Politico: Με επιμονή ο Μενέντεζ ενάντια στο σχέδιο πώλησης F-16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εξέφρασε τη διαφωνία του για την πώληση F-16 μετά και τις αποκαλύψεις για το σχέδιο Μπάιντεν από την εφημερίδα Wall Steet Journal.

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αναμένεται να ζητήσει έγκριση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, η οποία θα εξαρτηθεί από το οριστικό «ναι» της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η τουρκική πλευρά μπλοκάρει ισχυριζόμενη πως Στοκχόλμη και Ελσίνκι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ακόμη ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

O Μενέντεζ δήλωσε ότι θα επιμείνει να αντιτίθεται στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Αγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Μενέντεζ «αντιτίθεται σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει η δήλωση του.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση» προσθέτει.