WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία πρόκειται να ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί απομονωμένης Τουρκίας.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αναμένεται να ζητήσει έγκριση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, η οποία θα εξαρτηθεί από το οριστικό «ναι» της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η τουρκική πλευρά μπλοκάρει ισχυριζόμενη πως Στοκχόλμη και Ελσίνκι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ακόμη ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ουάσιγκτον εξετάζει ως «αντίδωρο» προς την Αθήνα την πώληση 30 F-35, δίχως όμως να γίνεται αναφορά στον αριθμό των αεροσκαφών, το κόστος της συμφωνίας ή σε άλλες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι τυχόν κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει περισσότερο σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Τα τουρκικά F-16 «κατέρριψαν» την πολιτική Μητσοτάκη

Anadolu: Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Νέα τροπολογία Μενέντεζ για μπλόκο στην πώληση F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Τροπολογίες μπλοκάρουν την πώληση F-16 στην Τουρκία

Βέτο από την Άγκυρα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter