», ρώτησε ο Παύλος Πολάκης τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαίρη Σαρπ, ο ορισμός της οποίας πέρασε την Πέμπτη από την Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανός, στις 16/06/2022, όταν ο προκάτοχος του κ. Σκρέκα, ο κ. Γεωργιάδης, είχε διορίσει αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την κ. Νικολοπούλου, είχε στείλει μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι η κ. Νικολοπούλου είναι αυτή που εμπόδιζε να βγει η έκθεση για τις Τράπεζες και για το λόγο αυτό την είχε βγάλει από την αντίστοιχη διεύθυνση».

Ακόμη θύμισε ότι «ο κ. Γεωργιάδης είχε πει τότε για τον κ. Λιανό “είμαι απολύτως βέβαιος ότι…ο κ. Λιανός, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής. Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται”».

Είπε ακόμη ότι «ο κ. Σκρέκας, το Νοέμβριο, όταν είχε ξεφύγει η κατάσταση με τις ανατιμήσεις και τις τιμές, δήλωνε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από τη στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένες πρακτικές σχετικά με τις τιμές στο ράφι, οφείλει να κάνει ελέγχους, για να απαντήσει ο κ. Λιανός ότι εμείς ελέγχους κάνουμε αλλά δεν είμαστε αγορανομία».

«Από το 2019 μέχρι σήμερα, μια σειρά από προϊόντα είχαν τις εξής αυξήσεις: ελαιόλαδο +85,68%, ζάχαρη +61,16%, άλλα βρώσιμα ελαιόλαδα +55,25%, λαχανικά +53%, αρνί-κατσίκι +50,69%, τυριά +44% και ψωμί +32%», τόνισε ο Παύλος Πολάκης και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης είπε ότι «εσείς κ. Σκρέκα και ο προκάτοχος σας, απλά προεδρεύατε. Αν το Υπουργείο αφήνει να εξελίσσεται μια τέτοια εκτίναξη των τιμών λέγοντας τι να κάνουμε, ελεύθερος ανταγωνισμός είναι, τότε είναι Υπουργείο Υπόθαλψης της Κερδοσκοπίας».

Σχετικά με τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε ότι «μαθαίνουμε ότι επιτέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού τελειώνει δυο μεγάλους ελέγχους, ένα για τις τράπεζες και ένα για τα διυλιστήρια. Ειδικά για τα διυλιστήρια, δημοσιογραφικές πληροφορίες λέγαν ότι θα βγει και κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση η οποία έχει να κάνει με τις αποθήκες των καυσίμων και η οποία θα οδηγούσε σε αναγκαστική νομοθέτηση από την πλευρά του Υπουργείου. Ο δεύτερος έλεγχος έχει να κάνει με τις τράπεζες που στην Ελλάδα, έχουν από τις μεγαλύτερες χρεώσεις σε όλη την Ευρώπη».

«Δεσμεύεστε ότι θα δώσετε, χωρίς καμιά αλλαγή, στη δημοσιότητα τις δυο έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έγιναν από τον προκάτοχό σας έτσι ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες σχετικά με το ότι παίρνετε τη θέση για αυτό το λόγο;», ρώτησε την κυρία Σαρπ ο Παύλος Πολάκης.

Διαβάστε επίσης: Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter