Πόλεμος στη Γάζα: Βρετανία και Γερμανία ζητούν «βιώσιμη» κατάπαυση πυρός -Το κοινό άρθρο Κάμερον -Μπέρμποκ

Πόλεμος στη Γάζα: Βρετανία και Γερμανία ζητούν «βιώσιμη» κατάπαυση πυρός -Το κοινό άρθρο Κάμερον -Μπέρμποκ

Mια «βιώσιμη» κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση της Γάζας ζήτησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς προειδοποίησε ότι «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν» από το Ισραήλ παρά το δικαίωμά του να εξαλείψει την απειλή που θέτει η Χαμάς.

Σε μια σημαντική αλλαγή τόνου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εκτιμά ο Guardian, ο Κάμερον, σε ένα κοινό άρθρο με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, έγραψε: «Ο στόχος μας δεν μπορεί απλώς να είναι ο τερματισμός των μαχών σήμερα. Πρέπει να είναι ειρήνη που διαρκεί μέρες, χρόνια, γενιές. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη.

Διαβάστε επίσης 

Ισραήλ: Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για τον «κατά λάθος» θάνατο 3 ισραηλινών ομήρων (video) 

Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε τρεις ισραηλινούς ομήρους… κατά λάθος!

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί στην περιοχή και πέρα από αυτήν ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τι παρακινεί αυτές τις εγκάρδιες εκκλήσεις.

«Είναι μια κατανοητή αντίδραση σε τόσο έντονο πόνο και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχιστεί και να συνεχιστεί. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις». Έγινε αφότου αποκαλύφθηκε ότι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις στη Γάζα ήταν γυμνοί και κρατούσαν λευκή σημαία όταν πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με μια αρχική στρατιωτική έρευνα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο ότι είναι «δεσμευμένοι όσο ποτέ» στον πόλεμο και ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι το τέλος και η Γάζα «θα αποστρατικοποιηθεί και θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ μετά την ήττα της Χαμάς».

Η δολοφονία των τριών ομήρων –οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ– έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή και δυσπιστία στο Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναφορές της έρευνας του IDF στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις άνδρες Yotam Haim, Samer El-Talalka και Alon Shamriz –όλοι στα 20 τους– είχαν γλιτώσει με κάποιο τρόπο από τους απαγωγείς τους και πλησίαζαν μια θέση των IDF στην περιοχή Shejaiya της πόλης της Γάζας όπου υπήρξαν σφοδρές μάχες.

Ένας από τους άνδρες κρατούσε ένα ραβδί με ένα λευκό πανί δεμένο πάνω του και όλοι είχαν βγάλει τα πουκάμισά τους. Βλέποντας τους τρεις, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε μια ταράτσα άνοιξε πυρ φωνάζοντας «Τρομοκράτες!»

Ενώ δύο από τους ομήρους έπεσαν αμέσως στο έδαφος, ο τρίτος διέφυγε σε ένα κοντινό κτίριο. Όταν ένας διοικητής έφτασε στη σκηνή, η μονάδα διατάχθηκε να μπει στο κτίριο όπου οι στρατιώτες σκότωσαν τον τρίτο όμηρο παρά τις εκκλήσεις του για βοήθεια στα εβραϊκά.

Καθώς οι πρώτες λεπτομέρειες της δολοφονίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το IDF το βράδυ της Παρασκευής, αφού οι περισσότεροι Ισραηλινοί είχαν αρχίσει να σηματοδοτούν το Σαμπάτ, την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης, μια αυθρόρμητη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Kirya, ένα συγκρότημα στρατιωτικών αρχηγείων στο Τελ Αβίβ.

AP Photo/Hatem Ali

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντροπή», «Δεν υπάρχει χρόνος» και «Συμφωνία τώρα!» οι διαδηλωτές αποτέλεσαν ένα ακόμα σημάδι στην αυξανόμενη οργή στο Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο πραγμτοποιείται ο πόλεμος, καθώς η κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα θεωρείται που γίνεται όλο και πιο δύσκολη από την περασμένη εβδομάδα. Μετά τη σύντομη αισιοδοξία της τελευταίας κατάπαυσης του πυρός, τα νέα για τις οικογένειες των ομήρων ήταν δυσοίωνα.

Η λανθασμένη δολοφονία των τριών ανδρών από τον ισραηλινό στρατό ενίσχυσε ένα ήδη διογκούμενο αίσθημα οργής που έχει κατακλύσει την κοινή γνώμη του Ισραήλ σχετικά με τον χειρισμό της κρίσης των ομήρων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Αν το Ισραήλ δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του, γιατί υπάρχει;» απαίτησε ο διαδηλωτής Μπεν Αβίβ, επαναλαμβάνοντας μια ερώτηση που προβληματίζει τους Ισραηλινούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να επιλυθεί με στρατιωτική δράση».

«Είμαι εδώ», πρόσθεσε ο Jonathan Porat, οικονομολόγος, «γιατί αυτό θα ήθελα να κάνουν οι άνθρωποι για μένα αν ήμουν στη θέση των ομήρων. Δεν πιστεύω ότι η [στρατιωτική] επιχείρηση πηγαίνει όπως λέγεται. Θέλω πίσω τους ομήρους. Ήμουν στρατιώτης. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Και δεν τίθεται μόνο σε συγκεντρώσεις όπως αυτή που τίθεται το ερώτημα για το πού πηγαίνει ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς –και προς ποιο ουσιαστικό τέλος–.

Ο Κάμερον και ο Μπάερμποκ γράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στους The Sunday Times και στη Welt am Sonntag στη Γερμανία, «Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εάν οι επιχειρήσεις τους καταστρέψουν την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξαλείψουν την απειλή που θέτει η Χαμάς. Αλλά πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter