Politico: Κρίση εμπιστοσύνης στις δυτικές δημοκρατίες – Το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ πλουσίων και ισχυρών

Politico: Κρίση εμπιστοσύνης στις δυτικές δημοκρατίες – Το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ πλουσίων και ισχυρών
Ένας κλητήρας προετοιμάζει την αίθουσα πριν από μια σύνοδο ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020. (Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

Για κρίση της δημοκρατίας στις δυτικές δημοκρατίες κάνει λόγο η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico σύμφωνα με δημοσκόπηση. Όπως αναφέρει σε όλες της χώρες εκτός από μία οι μισοί ψηφοφόροι δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία ενώ παράλληλα εκτιμούν πως το σύστημα είναι στημένο υπέρ των πλουσίων και ισχυρών. Όπως γράφει το Politico:

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε επτά δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύει ότι η δημοκρατία τους βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα είδε το Politico.

Σχεδόν επτά στους δέκα Αμερικανούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κατάσταση της δημοκρατίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 73% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την ίδια άποψη στη Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η δημοκρατία λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Ipsos τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ευρεία ανησυχία για την κατάσταση της δημοκρατίας ενόψει των σημαντικών ψηφοφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος – καθώς και ανάμεικτες απόψεις για την Ένωση των 27 μελών.

Σε όλες τις χώρες εκτός από μία – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Κροατία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία – περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι είναι «δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία, ενώ οι πλειοψηφίες συμφώνησαν με τη δήλωση ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών και ότι χρειάζονται «ριζικές αλλαγές».

Μόνο στη Σουηδία μια σαφής πλειοψηφία, 58%, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη με τον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού συστήματος.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η έρευνα αποκάλυψε βαθιά αντίθετες απόψεις για την κατάσταση της Ένωσης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ΕΕ, αλλά μια πλειονότητα σε όλες τις χώρες δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, ενώ μόνο ελάχιστες μειοψηφίες δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν κάποια επιρροή στις αποφάσεις της ΕΕ.

Οι απόψεις αυτές αντισταθμίστηκαν από υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.

Μόνο στην Κροατία η ικανοποίηση από τη δημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, σε ποσοστό 26%, ήταν υψηλότερη από ό,τι για τη δημοκρατία σε εθνικό επίπεδο, σε ποσοστό 21%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν στους ηγέτες της ΕΕ τροφή για σκέψη καθώς προετοιμάζονται για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενώ οι ψηφοφόροι εκλέγουν άμεσα το Κοινοβούλιο, η επιλογή των κορυφαίων θέσεων εργασίας – όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού κλάδου του μπλοκ, ή ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – είναι έμμεση. Οι εθνικοί ηγέτες επιλέγουν τους υποψηφίους τους, οι οποίοι στη συνέχεια υποβάλλονται στο Κοινοβούλιο προς επικύρωση.

Τα τελευταία χρόνια, τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο ΕΕ προσπαθούν να καταστήσουν τη διαδικασία πιο δημοκρατική, ζητώντας από τους ηγέτες να δώσουν κορυφαίες θέσεις εργασίας στους επικεφαλής υποψηφίους του κόμματος που κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Όμως το σύστημα αυτό αγνοήθηκε από τους ηγέτες μετά τις τελευταίες εκλογές, όταν απέρριψαν τον επικεφαλής υποψήφιο του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπέρ της σημερινής προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενώ όλα τα μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι δεσμεύονται να προτείνουν επικεφαλής υποψηφίους ενόψει των επόμενων εκλογών του ΕΚ, οι ηγέτες δεν έχουν δεσμευτεί δημοσίως να ακολουθήσουν το σύστημα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μια βασική πρόκληση για την ΕΕ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 θα είναι να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για το εγχείρημα της ΕΕ, ώστε να συμβάλει στην αποκατάσταση των θετικών αντιλήψεων για τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τα όργανα της ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή της η Christine Tresignie, διευθύνουσα σύμβουλος της Ipsos για τις δημόσιες σχέσεις στην Ευρώπη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 21 έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτυακού πάνελ. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 16 ετών και άνω ερωτήθηκαν στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ερωτήθηκαν ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Μετά το αμερικανικό βέτο συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση για τη Γάζα

Νίκος Μπατσίλας: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;

Κασσελάκης: Τέσσερα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα (Video)

Euractiv: «Πυρά» από τον πρόεδρο του ΚΕΑ για τις διασπάσεις στην Αριστερά – Αιχμές για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter