Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Η Αϊρίν- Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ είναι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόπιν πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η οποία έγινε αποδεκτή, κατά πλειοψηφία, από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. έπλεξε το εγκώμιου του απερχόμενου πρόεδρου λέγοντας ότι «ο κ. Ιωάννης Λιανός, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνές κύρος, τον οποίο ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά του σε μια δύσκολη και τεταμένη διεθνή συγκυρία, αφήνει στην Επιτροπή μια σημαντική παρακαταθήκη».

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Λιανός, επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε συγκρουστεί τόσο με τον Κώστα Σκρέκα όσο και με τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη. Επίσης είχε καταγγείλει δημόσια την υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που την εμπόδιζε να κάνει τη δουλειά του.

Πολλές από τις συγκρούσεις με υπουργούς ο κ. Λιανός τις είχε κάνει επειδή έριχναν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού άδικες κατηγορίες ότι δεν κάνει ελέγχους, για να βγάλουν το βάρος της εξοντωτικής ακρίβειας από την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε αγορανομία», είχε απαντήσει και εξήγησε ότι «μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)».

Ακόμη, η συνταξιούχος ανώτατη δικαστικός Μαίρη Σαρπ που αναλαμβάνει τώρα το τιμόνι της Επιτροπής ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε εκδιώξει από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου, με τη δικαιολογία ότι η κυρία Θάνου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός ήταν… πολιτικά δεσμευμένη. Μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γέμισε τις Ανεξάρτητες Αρχές με έμπιστούς του.

Το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε αρχικά στο στόχαστρο τον κ. Λιανό όταν το 2020 ξεκίνησε έρευνα για τις υψηλές τιμές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Το θέμα έληξε με το Μαξίμου να δίνει τα πρωτεία για τον έλεγχο των παρόχων στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και οι χρεώσεις να παραμένουν υψηλές.

Η κυρία Σαρπ στη θητεία της στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πάρει αποφάσεις για πολλές σημαντικές πολιτικά υποθέσεις για τα μνημόνια, το Ελληνικό και τις τηλεοπτικές άδειες.

Για την αλλαγή ηγεσίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης είπε χθες στη Βουλή: «Η κ. Σαρπ που ως μέλος του ΣΤΕ νομιμοποίησε την παράνομη αποπομπή της κ. Θάνου, πολύ πριν τη λήξη της θητείας της, προκειμένου να αναλάβει ο κ. Λιανός. Από ότι φαίνεται το έγκλημα του κ. Λιανού ήταν ότι ετοίμασε τα πορίσματα για τα διυλιστήρια και τις εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και για τις τράπεζες και τις εναρμονισμένες πρακτικές, τα οποία σκόπευε να δώσει στη δημοσιότητα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα δημοσιευτούν τελικά ή όχι τα πορίσματα»

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να δημοσιεύονται οι μέσες τιμές σειράς ίδιων προϊόντων στις χώρες της ΕΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter