Politico: «Γιατί κινδυνεύει η έρευνα για το Qatargate – Επίθεση από Καϊλή και Τζόρτζι»

Politico: «Γιατί κινδυνεύει η έρευνα για το Qatargate – Επίθεση από Καϊλή και Τζόρτζι»

«Ολομέτωπη επίθεση» κατά των ερευνών για το σκάνδαλο Qatargate από τους Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, προκειμένου να καταρριφθούν οι κατηγορίες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει νέο δημοσίευμα του Politico.

«Μέσω συνεντεύξεων και καταθέσεων, οι Καϊλή και Τζόρτζι κατηγορούν ευθέως τους εισαγγελείς για κακοδιαχείρισης των ερευνών, αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί χρηματισμού από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα τον επηρεασμό των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Η Καϊλή, που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη, σημειώνει ότι η ενασχόλησή της με το Κατάρ αποτέλεσε μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της ΕΕ. Οι δικηγόροι της σημειώνουν ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη οποιαδήποτε μαρτυρία από τον Αντόνιο Παντσέρι. Παράλληλα, έχουν περιγράψει ως “βασανιστικές” τις συνθήκες κράτησής της», τονίζει το Politico.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Η ΕΕ απέτυχε να ελέγξει τη διαφθορά καταγγέλλουν ευρωβουλευτές

Την εμπλοκή τους αρνούνται επίσης δύο άλλοι ευρωβουλευτές, οι Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρκ Κοτσολίνο.

«Η έρευνα φαίνεται να οδεύει σε ναυάγιο. Οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν την προοπτική να φτάσουν οι ευρωεκλογές με την υπόθεση να παραμένει άλυτη, αλλά και να εκτροχιάζεται εντελώς.  Το σκάνδαλο του Qatargate υπονόμευσε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μάτια πολλών πολιτών της ΕΕ», αναφέρει η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Έμιλι Ο’Ράιλι σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις ηθικές μεταρρυθμίσεις του Επιμελητηρίου μετά το σκάνδαλο Ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να δείξει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του».

Παράλληλα, το Politico τονίζει ότι η έρευνα για το Qatargate ξεκίνησε με τις αρχές να έχουν την πλήρη υποστήριξη των βελγικών μυστικών υπηρεσιών. «Πλέον βασίζεται σε μερικούς αστυνομικούς. Μόνο πέντε αστυνομικοί εργάζονται σε πλήρη απασχόληση, όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τα της έρευνας».

Τον Σεπτέμβριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Εύας Καϊλή έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις έρευνες, υποστηρίζοντας ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της θα έπρεπε να κριθούν απαράδεκτα επειδή συγκεντρώθηκαν πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την άρση της ασυλίας που απολάμβανε ως βουλευτής».

Άτομο που ασχολείται με την υπόθεση τόνισε στο Politico ότι «πλέον εξερευνούμε μία αχαρτογράφητη περιοχή του νόμου».

Ο καθηγητής Νομικής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), Αντουάν Βοσέζ, δήλωσε ότι «Το πρόβλημα στο οποίο βρίσκονται οι ερευνητές είναι άμεση συνέπεια της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να «αυτοαστυνομηθούν».

Δίχως «εξουσίες για την έρευνα, το Ευρωκοινοβούλιο βασίζεται μόνο στους Βέλγους ανακριτές. Είναι σαν να μην είχε η ΕΕ κάποια συγκεκριμένη προστασία ή εργαλεία για να προστατεύσει τις δημόσιες αποφάσεις από τη διαφθορά», συμπλήρωσε ο Βοσέζ.

Εκπρόσωπος των Βρυξελλών δήλωσε στο Politico ότι «το κοινοβούλιο δεν μπορεί να διεξάγει εσωτερική έρευνα για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες ευρωβουλευτών ή υπαλλήλων του. Αλλά μπορεί να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με τις αρμόδιες αρχές».

Διαβάστε σχετικά: Qatargate: «Μπίζνες» με εφοπλιστές και Ρώσους από τον σύντροφο της Εύας Καϊλή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter