Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο συμπεράσματα από την απόφαση Ζελένσκι να «κόψει» τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο συμπεράσματα από την απόφαση Ζελένσκι να «κόψει» τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απολύοντας επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας απέδειξε πρωτίστως δύο πράγματα. Αφενός ότι ο ίδιος επιδιώκει να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό με κάθε τρόπο, αφετέρου ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι διάτρητος απέναντι στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπου η ουκρανική κρατική μηχανή εμφανιζόταν ως άτρωτη μπροστά στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μάλιστα, δυτικά ΜΜΕ εκείνης της περιόδου παρουσίαζαν τα ρωσικά στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών ως ανίκανα και τον Πούτιν μαινόμενο εναντίον τους.

Λίγους μήνες μετά ο Ζελένσκι προχωράει στη δική του επιχείρηση εκκαθάρισης, απολύοντας τον παιδικό του φίλο και επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανία (SBU) Ιβάν Μπακάνοφ. Τη τύχη του Μπακάνοφ μοιράστηκε η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο πρώην ιθύνοντες κατηγορούνται από τον Ουκρανό πρόεδρο πως περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι από το γραφείο της εισαγγελέως και από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, έχουν ανοίξει έρευνες εναντίον 651 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία αλλά και τη συνεργασία σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο ρόλος της SBU στην Ουκρανία

Η SBU αποτελεί μια σημαντικότατη υπηρεσία για τον ουκρανικό κρατικό μηχανισμό, μια και απασχολεί 30.000 άτομα προσωπικό ενώ αναλαμβάνει μερικές από τις πιο κρίσιμες αποστολές. Η Υπηρεσία υπήρξε κομβική ήδη από το 2014 και την αλλαγή πορείας της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν. Έκτοτε η SBU λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας του ουκρανικού βαθέως κράτους και τροφοδοτούσε την αποσταθεροποίηση του Ντονμπάς, επενδύοντας στον αντιρωσισμό.

Συν τοις άλλοις μετά τη πτώση της πόλης της Χερσώνας τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, τρία κορυφαία στελέχη της SBU θεωρήθηκαν ως συνυπεύθυνα για αυτή την εξέλιξη και κατηγορήθηκαν για προδοσία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του γραφείου της SBU στη Χερσώνα Serhiy Kryvoruchko, φέρεται να έδωσε την εντολή εκκένωσης της πόλης, παρά τις αντίθετες εντολές του Ζελένσκι. Ενόσω ένας άλλος κορυφαίος αξιωματούχος της εν λόγω υπηρεσίας ονόματι Ihor Sadokhin, κατηγορείται ότι βοήθησε τον ρωσικό στρατό δείχνοντας τις τοποθεσίες των ναρκών και των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
06/05/2024, 14:45
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter